Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3402285
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.11.2011 00:23 - ФУРГОНИТЕ НА „ПОТРЕБИТЕЛИТЕ” vs. ФАЙТОНИТЕ НА РУШИТЕЛИТЕ...
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 18650 Коментари: 16 Гласове:
26

Последна промяна: 23.11.2011 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пускам телевизора. Сутрешното предаване на bTV.
Прочитам темата: „Приют под прицел”.
Снимка на жена, под която разбирам, че говори Милка Гечева, началник на ДНСК – София. Заслушвам се.
imageИ чувам: „Проблемът трябва да намери комплексно решение...Не го казвам аз –казва го законът....След 1987-ма год. няма режим на търпимост...”

След няколко минути камерата е вече в една от стаите в Дома на отец Иван.
Пред очите ми лъсва образът на миловидна, на пръв поглед, жена.
Оказва се Наталия Кънчева, директор „Социално подпомагане”,област София.
С нежен глас обяснява колко много помагат социалните служби на отец Иван. Аха, да се зарадвам, че има и „човечни” чиновници и чувам:
”.....В този студ, времето е неподходящо за извеждането на потребителите на тази социална услуга....”.
Буквално замръзвам.

image
В този момент осъзнавам, че тази миловидна, на пръв поглед, жена говори за децата от Дома на отец Иван, като за ПОТРЕБИТЕЛИ?!
На услуги. Социални.

Няколко часа по-късно, откривам първите информации за срещата между отец Иван и новата министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова, заедно с куп още държавни чиновници. Там, след заглавието, че няма да се руши Дома на отец Иван и новината от първите редове, че е постигнато взаимно съгласие за решаване на проблема, които, няма как, изпълват ме с доза оптимизъм, прочитам:
„....Докато строителството тече, хората ще бъдат настанени във фургони", обясни Лиляна Павлова.....” image

И тук вече буквите ми се размазаха.

Не знам дали успявате да уловите обърканите ми мисли?

В рамките на около четири астрономически часа три жени, три българки, от тях със сигурност някои и родителки, показаха необясними, за мен дори чудовищни, хладнокръвност, студенина и безразличие, гарнирани със завидни познания на букви, членове и алинеи.
Оставящи усещането за произнесени като от роботи, българско производство, от средата на миналия век.
Към съдбата на повече от 50 /петдесет/ български деца и техните майки!

„Не жена, а желязо” – със сигурност би изстенал поетът.
„Не желязо, а жена –чиновник”, ще го допълня аз.

................


Какво мислите, как ли ще спят тази нощ една директорка на ДНСК, една директорка на „Социално подпомагане” и една госпожица, министър, на 34 години?!

Представяте ли си:
Едната сгушена до Закона и комплексното решение...
Другата, може би, до „потребител” на женска услуга?
Третата, след пожелание, например, „Да спиш във фургон – да сънуваш не сираци, а бонбон”....

Разбира се, че говоря глупости.
Но, предпочитам, защото, ако напиша точно това, което си мисля през целия ден, в Блог.БГ ще трябва да въведат „пегел” и „червени точки”!

Всъщност, знаете ли, хич не ме интересува как ще спят тези три жени.

Те със сигурност днес са много доволни от себе си.
Все пак си имаха своите 5-минути „Слава”.
Толкова много хора в България разбраха какви отличнички-чиновнички хранят от данъците си!
Със сигурност ги е гледал и началникът им и ....ги е похвалил.

...........

Знам обаче как ще спи отец Иван.

Всъщност, каза ми, че ще се опита да поспи. Тази нощ.
Не е успял да го направи през последните, от петък насам.
image
„Лягам. Затварям очите и....всичко започва да ми се върти пред тях. Като филм. Децата. Скъсаните куфари, с които съм ги посрещал. Безсънните нощи, когато и по две –три, едно след друго, съм карал по софийските болници. После нахлува мисълта – какво ще правят, ако утре склопя очи и си отида от този свят? Та аз, като съм жив, толкова трудно ги защитавам, а ако стане нещо с мен – те къде отиват?! Машината на чиновниците и бюрократите ще ги засмуче и съсипе завинаги. Те сами няма да могат да се преборят с нея....Нямам време. Трябва да ги опазя. Ставам. Ровя в документите. Мисля. Обикалям стаята. И то съмнало....”

...........

Отварям ФБ-страницата на Групата в подкрепа на отец Иван - 
www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%90-%D0%9F%D0%9E%D0%94%D0%9A%D0%A0%D0%95%D0%9F%D0%98%D0%9C-%D0%9E%D0%A2%D0%95%D0%A6-%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9D-%D0%9E%D0%A2-%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%98-%D0%A5%D0%90%D0%9D-%D0%92-%D0%91%D0%9B%D0%90%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90-%D0%9C%D0%A3-%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%98%D0%AF/199274103763
За по-малко от денонощие от 18 200 приятели, поддръжниците са вече 18 670.

Започвам да чета коментарите.
Повече от 300, пак за по-малко от 24 часа.
Всичките, до един, в подкрепа на отеца и децата от Дома.

И повечето, със съдържание....за Голяма Червена Точка.
Така, като я гледам, започваща да образува Голям Червен Картон.

Който, този път, сигурна съм, ще бъде вдигнат още пред първия "Фургон"!

............

Току - що си помислих - какъв ли сън ще да сънуват тогава „спящите красавици - чиновнички”, ако фургоните на „потребителите” тръгнат срещу "файтоните" на рушителите ......


--------------------------------------------------
Отец Иван: Ще спрем багерите с жива верига http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/960337912-Otets_Ivan_Shte_sprem_bagerite_s_jiva_veriga.html

Държавата остава непреклонна - събаря приюта на отец Иван http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/54852486-Darjavata_ostava_nepreklonna__sabarya_priyuta_na_otets_Ivan.html
 





Гласувай:
26


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. rummi - това не е желязо,
23.11.2011 00:35
това е поцинкована ламарина.
цитирай
2. анонимен - За да се докажем в този мъжки свят, ...
23.11.2011 01:31
За да се докажем в този мъжки свят, жените сме по-католици и от папата.
Живеем в джунгла и нищо животинско не ни е чуждо. За голямо, ГОЛЯМО съжаление! :(
цитирай
3. bojo12345 - Внучката на партизанин от отряда "Чавдар"....
23.11.2011 07:24
Днес министър , гордиещ се от потеклото си,сигорно от приказките си на
дядо си е научила, как по негово време са се полагали " грижи " за такива
деца.....
Как може един отец да полага грижи за бездомните по-добре от "Държавата"???
цитирай
4. анонимен - Чудно ли ви е?
23.11.2011 09:11
Дядо й Георги Павлов е роден в Етрополе и през 44-та г. става партизанин в бригада „Чавдар“. След това заема високи постове, сред които – директор на Химкомбината в Димитровград, член на ЦК на БКП, министър на химията и металургията и председател на комитета за опазване на природната среда. Министър Павлова е кръстена на баба си Лиляна, която е била политическа затворничка през 44 г.
Апартаментът на баровския столичен булевард Джеймс Баучер, който министър павлова е посочила в декларацията си пред Сметната палата, е наследство точно от дядото – партизанин. В него Георги Павлов е живял до смъртта си преди няколко години, припомнят си съседи.
Бащата на Лиляна Павлова е зам. ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д-р Павел Павлов. Майка й е рускииня – Рая Павлова.
Проф. Павел Павлов е човекът, който има най-голям принос за увеличаване броя на висшистите сред кадрите на ДПС, разкриват запознати.
Проф. д-р Павлов е помогнал да стане висшист Касим Дал, който преди промените е бил прост строителен работник. Роднини на Емел Етем и много други дейци на ДПС са взели дипломи благодарение на проф. Павлов.
Варненският свободен университет, чийто девиз е: „От нас започва морето на вашите мечти“ е станал истински инкубатор и на доктори на науките от партията на Ахмед Доган, отново под крилото на проф. Павлов. Запознати твърдят, че именно той въвежда системата за получаване на т. нар. „бързи дипломи и докторантури“. Студентите и докторантите се обучават по индивидуален план. Съкратената процедура позволява набързо да се прескача от семестър в семестър към заветната диплома.
Бащата на наследничката на Плевнелиев проф. д-р Павел Павлов е завършил в Москва и е бил преподавател в УНСС. Когато „Мултигруп“ създава Варненския свободен университет, той е сред първите преподаватели в Морската столица. От 98 г. е ръководител на катедра „Публична администрация“ в университета, а от началото на 2000 г. е зам. ректор на
Росен Плевнелиев и наследничката му Лиляна Павлова

Росен Плевнелиев и наследничката му Лиляна Павлова

научноизследователската дейност.
Преди да се отдаде на наука, проф. д-р Павел Павлов е дясна ръка на Дончо Конакчиев – строителен министър в правителството на Жан Виденов. Самият Дончо Конакчиев сега също е преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ във факултета по администрация и управление. Други известни имена от БСП средите също са били или в момента са преподаватели в университета – Нора Ананиева, Георги Близнашки, Велко Вълканов. Симеон Сакскобургготски е доктор хонорис кауза на университета. Ректорът на университета пък, Ана Недялкова е бивш преподавател от партийната школа на ЦК на БКП АОН СУ. Любопитно е, че синът й д-р Красимир Недялков е помощник ректор – роднинска комбинация, която едва ли може да се срещне на друго място, освен в частния университет във Варна.
В тази академична среда наследничката на Росен Плевнелиев – Лиляна Павлова получава матистърската си степен. Преди това тя е завършила бакалавърската си степен по МИО в УНСС. Според запознати това не е често срещана комбинация. Обикновено студентите предпочитали да изкарат във Варна бакалавърска степен и след това магистратура в столицата.
цитирай
5. sladurani - "Потребители?!"
23.11.2011 09:25
Нямам думи....
цитирай
6. cefulesteven - С фургоните е пълна безсмислица. ...
23.11.2011 11:49
С фургоните е пълна безсмислица. Защо първо не построят подслон, а ще рушат подслон, за да настаняват във фургони? Няма никаква логика, освен, ако не са сигурни, че новопостроеното, няма да отговаря изобщо на условията, създадени вече от Отец Иван.
Срам и позор е подобно тълкуване на закона, връща ни...направо не знам къде!
цитирай
7. gotzageraskov - По този повод
23.11.2011 17:27
във в. "Телеграф" писаха: "Като не помагате поне не пречете!"
цитирай
8. hristo27 - "... Не го казвам аз –казва го законът....След 1987-ма год. няма режим на търпимост...”
23.11.2011 20:26
Алооооооооо, г-жо Гечева!
Кога ще събаряте незаконните хотели по морето, язовирите и в планините?
Преди 1987 година ли ги построиха мутрите???
Ейййййй, много сте долни ситите жалки душици!!!
цитирай
9. анонимен - След 1987 няма търпимост за тези ...
23.11.2011 21:52
След 1987 няма търпимост за тези дето не са масони като Михаил Горбачов. А и също за бедните те са калпави....... Богатите заслужават орден.. Така повелява сатрапът Роналд Рейгън.. И школата на чикагските момчета..
цитирай
10. fireball - Червеният картон, вече е наложи...
24.11.2011 13:02
Червеният картон, вече е наложителен... Повече от ясно е, че сегашните управници са пълни аматьори ... и трите фльорци защитаващи безумия, въобразявайки си че това е кауза... и Цецо, дето ще уволнява адвокатите... и останалите рапони, които по цял ден претакат глупости... Няма как необразовани и неинтелигентни хора да управляват Държавата... Отец Иван показа, че милосърдието и грижата все още се срещат в озверялото ни "общество" и като "лоша практика" трябва да бъде наказан... безкомпромисно...
цитирай
11. анонимен - Lan
24.11.2011 17:33
Не мога да разбера като е незаконен, защо не си го оставят за "десерт" приюта! Ми съборете първо всичките катуни незаконни, после всичките баровски къщички и вилички по 300-400м2 незаконни, после всички незаконни хотели, заведения, пицарии, павильони, после всичките незаконни гаржи, бараки, навеси и заграждения и като я свършите тази всичката работа и като построите (или намерите подходяща) сграда за тези деца - ми бутайте бе, госпожо Министър! И вие ще спите спокойно, и децата ще спят спокойно, и цял един народ ще Ви провъзгласи за национален герой! Работа трябва да се върши и Законът трябва да се спазва, но Доброто и Човещината са основният Закон!
цитирай
12. apostapostoloff - тези три ЧУДОВИЩА. Нека да се зам...
26.11.2011 05:36
тези три ЧУДОВИЩА.

Нека да се замислим над фундаменталните неща...
Как може да се руши нещо, което вече е построено?! При това с толкова лишения и труд и то в името на една хуманна кауза... Говоря по принцип. Трябваше ли да се рушат къщите в Несебър? Толкова ли не можаха да измислят нещо по- разумно.

Покойният Хайтов веднъж ми каза, че през онези 45 години след 9. IX. нито един път не е срещнал в българския печат думата "човещина"! А какво да кажем за тези 22 години след 10 ноември?...
цитирай
13. анонимен - затворените очи на държавата!
26.11.2011 16:45
Поздрави на авторката на статията, невероятно точна и си задавам въпроса защо няма такива статии във вестниците и защо няма толкова добре пишещи като Галина!

За незабавно уволнение са:
1. Лиляна Павлова - министър,който трябва да мисли да направи ЗУТ според сегашната реалност, а не ротив съсвсем ледовни от гледна точка на строителстмвото сгради!
В страната е пълно с т.н. законни сгради защото услужливи архитекти са издали разрешително за строеж, после услужливи чиновници са изкарали необходимите документи без да видят строежа и така по документи имаме законен строеж, но по отношение на стабилност имаме незаконен защото се е пестяло от материала за сметка на плащането на чиновниците. кое зло е по-малко това на "незаконните " крила на отец Иван или на "законните" съвременни строежи?
2. Николай Нанков на 26 г. от с Априлци - сега е зам.министър на МРРБ с ресор ДНСК. От него зависи също да предлага промени в ЗУТ и да усмирява ДНСК да не прави глупости с обекти като приюта на отец Иван и като един милион остъклени балкони в цяла България защото и едното и другото е вследствие пасивността на местните администрации и вследствие безумния закон ЗУТ.
3. Милка Гечева - шефка на ДНСК защото винаги се крие за буквата на закона, а самата буква е гнила и точно експерти като Гечева са тези които трябва да покажат гнилите букви на закона и да се заменят със здрави и реални съобразени с действителността закони. Как ще ни обясни Гечева съществуването на хиляди ДЪРЖАВНИ НЕЗАКОННИ ОБЕКТИ! Например повече от поливана пътища на България нямат акт за въвеждане в експлоатация и са напълно незаконни!

Виновни са и предишните от екипа на Плевнелиев,че една година не направиха абсолютно нищо по отношение на промяна на закона ЗУТ. Плевнелиев си взима и половината от екипа който беше в МРРБ, може би за да ги спаси и тях и себе си от отговорност пред народа! Стига вече безотговорни политици като Плевнелиев,Павлова,Гечева,Нанков...народът няма да чака вечно все ще се събуди !
цитирай
14. анонимен - има ли пилот в държавата, падамееее....ааа..
26.11.2011 17:07
Казват - имало отсрочка на разрушаванията? Бре тая държава много загрижена за законността? :-)
Тази отсрочка има ли я в писмен вид или е казана само на масата? Защото в първите дни на дек. изтича 14 дневното предизвестие за доброволно премахване на строежа и ако не се изпълни по ЗУТ трябва ДНСК да започне разрушаването! Дори и да има отсрочка, тя не е писмена и от тук отец Иван е уязвим защото на държава се не вярва!
Както и ако ДНСК не започне да разрушава отново е закононарушение. Виждате,че много некачествените закони винаги водят до много безаконие. Държавата се компроментира и в двата случая.Държавата няма полезен ход по отношение на законността! Затова по-лесното е - променете ЗУТ за да има повече законност и за да не се компроментира държавата.
цитирай
15. hatanasov - Партията/БКП или ГЕРБ/...
26.11.2011 20:18
бди над закона.
цитирай
16. анонимен - ъпдейт
20.12.2011 18:05
ЛУКАВАТА ДЪРЖАВА !!!
---------------------------------
"Тази зима може всички да бъдат спокойни. Обитателите на дома ще продължат да живеят в сградите в Нови хан", каза шефът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева, пред БНР. "Отец Иван декларира и аз съм убедена, че той ще изпълни своето обещание доброволно да премахне тези сгради, така че всички разходи ще бъдат за НЕГОВА СМЕТКА или за СМЕТКА НА ДАРИТЕЛИТЕ", допълни тя.


Край на сагата с приюта на отец Иван?

Извинявайте , но много социалистичисеко надяване! Вервате ли си?! Или важното е да отчетем дейност?

Край ще има тогава когата отец Иван заведе своите деца и хора в нужда в новия дом, а това ще стане....неизвестно кога,защото държавата до сега е показала хиляди пъти,че на нея не може да и се вярва! Всяко нещо на държавата "ЩЕ" означава нататък във времето, да му мислят тези след мен!

Ще видите ,че и след една година ще има нов репортаж,че отново са дошли от ДНСК и отново приюта е пред разрушаване.....защото за построяването на нов приют ше са необходичи минимум 1 500 000 лв. МИНИМУМ ! А ТЕЗИ ПАРИ НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДАТ!

Сега забележете как държавата си опорочава сама дейността с решаването на едно малоумно решение /да се разрушава приюта/ с друго малоумно решение /да не се разрушава докато се построи нов/ като МРРБ и ДНСК преминаха през /друго малоумно временно решение/ да се вкарат децата във фургони ЗА ДА СЕ СПАЗИ ЗАКОНЪТ ЗУТ ! СПОРЕД КОЙТО СГРАДИТЕ СА НЕЗАКОННИ, според съда е потвърдено,че са незаконни и последващите действия на малоумните на ДНСК беше издадена заповед за принудително разрушаване !?!!


Сега ДНСК е неизрядна и не спазваща правилата т.к. законът не се спазва и сградите няма да се разрушат, това според кои разпоредби на законът е? Къде в ЗУТ е казано,че лиляна Павлова определя устно коя сграда е за разрушаване и коя не? Това показва отново само едно,че има субективно разрешаване , а не законно и ГЛАВНОТО, ЧЕ ЗУТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ДА СЕ РАЗРЕШИ ДА СЕ УЗАКОНЯТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СГРАДИ!!! Тези съществуващи сгради са толкова опасни, колкото и бъдещите с тази разлика,че бъдещите са едни имагинерни сгради за които се изискват МНОГО ПАРИ!

Държавата за сетен път показа само едно - че няма нормални закони и че няма прагматично мислене!

В същото време Плевнелиев непрекъснато говори,че ще е прагматичния президент!
...но той толкова много говори,че вече няма значение какво говори ...същото прави и Лилито Павлова която обеща,че ще даде земя от онази която е в шубраците и ъдето биха снимали филми на ужасите... дори и теоретично ще минат няколко години само за инфраструктура до това място, а когато няма финансиране и нормални закони? На отец Иван не му трябва дива земя и напразни обещания, а реални сгради и нормални закони,регулации....

В същото време се говори,че трябва да се спазват правилата, а е очевадно,че правилата не се спазват,сега държавата в лицето на ДНСК не ги спази! ЗАЩОТО ПРАВИЛАТА СА МАЛОУМНИ !!!!

ВЕРНОТО ЗАГЛАВИЕ Е: Сагата с приюта на отец Иван продължава,без реални гаранции,без срокове и без финансиране от държавата!

Държавата за поредн път приложи един от чиновническите си трикове да отлага едно решение не от загриженост , а вследствие прекалено големия обществен шум! Само това спаси ЗА СЕГА отец Иван !

Ако държавата имаше прагматично мислене щеше да узакони сградите, ако трябва и след петорна експертиза от строителни инженери,че сградите са функционални и безопасни, защото ако са опасни, децата трябва незабавно да освободят приюта! Сигурен съм обаче че сградите са безопасни поне колкото новото строителство! Най-голямото Варварство е да се разрушават функционални сгради във време на драматична финансова криза и да се опорочават даренията на хиляди хора, аз също съм дарявал за този приют и съм силно огорчен от липсата на държава и ново Мислене. Държавата показва за сетен път,че е под действията на Лукавия !!!

Весели Празници и дано Новата година ни донесе - нормлен ЗУТ, Истински Прагматични политици,,които мислят с главите си и носят отговорност не на думи, а с писмените гаранции и положени подписи под това което обещават!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене