Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2017 10:20 - ,,Фабриката'' Бенфика
Автор: delta43 Категория: Спорт   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бенфика бе в челото на перото „развиване на играчи” дълги години, ала чак след голямото отваряне на наградената си академия Кайша Футбол Кампуш през 2006 г. направи стъпка отвъд и успешно съчета технологичния напредък в спортната наука с иновативни треньорски техники, които спомогнаха да се създаде наистина изключителна среда за разцъфтяване на младоци.

Разположен в намиращия се южно от Лисабон район Сейшал около Тежу, най-дългата река на Пиренейския полуостров, центърът Кайша Кампуш в момента е домакин на 15 детско-юношески тима, на Б-отбора и на първия тим на „орлите”. Комплексът се простира върху 19 хектара и се състои от 9 затревени игрища (едното домакинства на Б-отбора с капацитет от 2720 зрители), две с изкуствена настилка и 360-градусова покрита „футболна лаборатория”, където индивидуалните физически компоненти на играчите биват подлагани на тестове. Това изумително съоръжение дава покрив на почти 60 таланта от академията, които живеят твърде далеч от столицата, за да преминават всекидневно разстояние, тъй че са настанени в мащабен хотел на място.

„Орлите” са световно признати с почти несравнимата си скаутска мрежа, чиито 172 членове днес са пръснати из цялата планета, но именно подобрението на академията изби на преден план в последните пет години с изкарването все по-ускорено на собствени таланти към мъжкия тим.

В сърцето на успеха е клубната легенда Нуну Гомеш, сега генерален мениджър на академията. Бившият нападател е горд с действащия проект, дал на футбола в последно време играчи като Ренату Саншес, Бернарду Силва, Андре Гомеш и Гонсалу Гуедеш, ала е на мнение, че това е само началото.


Уникалното в структурата на Бенфика е почти религиозната вяра в най-съвременните клонове на спортната наука. Португалският гранд взема всяко решение по отношение на своите момчета от академията въз основа на конкретни аналитични данни. И всички виждат резултатите.

Извън терена се записват навиците за спане на момчетата, изготвят се индивидуални диети и се изследва душевното им равновесие. На терена се носят GPS-сензори и пулс-измерители, които дават информация за скорост и разстояние, а след завършека на мачовете всяко момче минава на скенер, за да се открие нивото на мускулна умора. Всички тези данни после се калибрират и анализират методично, с цел да се изчислят индивидуално тренировъчни режими и диетни планове.

Откриването на всички тези променливи с надеждата за трупане на минимални подобрения на всяка съставна част от общия процес помага на Гомеш и щаба му детайлно да изучат всички аспекти от живота на играчите, като цялата верига върви ефикасно – от треньора на първия тим през спортния психолог до клубния готвач. Това е взаимнозависима среда, в която никой камък не остава необърнат, и тя работи чудесно.


Миналата година клубният президент Луиш Филипе Виейра уверено заяви: „Ще имаме отбор, изграден 100% от играчи от академията Сейшал. Това е дългосрочният ни план и нямам съмнение, че ще го осъществим.” Но макар да е трудно да се съмняваме, че центърът е способен да изпълни тази амбициозна цел, икономическите обстоятелства ни казват, че тази мечта е силно невероятна.

Тъй като клубът не може да достигне финансовото ниво на европейския елит, възприе подхода да осребрява доста от своите собствено създадени звезди, за да балансира счетоводството си. Нещо повече, както отбеляза експертът по португалски футбол Чиагу Ещевао, в една все по-доминирана от суперагентите ера, хора като Жорже Мендеш са виновни в използването на Кайша Кампуш като лост за правене на по-големи сделки другаде, в голяма степен във вреда на Бенфика.

Гореспоменатият Ренату Саншес е водещ пример за това. Изиграл само един сезон в Примейра Лига, продуктът на академията бе ухажван от германския гигант Байерн (Мюнхен) и със съдействието на Мендеш зад завесите бързо бе сключена сделка с трансферна сума от 35 млн. евро.

Бернарду Силва, друг клиент на Мендеш, пък бе отнет от обятията на Бенфика след едно-едничко появяване в игра за първия тим и пратен в благодарната прегръдка на Монако. Този трансфер специално бе посрещнат крайно враждебно от бенфикистите, смятащи това момче за „най-изящния собствен талант от времето на Руи Коща” (по думите на пишещия за португалски футбол Марку Лопеш).

Етикетът на продаващ клуб не е нещо ново. В последните седем години „червените” се разделиха с цели 12 свои ключови единици за изумителните 376 млн. евро. И макар че промяната в нагласата в посока отглеждане на свои таланти бе обещаваща, Бенфика си изгради навик да продава най-добрите сред тях, което води до логичния въпрос дали въобще някога идеята на Виейра ще бъде осъществена?

Един от хората, които дават всичко от себе си това да се случи, е старши треньорът на мъжкия отбор Руи Виториа. В доказателство на отдадеността към клубната идея да върви гладък процес на всички нива, 47-годишният специалист отделя време да наблюдава копиращи тези на първия тим тренировки на Б-отбора и тези по юношеските нива, като наложи най-добрите чуждестранни продукти на академията Виктор Линдельоф и вратаря Едерсон.

В интервю за „А Бола” миналата година Виториа потвърди непоклатимата си вяра в Кайша Кампуш: „Много съм наясно с Б-отбора и другите надолу по веригата. Разбира се, няма как да съм сигурен, че онези момчета, които вярвам, че ще стигнат до първия тим след три години, наистина ще го сторят, ала имаме система в ход и куп алтернативи. Бъдещето на Бенфика е гарантирано.”

Сравнително младият център наскоро отбеляза 10-ата си годишнина посред световно признание. След спечелването на престижната титла Най-добра академия на наградите Глоуб Сокър 2015 генералният мениджър Гомеш не скри гордостта си: „Този приз е знак за добрата ни работа. Малко са академиите, които са по-добри от нашата по отношение на работни условия.”

Постиженията на терена са също налице, както се доказа с двете класирания на финал в първите четири издания на младежката Шампионска лига, при все че и двете завършиха със загуба. Макар единствената голяма награда на Кайша Кампуш да идва извън игрището, постоянните класирания в крайните етапи на младежкия евротурнир само допълнително подчертават изключителната ѝ дейност.

Конфликтът на интереси между менажирането на изумителния дълг от 300 млн. евро и задържането на собствените таланти и в пиковите им години си остава предизвикателство на дневен ред в Бенфика. Но печеленето на историческа четвърта поредна титла в Примейра в комбинация с умни покупки и свои кадри прави лесно видими положителните черти в ситуацията на „орлите”.

Дори и планът на президента Виейра – съставът да е изцяло от продукти на академията – никога да не се осъществи, надъхващата и авангардна стратегия на Бенфика към прогресивно и иновативно развиване на млади футболисти със сигурност ще продължи да работи все по-успешно и да печели все повече почитатели. Ако ще и това да става с най-миниатюрни подобрения на всички части от процеса.




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: delta43
Категория: Спорт
Прочетен: 3889
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930