Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3409371
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.07.2010 21:01 - ТЪРСИ /ЛИ/ СЕ ДИРЕКТОР НА БНТ ?….
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 12158 Коментари: 14 Гласове:
28

Последна промяна: 08.07.2010 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Листата с кандидатите за генерален директор на БНТ вече е факт. В 17 часа на първи юли изтече срокът за подаването на документите от желаещите да управляват държавната телевизия. Името на новият гендиректор ще научим на 15- ти юли. По реда на подаване на документите списъкът изглежда така: Радомир Чолаков, Емилия Стоева, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Люба Кулезич, Александър Бешков и Вяра Анкова.
image
    Признавам си, лично аз, съм изненадана!


При тази конфигурация съм готова тук и сега да ви напиша името на бъдещия БНТ-шеф. За мен той е ясен. Ясен е и за още много мои колеги. За хората в БНТ - също. Ясен е за тези, които ще го “изберат”. За политиците. За всеки, който е прочел “Листата на кандидатите”.Ясен е от няколко месеца.
А защо съм изненадана? Ами защото си мислех, че ще видя поне още няколко имена, които,така да се каже, ще бъдат “навити” да изиграят ролята на параван и поне малко ще подсилят елемента на интригата, чрез присъствието си в кандидат-директорския списък.

Явно явната предопределеност на избора ги е накарала да запазят достойнство и да не участват в поредния цирк!

В състезание с белязан кон….

Затова написах и така заглавието.
С теза -въпрос и с теза - твърдение.

Търси ЛИ се директор на БНТ?

Питам, защото лично аз съм убедена, че никой не го търси. Той просто вече е определен и само формално ще бъде узаконен от СЕМ!
Ако имаше залагания при букмейкърите щях да “играя”с най-печелившия коефициент!

Търси се директор за БНТ….

А какво да се търси, ще попитате - главен готвач ли?
Ще ви кажа какво влагам в тезата -твърдение, която правя с голяма доза съжаление.

Според мен, на БНТ не й трябваше, просто, поредният Генерален директор. Мисля си, че беше крайно време Националната телевизия да потърси своя мениджър! Или по-правилното е - да й потърсят!

Е, може би някой ден и това ще стане и тогава ще можем да си сверим часовника за ново ТВ-летоброене…

Така или иначе, изборът на Генерален директор ще бъде изключително голям, огромен, политически знак. До някъде и с оттенък на икономически интереси.

Защото БНТ остана една от малкото добре запълнени финансови ями - с гарантиран бюджет, гласуван от Парламента; с възможност за печелене на пари от реклами; със собствени приходи и с производство на ТВ-продукции чрез външно финансиране. И кой знае чрез колко още механизми?!

За разлика от частните телевизии, които още на началната права тръгват с минус 60 милиона лева, колкото е държавната субсидия на БНТ за 2010-та година /за миналата са над 70 млн.лева/!!!

На практика “драгите зрители” осигуряват чрез данъците си 60 милиона лева на Българската национална телевизия! Гарантирани! Гласувани със Закон!

В същото време всички данни от пийпълметричните изследвания доказват, че същите тези “драги зрители”-спонсори предпочитат да гледат частните телевизионни канали! Рейтингите на повечето предавания в частните медии,издържащи се единствено от рекламни приходи, бият в пъти продукциите на БНТ. Може би, с изключение на случаите, когато националната телевизия има, по привилегия, изключителното право да излъчва преки събития. След което обаче, без да се свени, тръби в централните си новини какъв успех била постигнала! Веднага се сещам за концерта в подкрепа на Гого от Тоника, в края на април!Тогава, дни наред хората в България се вдигнаха като един,за да подкрепят обичания от всички изпълнител; направиха Фейсбук-групи; пращаха СМС-и; колегите му певци организираха невероятен концерт, който по стечение на обстоятелствата беше излъчен по Националната телевизия /и правилно!/, но….на следващата вечер в централната новинарска емисия /http://bnt.bg/bg/news/view/27475 / още преди важната информация за събраната за лечение сума чухме колко бил броят на зрителите, гледали концерта “на живо” и какъв бил пазарният дял на БНТ в часовия пояс,в който той се излъчи ?! На “гърба” на Гого! Твърде нагло, нали?

Междувременно около смяната на поредния Генерален директор синдикатите в БНТ заговориха за крупни далавери и източване на държавната телевизия чрез нецелесъобразни договори и анекси. Твърди се,че отбрани “кадри“, включително от ръководството на медията, прибират баснословни хонорари за предавания с нисък рейтинг и съмнителни “творчески” качества.

На фона на огромната задлъжнялост на Националната телевизя, говори се за 15 милона лева "на минус"?! И съдебни дела за неплатени разходи към бившата БТК, за излъчване! Т.е., ако добре разбирам, онези, 60 милиона лева, от държавния бюджет, са профукани още преди средата на годината?!

Искам да знам това така ли е? Ако е вярно ще чуем ли в централните новини кои са тези телевизионни любимци “изпапкали” паричките на “драгия зрител“-спонсор? Още по-интересно ще бъде, дали,след избора на нов гендиректор, тези творчески гении ще останат на държавната софра и през следващия управленски мандат?

Ето, затова смятам, че БНТ има нужда не от Генерален директор и партийно-квотно назначен Управителен съвет, а от Мениджър, който в творчески план може да бъде подкрепян от Обществен съвет от известни и уважавани колеги-журналисти и интелектуалци!

Този мениджър обаче задължително трябва да е външен човек, неприпарвал по етажите на медията! Само така би имал смелостта веднъж и завинаги да ликвидира роднинско-сватовската традиция, според която се раздават благинките, зад стените на Сан Стефано 29. Защото връзкарството и приятелско-шуробджанашкия принцип за преразпределение на държавния ТВ-ефир си остава непробиваем, от години! Ако не вярвате на мен, питайте продуценските компании и автори, как се получават минутки ефирно време в БНТ! Или, по-точно, как не се получават. Колкото и гениална и свежа идея за предаване да имате! Колкото и концепции да пишете!

Ще чуете, със сигурност, за условията-ултиматуми кого непременно трябва да включите в екипа си и срещу какви хонорари, ако искате да ви се разрешат някакви си 20-30 минути /негледаемо/ ефирно време. За гледаемото - условията са непосилни за простосмъртните таланти!

Само че, явно е и от този пореден “конкурс”, целта не е БНТ да стане нормална обществена телевизия. Такава, каквото се опитва да се нарича. Тя ще си остане Държавна. С всичките произтичащи от това удобства за управляващите.

Разбира се, че назначаването на “свой” човек за Генерален директор ще гарантира правилната политическа линия и отразяване на държавните дела.

Все пак догодина предстоят и изключително важни избори.

За местна власт и за президент.


image
       И БНТ със сигурност ще има ключова роля не само в отразяването им, а и в прокарването на правилното политическо мислене, което зрителите трябва да усвоят.


Всичко това, с достатъчно финансов ресурс, гарантиращ безпроблемно оцеляване в условията на задушаващата финансова и икономическа криза.


На фона на свиващите се рекламни бюджети, на които основно разчитат частните медии! Много от тях вече на ръба на оцеляването.

Като оставя настрана теорията си за мениджърско управление на БНТ, аз лично съжалявам искрено, че между кандидатите за поста Генерален директор не виждам имената на доказани професионалисти.

И то доказани не само от екрана на държавната медия.

Преди да седна да пиша този текст говорих с някои от тях. Питах ги защо не са се престрашили да участват? До един ми обясниха, че отказват да участват в предрешен, договорен, “купен” мач!

Междувременно разбрах и още нещо.

Че на евентуални кандидат-кандидати за поста им е даден знак да не участват в надпрварата. Демек - забранено им е било!С обещание за подходящи постове на по-късен етап.

Ако това наистина е така, питам аз, кому е нужен целият този цирк с конкурса за Генерален директор?! Не беше ли същото и с избора на новия-стар директор на БНР?

Колко по-лесно и по-честно би било шефовете на държавните медии да си се назначават от управляващите? Нали?

Е да де, ама пустите Европейски правила и директиви ни задължават да имаме обществени медии и директорите им да се избират на конкурсен принцип.

Задължително условие.

В България - формално!


А ще стане ли, сочената за фаворит, Вяра Анкова директор на БНТ предстои да разберем!

**********
Текстът е публикуван с незначителни съкращения във
в. Седем
 



Гласувай:
28




Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. haralanov - Здравей,Галя!
08.07.2010 21:19
Прочетох целия текст във в.Седем.Личното ми мнение(без да разбирам от медии и от това как се структурира една телевизия) е,че истинска Национална телевизия в България няма.Уж държавната телевизия се издържа с парите на данъкоплатците но пък винаги се намират и външни продуценти,които с парите си правят така щото дадено предаване да изглежда по тъкмо определен начин.Пример за това са предаването с водещ Димитър Цонев.Волно или неволно,следва си човекът и определена политическа линия.Стана ясно и канфликтът на интереси там с дъщеря му.С прескъпият ремонт и т.н и т.н.Прави ми впечатление и бодряжкия тон за сегашната българска действителност.Говори се например,колко силен ще е сезонът на морето.Как чужди туристи се завръщали пак по нашето Черноморие и как уж българинът забравил за дестинациите до Турция.Тъкмо днес се прибирам от Царево.Имах възможност да разговарям с няколко човека.Според тях сезонът изобщо не е започнал а и не е сигурно дали изобщо ще започне.Вижда се и с просто око.Държавната телевизия обаче твърди друго.Следва конюнктурата и грам критичност няма към управляващите.Такива ми ти работи...
цитирай
2. flyco - =
08.07.2010 21:38
Значи 100% Вяра Анкова...
цитирай
3. svoboda64 - :) няма пост в държавата,
08.07.2010 22:36
за който не става въпрос за корупция - преди, по време на процедурата или след назначаването. Затова отдавна всичко е обезсмислено, а само се разиграва фарс за пред зрителите и драма... ако не дай си боже някой реши да натисне други копчета (но пак оттам - закулисните), че да се разсмърди достатъчно в т.нар. "обществено пространство".
Но както споделиха едни приятели, извикани за експерти, за поредната замашка на поредното министерство правещо "радикални промени": първо ни поискаха мнението, ние си го дадохме, после ни казаха - че няма така да стане и ни дадоха тезиси, сега ще видим ... какъв ще е крайният (предизвестен) резултат. Но още по-лошото е, че държавният чиновник от висок ранг (който им се пада може би нещо като "наблюдаващ") е споделил: "Вие работете, Вашата работа е много важна, само имайте предвид, че тя е само ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА". С други думи, ние които сме бурмите на държавата, пак ще Ви преметнем и ще става това, което ние или тези, чиито идеи провеждаме (партийното правителство) са решили, че трябва да става :)

Е? (Предизвестени) избори ли? (Презизвестени псевдо-) промени ли? Или що ли?
цитирай
4. анонимен - По принцип
09.07.2010 07:29
е така, както казва Боди. Аз вече видях с очите си как се правят такива "конкурси"...
цитирай
5. frozzen - като нищо!
09.07.2010 23:54
Като нищо и Радо Чолаков, настоящият шеф на ВАЦ, може да стане директор на БНТ. Не мислиш ли?
цитирай
6. injir - В, , поредния цирк, , участниците са ...
10.07.2010 13:07
В ,,поредния цирк,, участниците са известни ...
цитирай
7. анонимен - Днес :
10.07.2010 14:26
За да пробиеш в шоубизнеса, трябва да си атрактивен.
За да напреднеш в политиката, трябва да си активен.
За да те обичат хората, трябва да си позитивен.
За да спечелиш конкурс в държавна медия е достатъчно САМО да си "подходящ" .
цитирай
8. анонимен - За да пробиеш в шоубизнеса, трябва ...
14.07.2010 19:22
andreshko написа:
За да пробиеш в шоубизнеса, трябва да си атрактивен.
За да напреднеш в политиката, трябва да си активен.
За да те обичат хората, трябва да си позитивен.
За да спечелиш конкурс в държавна медия е достатъчно САМО да си "подходящ" .

:))))
цитирай
9. demograph - И този рунд е загубен, Галче. Галче, Галче...
14.07.2010 22:07
......................................................какво да каже човек.
Освен - Браво за куража ти да креснеш.Браво. Супер си.
цитирай
10. muhaninja - :)))
15.07.2010 00:52
Тази сграда трябва да бъде срината подобно на Бастилията!
На нейно място да направят детски увеселителен парк....
цитирай
11. veselaj - Стана, Галя. Точно както предрече. ...
15.07.2010 17:58
Стана , Галя. Точно както предрече. Уви...
http://www.bnews.bg/article-12682
цитирай
12. анонимен - Ако беше жив римският император Август,
16.07.2010 19:29
би възкликнал отново предсмъртно : Acta est fabula. / Свърши се драмата/.
Сега остава да се убедим, че трагедията продължава - пази Боже !
За такива случаи французите казват: " Il faut se soumettre ou se demetre" /Трябва да се подчиниш, или да си вървиш /.
цитирай
13. анонимен - Защо ?
18.07.2010 18:25
Защо е туй мълчание ? Мастилото ли пресъхна, или перото е прекършено ?
Или " Като му дойде времето "?
цитирай
14. galinabg - Защо е туй мълчание ? Мастилото ли ...
19.07.2010 22:53
andreshko написа:
Защо е туй мълчание ? Мастилото ли пресъхна, или перото е прекършено ?
Или " Като му дойде времето "?


Има ли значение, andreshko?
И за кого?
Знам, че мнозина от наминаващите през блога ми са очаквали да се изкажа за ИЗБОРА.
И Постфактум.
Съжалявам, и моля за разбиране, но на мен не ми се говори.
Нямам какво да кажа.
Както биха казали философите и Мъдрите - всичко вече /беше/ е казано................
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене