Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2013 17:10 - Немското настъпление към Сталинград, през 1942 г.
Автор: lambo Категория: Политика   
Прочетен: 12230 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.02.2013 19:33


 Навършиха се 70 години от оня 2 Февруари 1943 г., когато и последните немски части в северната част на Сталинград, се предадоха. От над 300 000 групировка, обкръжена 2 месеца преди това, в плен попаднаха останалите живи 93 000 войници. Превърнали се в живи скелети. Почти всички пленници, бяха оставени НАРОЧНО да умрат от глад в лагерите. След края на войната в Германия се върнаха живи само 2- 3 000 от тях ...

 Загинаха и стотици хиляди съветски войници. Затова гигантското сражение се превърна в най-голямата военна кланница, в Историята на човечеството. Но накратко да проследим хронологията.

 През страшната зима на 1941- 42 г. за една бройка само, съветските войски щяха да разгромят напълно немската армия, западно от Москва. Тогава Хитлер отърва кожата, само поради все още недостатъчната осигуреност и липсата на резерви за настъпващите съветски дивизии, бързия подход на немски попълнения от Западна Европа и не на последно място > поради страшния студ и огромните снежни преспи, които спряха съветското настъпление.

 Ефрейтор Хитлер, обаче остана с убеждението, че той лично е предотвратил разгрома, като е издал заповед, немските войски да не остъпват и да защитават до смърт, позициите си. Тази негова убеденост, ще му изиграе лоша шега после, при Сталинград.

 Едва отървали кожата пред Москва, групата юдеи около ефрейтор Адолф Ротшилд ( т.н. Хитлер ) решават да се реваншират, през следващата 1942 г. Изоставена е идеята да се настъпва и на трите направления - Север, Център и Юг. Няма достатъчно войски. Решават да настъпят само на Юг. Но и за там не достигат резервите. Какво да правят ?

 Решението го предлага генерал Йодл > да се заставят съюзниците ( Румъния, Унгария, Италия ) да мобилизират и изпратят цели армии на източния фронт. Но как така фанатично мразещите се румънци и унгарци да се бият един до друг ?! И на това му е намерен колая ... Между тях, ще разположат италианската армия. Елитните немски войски ще настъпват отпред, а съюзниците след тях ще пазят фланговете. Хитлер е въодушевен, особено когато се оказва, че така се събира огромна по численост групировка. На 22 Юни 1941 г. немците започват войната срещу СССР с малко над 3 милиона войници. През пролетта на 1942 г. обаче войските на Оста на Източния фронт достигат 6,5 милиона ! Подготвената групировка на Южния фронт е толкова голяма, че я разделят на 2 групи армии > група армии "А", която ще настъпва към Кавказ и група армии "Б", която ще настъпва към Волга в района на Сталинград.

  Всички предупреждения на офицерите от генералния щаб, начело с генерал Халдер, че войските на съюзниците са ненадеждни, и през техните позиции руснаците много лесно могат да извършат пробив и да се окажат в тила на немските части, са игнорирани от ефрейторчето. Накрая Хитлер уволнява Халдер и поставя на негово място по-сговорчивия генерал-полковник Курт Цайтцлер. 

  Планът е следният :
1) - да се извърши пробив на Южния фронт
2) - група армии "Б" да настъпи право на изток и превземе Сталинград. След което да прекоси Волга и да завземе плацдарм на левия и бряг. По този начин се прекъсва водната, железопътната и шосейната връзка между централната част на СССР и района на Кавказ
3) - след това група армии "Б" да продължи към Астрахан и да излезе на каспийското крайбрежие
4) - група армии "А" да превземе Кавказ и нефта на Баку. 
5) - след това бързо-подвижни части от група армии "А" да преминат през Иран и да завземат Индия, като изпозват недоволството на индийците от британската колониална власт. И накрая да се съединят с японските войски, които настъпват от Бирма.


  Пролетта на 1942 г. започва обещаващо за хитлеристите :
- отбита е атаката на съветските войски, в зоната на група армии "Център"
- самородния талант на генерал Манщайн, довежда до пленяването на 200 000 съветска армия на полуостров Керч и падането на страшната крепост Севастопол на 4 Юли. Тилът е осигурен.
- поради слепотата на съветското разузнаване, е разгромена съветската групировка, която настъпва в Източна Украйна. Именно там, където тайно са съсредоточени над 2/3 от немските войски на Източния фронт !
- успешно започва частичното насъпление на северния участък в посока Воронеж. Немските войски влизат в града на 5 Юли и достигат северен Дон. Тази операция осигурява левия фланг на група армии "Б" и подлъгва съветското командване, че след Воронеж целта е Москва.

  Сега вече започва генералното настъпление на Оста, което заварва Сталин неподготвен. Губейки за втори път самообладание, той издава приказ № 227 > " Ни шагу назад" и нарежда на специални отряди да разстрелват отстъпващите.

 Но на друго мнение са Жуков и опитните вече съветски генерали. Съветските войски започват да се изтеглят бързо в дълбочина, увличайки немците навътре в необятната територия. Този път за разлика от 1941 г. нито една голяма съветска част не попада в обкръжение и не е пленена.

- На 15 Юли съветската отбрана е разкъсана на фронт от 17 км. и немските войски достигат големия завой на Дон. Започва пряката атака на Сталинград.
- На 25 Юли 6-а армия излиза на брега на река Дон.
Същия ден, виждайки че тук ще бъде главната битка, немския генерален щаб, взима от група армии "А" които настъпват към Кавказ, 1 танков и 1 армейски корпус, както и цялата 8-ма италианска армия. Тези войски също са хвърлени към Сталинград. Тук са прехвърлени и почти всички немски ВВС от района на Средиземно море и Северна Африка. Ромел остава със съвсем малко самолети.
- На 7 Август 6-а армия и 4-а танкова армия атакуват от юг Сталинград. Съветските войски се оттеглят в района на Красноармейск. 
- На 17 Август съветските войски се изтеглят на външната отбранителна линия на Сталинград. 
- На 19 Август 6-та армия форсира река Дон
- На 23 Август най-после специална германска подвижна група, изминавайки за 1 ден 72 км.,! излиза на брега на Волга, в района на Ерзовка, северно от Сталинград.
Същия ден немските ВВС извършват варварско нападение на града, който е сринат. Загиват десетки хиляди мирни жители.
- На 30 Август е дадена заповед на 60-а и 64-а съветски армии, да остъпят на нови позиции, за да не попаднат в обкръжение. Обаче 6-та армия се възползва от това, изпреварва съветските войски и не им позволява да се закрепят на новата отбранителна линия. 
- На 4 Септември в Сталинград пристигат нови съветски съединения > 1-ва гвардейска, 24-а и 66-а съветски армии.
- На 10 Септември немския 48-и танков корпус, излиза на река Волга и южно от Сталинград, в района на Йелшанка. Сталинград е обкръжен ...
- На 13 Септември 1942 г. немците нахлуват в Сталинград с 5 пехотни и 3 танкови дивизии и започват боеве по улиците на града. Тези кръвопролитни градски битки, продължават без прекъсване чак до 18 Ноември > деня на Съветското контра-настъпление. Цели 2 месеца и половина се лее кръв по улиците и площадите на разрушения град. 

image

image
Немски бронетанкови части на път към Сталинград - Август 1942 г.

image
Германските танкове в големия завой на Дон. Юли 1942 г.

image

image
Немски войници в Сталинград, преди битка

image

image

image
image



image
Генерал Франц Халдер

image
Генерал Йодл

image
Най-талантливия немски пълководец > фелдмаршал Манщайн


Тагове:   хитлер,   сталин,   Сталинград,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lambo
Категория: Политика
Прочетен: 3569243
Постинги: 217
Коментари: 2709
Гласове: 4524
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930