Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3396354
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.06.2010 14:10 - ОТ ВИРТУАЛНИТЕ ЧИТАНКИ НЯМА СМИСЪЛ ВЪВ ВИРТУАЛНИТЕ ....ДЪРЖАВИ.
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 21481 Коментари: 14 Гласове:
22

Последна промяна: 23.06.2010 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато прочетох "новината" - http://press.mvr.bg/News/news100622_01.htm - за супер акцията на ГДБОП и ХРАБРОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА chitanka.info - онемях!!!
Буквално!
Не можех да повярвам, че е истина!
"Видях", наистина ви казвам,"Читанка"-та в пламъци...
Като във филма,"451 по Фаренхайт"....
В този момент си помислих, че ако Бредбъри живееше в наше време акцията на ГДБОП щеше да бъде неговия сюжет!

Първото нещо, което направих, след като се "осъзнах" беше да попитам г-н Явор Колев - шефът на сектор”Компютърни престъпления” в Главна дирекция борба с организираната престъпност” (ГДБОП)
КОМУ ТОЧНО Е БИЛА НУЖНА ТАЗИ АКЦИЯ?
Влязох във Фейсбук-профила му, защото там сме "френдове" и му написах нещо /по-долу ви го копирам/, което, в този момент, се изтръгна от главата ми, като мисли.
Малко по-късно получих отговор от него, но на лични съобщения, който за сега няма да публикувам, защото го разбрах като молба за лична, а не публична кореспонденция.
В него няма нищо секретно. Напротив, Явор Колев ясно и лаконично ми обяснява, че си е свършил работата. И сигурно така, погледнато без емоции.


По-късно последваха няколко реакции под моя коментар и на страницата на Явор Колев във Фейсбук. 
Neli Kircheva, чиито коментари с изненада открих, че от днес следобед са изтрити, меко казано и цитирам по памет, ме обяви за едва ли не неблагодарница към труда на г-н Колев и ме прати да си сричам и фъфля коментарите, които пиша във социалната мрежа.

/За съжаление в електронната ми поща, където се копират тези коментари не съм изтрила само този, който ми служи в момента за доказателство за съществувалата между нас "кореспонденция ". Ето копие от нея:

Neli Kircheva коментира вашия връзка. "Как си избирате акциите? Много странно. Нали идеята е да се спре престъпността във всичките й форми. Или заменките са дразнещи, но пиратската читанка е готина.."
Отговори на този и-мейл, за да коментираш тази връзка
За да видите всички коментари, последвайте тази връзка:
http://www.facebook.com/n/?profile.php&id=1602734722&v=wall&story_fbid=130791903610423&mid=28b1927G3f7a9c97G1c7ae07Ge&n_m=galla%40gbg.bg
Благодарности,
Екипът на Facebook/

А ето и моята първа реакция на страницата на Явор Колев:


Galina Valcheva
 
Нищо лично, г-н Явор Колев, но кажете ми, моля ви, това ли е най-големият проблем на България в момента? Това ли са най-големите престъпници в страната? Нанесените от тях щети по-големи ли са от щетите от раздадените за жълти стотинки земи по морето; заменките на земи и апетитни държавни терени из цялата страна;гори; наркомафията и другите там, вие си ги знаете? Да ви кажа честно, стана ми много тъжно...! Ако това е единствения начин за много хора да се докоснат до книги и да прочетат нещо смислено, защо да нямат тази възможност?! Знаете ли колко малко хора вече, при това интелигентни и образовани, имат възможност да си купуват книги?! Според мен не трябваше да правите тази акция. Но може би вие ще ми кажете кому беше нужна....? Благодаря ви!
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166838&srcpos=4
mediapool.bg : ГДБОП се прояви - разби виртуална библиотека mediapool.bg МВР отчете във вторник "успешна операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в Интернет пространството, посредством сайта "chitanka.info". Тази акция си няма атрактивно име, но може условно да бъде наречена "Читанка". Вчера в 18:24 · Добави коментар · Харесва ми · Сподели · Вижте стена-до-стена     image Galina Valcheva  Успокойте се, Нели.Г-н Явор Колев едва ли има нужда от "адвокати" с подобен стил в общуването. Никога и по никакъв начин не съм оспорвала професионалните качества на г-н Колев. Написаното от мен е единствено по повод днешната акция. Нямам право на различно мнение ли искате да ми кажете? А и оставям настрана намесата ви в коментара ми към г-н Колев,разбира се, че е невъзпитано. Вчера в 22:52 · Харесва ми ·  image Tony Tonchev  Аз уважавам г-н Колев, но в случая не съм сигурен доколко читанката е нарушавала закона :
------------------------
Извадка от закона за защита на авторското право:
Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. - дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;
§ 2. По смисъла на този закон:
(...)
3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) "възпроизвеждане на произведение" е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;
преди 10 часа · Не харесвам · image 1 човек ·  image Galina Valcheva  "...Нали идеята е да се спре престъпността във всичките й форми." - РАЗБИРА СЕ! По този повод искрено се надявам много скоро ГДБОП да ударят подобаващо голяма част от издателствата, които чрез фалшиви тиражи ощетяват солидно държавният бюджет откъм приходи! преди 5 часа · Харесва ми ·  image Kika Georgieva  Г-н Тончев, явно не четете закона нито съгласно неговата буква, нито в неговия дух! Никой не оспорва дефиницията на "възпроизвеждане", която включва и такова под цифрова форма. Няма да е зле обаче, да се замислите за определенията "общодостъпна библиотека", "учебно или друго образователно заведение" и пр. и над целта на възпроизвеждането, за което се отнася посоченото изключени по ЗАвПСП. На правен език това означава всички предпоставки да са кумулативно дадени. Бихте ли ми казали Читанка.info дали отговаря на някое от тях? 
А колкото до изказването на Галина Валчева - наистина е типично за българина да омаловажа труда на другия, независимо в каква сфера е положен. Защото ако при разследването на заменките и прочие посегателства над интересите на българското общество и държава имаше повече хора като Явор Колев - тогава нещата нямаше да изглеждат по този начин! 
От мен поздравления, г-н Колев! Лично съм работила с Вас и се възхищавам на стила Ви! :)) Аз лично предпочитам да си купя книга...

Оставям тази "дискусия" без коментар.....

Междувременно изчетох къде - каквото можах по форумите.

Това, което бих написала и аз, още повече, че много от зададените въпроси ги задавам и аз от вчера, открих в коментара на Ники Русинов в сайта Webcafe.

Прочетете го.


България: 451 по Фаренхайт 22.06.2010, 18:32 
Ники Русиновски
http://webcafe.bg/id_1446581475_Bulgaria:_451_po_Farenhayt

Сподели: Във Facebook В Svejo Twitter

image

Снимка: © БГНЕС

"Рицар на книгата"?!...

Днес е 22 юни 2010 г. В деня-начало на календарното лято температурите навън доста паднаха. А в България за пръв път в модерната й история достигнаха 451 градуса по Фаренхайт.

Никога не съм вярвал, че ще доживея този ден - денят, в който в България ще се унищожават КНИГИ!!!

Група спецкомандоси от Главна дирекция за борба с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ (пиша го така, за да усетите по-ясно за какво говорим) унищожи сървъра на сайта Chitanka.info.

На този сайт нямаше никаква престъпност - имаше хиляди, десетки хиляди КНИГИ! Повечето от тях не могат да се намерят никъде или са много трудни за откриване. Някои не са издавани от десетилетия! Имаше не само цели книги, но и отделни произведения - разкази, повести, есета... Сред тях имаше и такива, които бяха предоставени от самите им автори или преводачи - на полза роду. Иначе казано, Chitanka.info беше една библиотека. Една обикновена библиотека, само че онлайн.

Освирепели терминатори горят книги - това сме го виждали: в старите ленти от времето на фашизма. Или във филма на Франсоа Трюфо „451 по Фаренхайт". Или сме го чели - в книгата на Рей Бредбъри, по която е заснет филмът. Тя описваше едно бъдеще, в което властта предпочита хората да не мислят извън официалната линия и затова забранява издаването, четенето и притежаването на книги. А когато намира укрити такива, ги унищожава.

Вярвате или не - доживяхме да видим това бъдеще със собствените си очи...

Да, официалната линия ще ви бръщолеви нещо за някакви уж нарушени авторски права, интелектуална собственост, пирати, престъпна дейност и прочие дивотии.

Но ако умеете да мислите сам, лесно ще стигнете до някои доста смущаващи противоречия.

1.Библиотеките не са забранени от никакъв закон. Онлайн библиотеките - още по-малко. Тогава за какви нарушения на авторското право говорим?!

2.Ако Chitanka.info нарушава авторски права, то тогава най-големият нарушител на същите права е Националната библиотека „Кирил и Методий". Кога да чакаме командоси и спецчасти да я затворят? Както и всички останали други библиотеки в държавата, след като библиотечната дейност се оказва изведнъж незаконна...

3.Акцията била извършена по сигнал на някаква асоциация, съюза на преводачите и няколко издателства (МВР не уточнява кои). Щом са протестирали, значи техни права са нарушени и са настъпили някакви имуществени вреди. А какви ТОЧНО права на издателствата са нарушени?

4.Chitanka.info съдържа дигитални версии на книги. НИТО ЕДНО издателство в БГ не предлага и дигитални версии на издаваните от него книги, поне ако говорим за чужда литература. Аз лично знам само едно, което предлага някои произведения от БГ автори и в дигитален вид.  Тогава как можеш да претендираш за имущестени вреди от нещо, което дори не предлагаш?!

5. Chitanka.info няма нито реклама, нито иска SMS-и, нищо - това си е една обикновена безплатна онлайн библиотека, тя НЕ извършва никаква търговска дейност. Отново - какви вреди може да нанесе на издателствата? И за каква „престъпна дейност" говорим, която не носи никакви приходи на „престъпниците" - нито продават книгите, нито има реклама на сайта им?

6. На какво основание въпросните издателства изобщо са поискали да се разследва дейността на Chitanka.info? Имат ли те в договорите си с авторите, преводачите и чуждите издателства изобщо клауза, която да им разрешава каквото и да било онлайн разпространение? Да ги оторизира ИЗРИЧНО и КОНКРЕТНО ТЯХ да се занимават с онлайн права? Съдейки по това, че не предлагат литература в дигитален вид, очевидно нямат...

7.Поискало ли е МВР или ГДБОП издателствата първо да докажат с документи (копия от договори), че НАИСТИНА притежават правата, които претендират, че са им нарушени? Ако не са, то излиза, че всеки може да отиде в ГДБОП и да каже просто така „еди кой си (конкурентна фирма) ми нарушава еди кви си права". И командосите на ГДБОП се вдигат на честна дума и попиляват въпросната фирма, организация или сайт... пък няма значение, че после съдът оневинява напълно жертвите на този брутален полицейски произвол.

8.Ако са били длъжни да поискат подобни документи и не са го направили, то дали дейността на служителите на ГДБОП може да се окачестви като „престъпна небрежност"?

9.Дори да приемем, че дейността на „Читанка"-та 1.не е библиотечна, и 2.някак нанася имуществени вреди на издателствата, то: 1.тези вреди първо подлежат на доказване, и 2.това става по реда на ГПК, а не на НПК. С други думи, издателствата следва първо да си заведат дела в съда, да си докажат претенциите за притежавани права (каквито нямат), да си докажат твърденията за претърпени вреди и пропуснати ползи (което е практически невъзможно, защото заради една прочетена онлайн книга човек може да се откаже да я купи, но може и именно заради това да я купи), да изчакат съдебно решение в тяхна полза и едва след това да се обърнат към МВР... към МВР, не към ГДБОП!

10. ... няма. Можем да отправим не 10, а 10 пъти по 10 въпроса към ГДБОП, но е безсмислено. Имената на модерните херостратовци също нямат значение.

Единственото, което има значение, е че в България в 21 век унищожават книги. По-чудовищно престъпление и посегателство срещу свободата на словото не може да има, с каквито и алинеи и параграфи да те замеря милиционерската пропаганда - някои неща се усещат със сърцето.

Ако не си съгласен с това - протестирай!

Варварите трябва да понесат своята отговорност за това, че посегнаха на Словото...
 

ИЗТОЧНИК:  http://webcafe.bg/


Сега, искам да крещя. 
Не само тук във виртуала! 

Защото....имам неприятното усещане, че много скоро ще се превърнем и във Виртуална държава.
Която....ГДБОП, може би, ще бъде редно да затвори.
Едва ли толкова шумно, защото няма да има кой да ръкопляска.....


В началото на евангелието си апостол Йоан ни е написал:
"В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.".........


 П.П.
Апропо, само аз ли намирам нещо смущаващо във факта, че в края на месец април г-н Явор Колев, шумно разгласено по медиите, получи "титлата"  "Рицар на книгата".....
От Асоциация "Българска книга",която, с днешна дата, се оказва един от жалбоподателите до ГДБОП за нарушени права и заради която "ЧИТАНКА"-та....."изгоря"....

Е, не съвсем:

http://chitanka.ebni.me/

http://chitanka.gdbop.com/  

 Ето още една страхотна позиция!
В защита на chitanka.info http://sofiapartner.com/index.php?option=com_content&view=article&id=380:v-zastita-na-chitanka-info&catid=35:last-24h-news#josc59



Тагове:   България,


Гласувай:
22


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. cefulesteven - При 20% ДДС върху всички книжни и...
23.06.2010 14:31
При 20% ДДС върху всички книжни издания/най-висок в цяла Европа, прието полулегално, защото нямаше и достатъчно депутати в залата/ , много хора които обичат да четат, нямат никаква друга възможност за достъп до цялата литература. И много се извинявам на господа защитниците на авторските права, но като човек лично заинтересован те да се спазват, се чувствам най-големия галофон, като ми се пробутва подобна загриженост.
Първо: в България все още електронната книга е непопулярна, много по-непопулярна от четенето изобщо из интернет, а форуми и сайтове бол, където може да се прочете част или целия текст. Виртуалните библиотеки са последното, което практически е нарушение.

Второ: Спомена за библиотеките. По тази логика, всяка библиотека трябва да е нарушител.

Болката е другаде. Народ от четящи на кого му трябва, нали докато се чете не се гледат рекламите по телевизията, а и това забавление е достъпно и за бедни и за богати, прави всички равни, което предизвиква спазми в стомасите на тези които искат всичко да е в склада им и да бъде продавано и да е тяхно притежание. Народ от умници, току виж се замислил на избори.

Пак посланието на 451 по Фаренхайт.

На някой не му харесва да има личности, по-удобни са скотовете.

Утре и на мен ще поискат лиценз да пиша.
цитирай
2. cefulesteven - Да можеха щяха да въведат данък ч...
23.06.2010 14:45
Да можеха щяха да въведат данък четене.
То рано или късно и това ще успеят.
Накрая очаква и данък мислене.
цитирай
3. haralanov - Колко е лесно...
23.06.2010 14:53
Колко е лесно да громиш интелектуални пирати и престъпници в мрежата и колко трудно истинските бандити и престъпници в реалния живот!То не,че виртуалното пространство не е реално но...Важното е хората да живеят с усещането ,,за свършена работа,,.Че Правителството действа.Че няма чадър за никого.Карай,че не е баш така...Никога не съм влизал в тази виртуална читанка.Обаче на кого ли пречи тя?Нали вътре няма ,,материали с порнографско съдържание,,..?
цитирай
4. nicodima - Супер си беше читанката!
23.06.2010 15:07
Ако някой от тези хора, които са я съсипали, беше прочел поне 2-3 книги оттам, вероятно щеше да се замисли...
цитирай
5. bowman - Сайтът ...
23.06.2010 15:25
Беше лесна и удобна мишена за отчитане на дейност с която службата се е наела . Всички знаем това , също както и без законнова основа това ще се повтори отново . Може би трябва да накараме държавата да направи едно добро дело и да направи сама това което разруши ?
цитирай
6. flyco - ...
24.06.2010 15:51
"Този, който гори книги рано или късно ще гори хора!"
Папата създаде йезуитите, те - инквизицията, а тя стана нарицателна.

Поздравявам всички оставили коментари преди мен!
цитирай
7. krivoshapkova - Присъединявам се към мненията.
26.06.2010 21:48
Недопустимо е. Интересно дали тази участ ще имат и вируалните библиотеки "Слово" и "Литернет". Ще е много показателно. И ще си направим съответните изводи. Защото подозирам , че акцията срещу " Читанка" няма нищо общо с изложената причина- нарушаване на авторското право.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Дано тази участ не последва
26.06.2010 22:39
и останалите виртуални библиотеки.
цитирай
9. hatanasov - Никога не съм вярвал, че ще доживея този ден - денят, в който в България ще се унищожават КНИГИ!!!
27.06.2010 23:41
Комунистите масово унищожаваха книги след 9.9.44 г. Дори на класиците Вазов и Д. Талев. Последният даже вкараха в концлагер. А Вазов се "спаси", защото си отиде по-рано. Рушителите на Съвременна България не признават нищо, дори и културните ценности. Да не забряваме как узакониха частните колекции вместо собствениците им да отидат там, където им е мястото. ДС не изпуска контрола върху информацията.
цитирай
10. zebb - galinabg,
27.06.2010 23:46
книгите подтикват Човеците към размисъл. Затова някои ги горят, други ги трият, въпрос на технология ... в името на човека ...
цитирай
11. yuliya2006 - Юрая Хийп – Юлска сутрин (Текст)...
30.06.2010 21:21
Юрая Хийп – Юлска сутрин (Текст)


Там аз бях в едно юлско утро
Търсещ любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
и по моят Път

С деня дойде и решението
Ще продържавам да търся теб
Ла ла ла ла

Търсих любовта
На най-необичайните места
Не оставих камък
непреобърнат
Трябваше да се вгледам
в над хиляди лица
Но никой не почувства
Огънят, който гореше

в сърцето ми,
в съзнанието ми,
в душата ми
Ла ла ла ла

Там аз бях в едно юлско утро
Бях търсил любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
о, да, по моят Път





КОПИРАНО ОТ

http://www.blog.petarivanov.com/?p=514
цитирай
12. galinabg - Ех, Джу, ТОЛКОВА ТИ БЛАГОДАРЯ!!!!!
30.06.2010 22:26
yuliya2006 написа:
Юрая Хийп – Юлска сутрин (Текст)


Там аз бях в едно юлско утро
Търсещ любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
и по моят Път

С деня дойде и решението
Ще продържавам да търся теб
Ла ла ла ла

Търсих любовта
На най-необичайните места
Не оставих камък
непреобърнат
Трябваше да се вгледам
в над хиляди лица
Но никой не почувства
Огънят, който гореше

в сърцето ми,
в съзнанието ми,
в душата ми
Ла ла ла ла

Там аз бях в едно юлско утро
Бях търсил любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
о, да, по моят Път





КОПИРАНО ОТ

http://www.blog.petarivanov.com/?p=514

цитирай
13. inel379 - Благодаря ти, Галя!
15.07.2010 08:57
Благодаря ти, че си толкова будна!
Не можем да бъдем навсякъде, но е важно да сме там, където сме!
Сърдечен поздрав и прегръдка за теб!
цитирай
14. semtomovi - Много добре сте подхванали темата, г-жо
24.09.2010 23:02
От години реагирам на липсата на добри книги за деца в българските библиотеки.
Значи там липсват книги с картинки за начинаещите да учат български език деца.
Опитвам се да намеря нещо на моето от това, което се предлага на пазара, но там цените са по 15-20 лв за илюстрован речник на английски и български език например, но таквиз в библиотеките ни липсват. Започва се с авансирани текстове на български народни приказки, на Ангел Каралийчев, а чуждите деца, желаещи да учат български хабер си нямат от "оране", "волове" и "Дряновици" и темподобни неща. Значи трябват им книжки с картинки и от долу да пише "балон", "ютия", прилагателните по двойки, глаголите, като си се учат чуждите езици в България. България желае децата на емигрантите да учат български език, но библиотеките й не са подготвени за това. Само политическите партии дет си крещят по площадите. Материална база липсва. До толкова непланирано ли се пазарува по библиотектие за различните социални групи?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене