Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3391994
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.03.2011 16:08 - ИСКАМ ДА БЪДА ЯПОНКА
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 23891 Коментари: 29 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Искам да бъда японка. Днес в България.  Искам приятелите ми да бъдат "японци".Искам колегите ми да бъдат "японци". Искам гостите в телевизионните студиа да бъдат японци. Не по физическа прилика. 
Днес, в класната стая на Земята преподава Учителят.  На мултимедия. Всеки един от нас наблюдава Урока на своя телевизор. За "отличниците" в Света, от страната на най-висшите технологии, той е "на живо". На "черната дъска" пети ден е изправен народът на "Изгряващото слънце". Присъстваме на най-големия, най-драматичния, най- мъдрия Урок.  Няма да го преразказвам.  Истинските Уроци или ги разбираш или получаваш двойка. 
image

Защо пиша всичко това ли? Защото вместо смирение и поука, вместо притихналост и молитва в телевизионните студиа, в България, тази сутрин, се разразяваше невиждана до сега явна и страшна омраза.  В момент на Земна трагедия и на Велики християнски пости свещеници и монах от Българската Православна Църква застанаха срещу своите миряни;срещу своите вярващи, за да ги убеждават,с години закъснение и спорни мотиви,че едва ли не злото на Земята са двама българи - Учителят Петър Дънов, както го наричат хората от общността на Бялото братство, и Ванга, определяна като феномен и пророчица, и  извън пределите на страната ни. Ни най-малко искам да влизам в спор кой е прав и кой не е.
Пиша това, защото ми е трудно да проумея - възможно ли е в ден като днешния и като последните четири дни в Света, а най-вероятно и в многото следващи, които предстоят - че която и да е човешка Душа може да не трепне и да не се помоли на глас за нещастния, днес, народ на Япония? За десетките хиляди загубени животи, след 9-тата по Рихтер и унищожителното цунами? И за колко ли още, които тепърва ще разбираме?
image

Възможно ли е вместо молитва и благослов да хвърляш огън и жупел, с омраза наподобяваща времената на Инквизицията? 
Ако поне един от гастролиращите по телевизиите свещеници беше започнал или завършил "участието" си с поне една думичка, ей така, по християнски, за безпрецедентната трагедия на един невероятен народ - щях да си "премълча" написаното тук.

Мисля си и още нещо, ако Дънов и Ванга можеха да бъдат днес пред телевизионните камери какво ли щяха да кажат?

Въпроси.

Но и аз се чувствам виновна! Защото съм една от тези, които покани сливенския свещеник Силвестър в студиото на ТВ7. /Мога да се оправдая, че гостуването му днес беше тема с продължение, която още миналата седмица, преди драмата в Япония, започнахме в Сутрешния ни блок, но ми звучи прекалено "тъпо" и елементарно, затова забравете това изречение./
Знаете ли какво ми се иска да направя?
Дори си помислих, че бихме могли да го направим заедно.

Да отидем пред Японското посолство, да запалим свещ за Душите на невинните жертви и да се помолим за всички живи. Не само в Япония.
image

  Урокът е много голям и много тежък. И е за всички ни. 
Моля се на Бог от цялата си Душа.
 Pray for Japan!




Гласувай:
69



Спечели и ти от своя блог!
1. mikino - Остават само молитвите, приятелко!
15.03.2011 16:27
Не мога да отлепя очи от новинарските сайтове...
За съжаление има и хора, на които не им дреме особено... Пиша го за енти път, но не мога да си представя, как може да има хора без сърца...
цитирай
2. tili - Пуснах една
15.03.2011 17:15
всеобща молитва оня ден. И се моля за тях постоянно. А ТВ (български) не гледам и се пазя от всякакви нашенски медии. Жива да е мрежата!
цитирай
3. eleonoraknyazheva - За жалост си права.
15.03.2011 17:39
Всеки път, когато се опитвам в живота да съм като японците, (независимо за какво се отнася, но най-вече за някаква работа да се свърши,) са ме гледали като че ми има нещо. Ей затова няма да се оправим, докато не се извисим като съзнание и не започнем да се вслушваме повече в гласа на съвестта си. Тъжно е, че вече като видя някой да постъва редно в България, в ежедневието ни дори, много се впечатлявам, защото се случва крайно рядко.
цитирай
4. karambol5 - Какво да кажа - помолете се ! Дънов ...
15.03.2011 17:48
Какво да кажа - помолете се !
Дънов и Ванга са институции ! Тези ,които гледах сутринта никога няма да бъдат !
цитирай
5. godlieb - GAZ - PETROL - GAZ!
15.03.2011 18:27
RO-NOTE BENNE!

На една конференция по енергийна ефективност - 1988. - Дом на Учените "Жюлио Кюри"-Варна, бе изтъкнато, какво, че АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"-БЪЛГАРИЯ бълва радиоактивни изотопи - ДИРЕКТНО ВЪРХУ КУБЕТАТА НА ХРАМ-ПАМЕТНИК "АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" - ЗАМЕРЕНО И ДОКАЗАНО. Днес - актуално ли е това - ВСЕ ОЩЕ!? ВСЕ ОЩЕ!?! ... ВСЕ ОЩЕ!?!
АКО ТОВА Е ТАКА - КЪДЕ Е МЕМОРАНДУМЪТ НА СЪВЕСТТА НА ПРОСЛОВУТАТА "БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ" ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА!?!
цитирай
6. waterway - Galinabg,
15.03.2011 18:28
мир на душите на загиналите! И на тези, които не могат да станат пророци в собствената си страна! Но се замислих дали искам вече да съм японка ( заглавието на поста ти ме провокира да вляза и да коментирам). И казвам: Не, не искам вече да съм японка, поради това:
http://asia.actualno.com/news_339144.html
Японският премиер Наото Кан изпадна в шок след смразяващи новини, долетели в пика на кризата около ядрената централа Фукушима-Японският премиер Наото Кан е бесен на директорите в японската енергийна компания ТЕПКО, защото го информирали със закъснение за днешния взрив в АЕЦ-а."Какво, по дяволите, става?", били думите му към ръководните кадри на компанията, според агенция Киодо.Кан наредил също на ТЕПКО да не изтегля служители от централата, която бе доста повредена от земетресението миналата седмица и от която изтича радиация."Телевизията съобщи за експлозия, но в продължение на час никаква информация не постъпи за това в кабинета на премиера", казал Кан.
ТЕПКО от дни се опитва да предотврати разтапяне на няколко реактора в 40-годишнината АЕЦ Фукушима-1 на 240 км северно от Токио, в която вече имаше четири експлозии и изтичане на радиация.Смразяващите твърдения по темата изнесе в. "Фигаро".Според изданието в миналото японската енергийна компания е укривала инциденти.В края на 80-те и на 90-те години на миналия век японската компания е фалшифицирала трийсетина доклада от инспекции на ядрени реактори.
Компанията отговаря за една трета от ядрените реактори на Япония, припомня френският вестник. Нейни са и реакторите в двете централи във Фукушима - Даичи и Даини, известни още като Фукушима 1 и Фукушима 2. На 29 август 2002 г. японската Агенция за сигурност на ядрената енергетика разкри мащабите на измамите и укритите данни на ТЕПКО. Това шокира японците.Подправянето на документите целеше да прикрие най-малко три инцидента в централите във Фукушима и в Кашивазаки-Карива /в префектура Ниигата, в северна Япония, на 200 километра от....
цитирай
7. raders - Поповете винаги са били доволно ...
15.03.2011 18:47
Поповете винаги са били доволно глупави и по този начин съсипват собствената си религия. Добре, че не е средновековие. Но японците бързо ще се съвземат, защото са организирана и мислеща нация.
цитирай
8. pevetsa - ПРОСТИ НИ ГОСПОДИ, И ПОЩАДИ НИ!
15.03.2011 19:13
ПРОСТИ НИ ГОСПОДИ, И ПОЩАДИ НИ!
цитирай
9. silencemurmur - да запалим свещ за Душите на невинните жертви и да се помолим за всички живи.
15.03.2011 19:13
Направи го! И след молитвата почни да действуваш. Стани за пример и подражание.

Където има любов и обич, има и омраза. За да не я обърнем към нас самите, я оставяме омраза към другите.

Как би било, ако почнем да се само-мразими за пасивното ни, дълголетно държание към тези, които по-най финни и сигурни начини ни унищожават?

Само един самообичащ се човек, може да обича и помага и гради и се отърсва от лошото, което го губи.

лека ти вечер и остани човек, за да си японка и българка и либийка, и авганка и индийка и всяка жена от всеки народ по земята
цитирай
10. kosara2008 - Галя, паля свещичка заедно с теб..........................
15.03.2011 19:32
........................
цитирай
11. darcy - най-добрият постинг, който прочетох днес
15.03.2011 19:46
цитирай
12. анонимен - Със скръб и болка
15.03.2011 19:48
ще направя най - краткия си коментар :
Не желая да съм японец ! Желая да съм българиН, но с корегирано ДНК !
В ГОЛЯМОТО СИ НЕЩАСТИЕ ДНЕС , ЯПОНЦИТЕ СА ЩАСТЛИВИ, ЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ !
цитирай
13. ivabel - наистина
15.03.2011 23:14
замислих се днес, че след всичките проблеми, японците не разграбиха изоставените домове. Това не се случи в Ню Орлийнс, Измир, Ню йорк, със сигурност и няма да се случи тук, ако стане нещо подобно.
цитирай
14. silencemurmur - Японците са народ, който живее с апокалипсата
15.03.2011 23:39
Темата на катастрофата е много присъствена в културния японски свят…. Дори има сцени, които дават представата да се приживее на живо земетресението и атомната катастрофа, които в момента са сполетели японската земя. ….. Като сега така и в Кобе през 1995 година и с тайфуните и със снега и с дъжда и с всекидневните земетръси. От 2009 година до сега в Япония има 1631 земетръса. …. Така че умрелите са умрели в Япония. Всеки път е фактора, умножен по 10. …….

Тези опасности са изразени в японската мисъл, в изкуството им. Те живеят в един непрекъснато движещ се свят. Живее се в един несигурен свят, в един непредвидем свят и това е дълбоко изваяно в японската мисъл. Утре е един друг ден. И от там желанието сега да се живее интензивно в този момент. Японците са хора, които знаят да се веселят, знаейки че утре може и да не са. ….. В четвъртък хората празнумаха в Сендай. За тях това беше последния празник, казва Jean-François Sabourеt.
……….
Японците живеят опасността, понеже те живеят в една страна, която самата тя е опасност.

Погледнете на вълната на Канагава (1831), рисувана от Хокусаи. Без хора. Но хората са слети с лодката, а лодката с вълната. Човекът е напълно интегриран с природата. Различно е от западната култура и картенизма. При Дескарт човекът е господар и майстор на природата. В Япония, човекът е наемник на земята и прислужник на природните сили. Той е съвсем малък пред природата. На Запада е предимството на човека, на егото ….. Ние сме по-скоро наследниците на гърците, на латинската култура. Ние сме Акропола, Ераклит. Времето, което спира в летежа си. В Япония е по-скоро Хераклит. В същата вода човек не се топи дна пъти, и нещата минават, минават…. казва Jean-François Sabouret.
цитирай
15. silencemurmur - ..........
15.03.2011 23:40
……… Японците имат също катастрофите, свързани с човека като на пример бомбата на науката, която полудява. Тази катастрофна картина те развиха след последната световна война и след нуклеариния холокоуст. Атомната бомба не може да се отстрани от остатъка в изкуството им. Самата атомна бомба е герой в представите им, но малко са изображенията, свързани със самото бомбардиране с нея. То е по-скоро вмъкнато като метаморфоза и превърнато в един вид пост-апокалиптично действие, казва Jean-Mare Bouissou.
…….. едно от тези пост-апокалиптично действия е на пример изградено по следващия маниер: Светът е разрушен и една група от млади хора оцелява. Тя се бори и изгражда от ново света, казва Jean-Mare Bouissou. …….

линк: http://www.liberation.fr/monde/06013225-les-japonais-sont-un-peuple-qui-vit-avec-l-apocalypse
цитирай
16. pontis - Няма да сме японци никога. Дължи се на някои черти в характера...
16.03.2011 01:06
и на десетки други причини.

А 'споровете' между мъртъвците с калимявки и тези- без, са още едно доказателство, че това нещастно население, към което за съжаление се числим, си отива, дори и без цунами.
цитирай
17. eien - Галя, поздрави и благодаря
16.03.2011 03:43
Преди възхищението ми, че сте добър, много добър журналист, прибавям и адмирациите си към Вас като истинска дъщеря на Бога.
цитирай
18. gothic - Съграсен съм с теб.
16.03.2011 03:50
Аз обаче не съм смирен като вас. И на нези мърди в раса ще им кажа само едно: Духайте го, нещастници! И се молете от дъното на прогнилите си попско-сатанински души някой от вас (най-вече вЪртоломей) да не застава на една ръка разстояние от мен! Защото (преди пребиването) ще задавам въпроси. Въпроси на които нямате отговор. И най-елементарният ще е: "Кога ще се произвесете по въпроса за комунистическото управление на България?" "Светите отци" нямат отговор на нито един въпрос, който всеки един от нас би им задал. Религията е мъртва. И знаейки това прокълнатите души в раса се опитват да убият и Вярата. Обаче това няма как да се получи...
цитирай
19. apostapostoloff - Урокът е друг и е много простичък:
16.03.2011 05:11
никой не трябва да се прави на велик, защото историята доказва, че и най- големите величия рухват само след един шамар. Древните са го казали най- добре: Sic transit gloria mundi.

Не разбирам обаче какво общо имат сектатнът Дънов и шарлатанката Ванга, които отдавна, отдавна трябваше да бъдат отлъчени от църквата, с японската трагедия?! Защо трябва да смесваме две съвсем различни неща? И с какво ще помогне молитвата ни на японците?
цитирай
20. osi4kata - няма нужда да бъдеш японка.
16.03.2011 06:43
Ти си истинска. Българка.

Поздрав!
цитирай
21. dolsineq - Клипът е потресаващ! Дано Земята се ...
16.03.2011 06:53
Клипът е потресаващ! Дано Земята се смили и спре вече да се "шегува"..., а колкото до твоите гости, само когато и под техните крака така се разклати, ще се усетят да не сипят вече ругатни.
цитирай
22. mintz - относно църквата и свещениците в България
16.03.2011 09:05
Тъжно ми е, че един толкова почтен и работлив народ като японците изживява този ужас. Дано имат сили и бог им помата за да преминат през този земен ад.
Относно българската църква, считам, че църквата, висшия клир и свещениците са длъжници на българския народ, те не подкрепиха българите и не поведоха народа във времето на тоталитаризма, както свещенниците в Полша, Чехия, Унгария, дори в Русия, а след 10.11.89 год. църква и свещенници се борят помежду си за власт и пари, а не за душите на българите. Свидетели сме на свещенници и клир, които пият и развратничат редом с мафиоти, политици и престъпници, същите безбожници ни обвиняват, че не посещаваме редовно църква и нагло ни плашат и обвиняват от телевизионния екран. Всички ние сме били унижавани от свещенници при помен, сватба, кръщене и молитва, тогава свещенниците първо искат пари, а после мърморят неразбираемо и претупват набързо службата или молитвата.
цитирай
23. tera07 - Силно и истинско ! Поздрави за поста!
16.03.2011 09:35
цитирай
24. sevdabg - Невероятно...точен и емоционален постинг !
16.03.2011 09:55
Да почетем с мълчание и запалена свещичка жертвите в Япония..
Писала съм по друг повод, че не бих играла с Господ на зарове :(
Предполагам това изречение ще се тълкува многозначно..
Но каквото съм искала да кажа е - там.
Който разбрал - разбрал...
Не можем да имаме обяснение за всичко.
За ставащото в момента в Япония - също.
Но за ставащото в нашата БПЦ и ставащото с някои нейни служители-
си има ясно и точно обяснение...
Имоти, пари, зони на влияние..
такива едни земни работи , вълнуват духовните ни водачи ...

Поздрави !
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Аз не бих искала да съм японка, нито ...
16.03.2011 10:35
Аз не бих искала да съм японка, нито да съм там, защото Чернобилския инцидент ми стига. Бях бременна в осми месец, когата се случи и това даде голямо отражение на част от моето семейство, последствията от които още не сме преодоляли напълно. Бих искала да сме организирани, комуникативни и съпричастни към нещастията на другите като тях, мисля че имаш предвид най-вече това. Моля се всеки ден за хората, които останаха живи там, дано да приключи по-бързо тази драма, дано успеят да възстановят щетите си. Мъртвите никой не може да върне, мир на праха им.
За нашите идиоти в раса каквото и да кажа ще е малко, нито ща да ги виждам, нито ги слушам в предаванията. Не могат нищо да направят нанито на Ванга, нито на Дънов с бръщолевията си.
цитирай
26. mahinka - Знаете ли, хубаво е че мислим и оп...
16.03.2011 11:27
Знаете ли, хубаво е че мислим и опитваме, но не става само с това. Проблемът е, че трябва да потърсим проблемът в себе си, преди да обвиняваме другите. И аз обвинявам Чернобил за много неща, които са ми се случили - проблемни колена и т.н., обаче станалото станало, мога да вървя напред и да правя всичко възможно това да не ме спира, вместо да мрънкам по цял ден за тази несправедливост. Не казвам, че не е ужасно това, което се е случило, и се случва също в Япония. Но те са друг тип хора, не им насаждат през няколко години някакви режими и те да очакват да се справят с тях. Тук пак обвинявам тези режими, а не искам, но някак така сме научени. В училище ни учат да мразим турците, понеже заради тях не сме имали Ренесанс, а сме били такива и онакива, после еди кой си ни бил виновен, европейски съюз, ББ и т.н. Това, което аз взимам от тази статия, а и по принцип е да опитам да променя животът за себе си и поведението си, независимо какво правят околните, и дори те да не се държат като японци, аз мога да почна и да се учим последователно и заедно, както са казали - The great leaders lead by example, не само на думи ;)
цитирай
27. viadolorosa - Един доста емоционално написан ...
16.03.2011 12:11
Един доста емоционално написан текст. Много журналистически патос... В крайна сметка аз много силно бих се въздържала от пожеланието да ставам японка. Още повече в този момент...Защото има неща които са много по-силни и всемогъщи от добродетелите на нациите, от високте технологии, от диспиплината и реда на мравуняка , от човешкия мозък и неговата хитра и подла изобретателност провокирани от стремежа да преметне природата, да надвие нейната сила.
Да, безспорно ако я нямаше високата технологя жертвите щяха да са много повече.. Но ние дори не знаем колко са жертвите и колко още ще бъдат от сега насетне. Ние всъщност не знаем съвсем какво точно се случва там.. Информацията от мястото Апокалипсиса както винаги е и ще бъде непълна. Нека си останем все пак европейци. В старата спокойна и сигурна Европа..Без трусове, цунами, ядрени взривове и край на света. Просто да си останем обикновени хора, живи, здрави и в хармония с всесилната и всемогъща майка Природа!.
цитирай
28. inel379 - Не спирам да се моля! Не мога да се освободя от мисълта за този ад!
16.03.2011 16:32
На неговия фон дребнавите истории от родното църковно битие, намирам за нищожни. За кой ли път се питам, какво ядат, какво пият подобти хора, при това божи служители. Ирония, нали?
Но...да не търсим истинската човечност там, където тя изобщо липсва. Май твърде, твърде отдавна.
Духовният ад не се вижда, но може да бъде страшен.
Поздрав!
цитирай
29. pevetsa - ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВ...
16.03.2011 21:18
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ БЕЖАНЦИ ОТ ЯПОНИЯ!

http://pevetsa.blog.bg/politika/2011/03/16/obryshtenie-kym-bylgarskoto-pravitelstvo.709154
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене