Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3396392
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.08.2011 00:03 - НАКЪДЕ ВЪРВИМ ?
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 29285 Коментари: 35 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Видях този коментар в бележка на Фейсбук-страницата на проф. Димитър Иванов.
С негово позволение го публикувам в блога си, защото си мисля, че си струва да се прочете от повече хора.
Защото си струва да ни накара да се размислим, особено два месеца преди изборите у нас и на фона на бушуващите световни процеси - икономически и политически - Накъде вървим?

imageЛИПСАТА НА ЛИДЕРСТВО В ЕВРОПА И В БЪЛГАРИЯ ВОДИ ПОСТЕПЕННО КЪМ ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН АРМАГЕДОН
Светът, Европа и хората от всички континенти днес са изумени и разтревожени от последните събития във Великобритания.
Невижданите и жестоки безредици в цялата страна, в Лондон, Бристол, Бирмингам, ливерпул, Манчестър и други градове не са случайни.
В своята си същност и мотивация те изразяват безнадеждността на едно откъснато от обществото младо поколение, живеещо без илюзии и без мечти, но с невероятните социални и икономически трудности на днешните сбъркани реалности в Европа: невъзможност да се изплащат жилищните ипотеки от страна на техните родители, дълготрайна безработица, постояно и бързо пълзящо оскъпяване на образованието, на здравните грижи.
Всичко това води и няма как да не води до една жестока загуба на надежда и бих казал на търпение спрямо така нареченото общество; маргинализира все повече и повече големи групи от млади хора.
Прииждащите вълни от емигранти от Африка и от Азия в почти всички развити страни в Европа допълнително разтварят "пропастта" на това скъсване със социалните и културни традиции и път на развитие на европейските общества.

Европа не можа да формира и няма политика на културно привличане и възпитание на тези огромни маси хора, най-често от по-ниските социални слоеве.

Липсата на сериозно лидерство в Европа, което да поведе Европейският Съюз към една качествено нова политика на извеждане на страните-членки на Съюза от дълбоката икономическа, финансова и дългова криза, държа да подчертая води континента към един икономически и социален Армагедон.

Погрешно възприеманите политики на „стягане на коланите”, и рязка редукция на публичните разходи тласка стотици хиляди хора по целия континент – от Гърция, през България и Румъния, Латвия - до Великобритания да губят всякаква надежда, вяра и търпение спрямо обществото, институциите и правителствата. Тази ситуация е крайно социално и хуманно взривоопасна и това трябва да се разбере от всички правителства в Европа.

Напрегнатостта на политическата, социалната и икономическа ситуация в България не е по-различна. България се намира на границата на социален и хуманен взрив: с опасно и невиждано как да бъде спряно обедняване на населението; с една циментирана през последните няколко години упорита безработица от над 9% (но надвишаваща над 20% в много райони и селища в страната); с изоставена на Бога обедняваща провинция; с остарял, колапсирал и поставен от държавата на колене публичен сектор; с един безумно унищожаван частен сектор, с изкуствено инжектирана банкова система, твърде несъобразяваща се с европейските регулативни правила, със здравна и пенсионна система с ежедневно увеличаващи се дефицити.

Хиляди малки и средни фирми, десетки хиляди работни места са унищожени.
Българският бизнес, едва на 22 годишна възраст, създаден с много лишения, противоречия, слаб, клатещ се, но така или иначе гръбнак на българската икономика – сега е подкосен в „краката си”.
Изграден през всичките тези 22 години с вярата, ентусиазма, надеждата и усилията на една зараждаща се демократична и пазарна система – сега той се разрушава системно от прилаганата икономическа политика от страна на правителството (или по-точно от липсата на такава политика).

Вместо него, на икономиката се налагат крайно съмнителни, изкуствено създадени олигархократични структури, основаващи се на мръсното кръвосмешение между властимащи и тези, готови да пълнят нечии джобове. Структури, нямащи нищо общо с едно модерно, достойно за 21-я век развитие на бизнеса. Такава ситуация, следва да се разбере – е ситуация без хоризонт.
Без мечти.
Тя води страната към пропастта.

Предупрепреждавах многократно и предишни правителства, предупреждавам и сега. Политиката на жестоки редукции и рязане на публични разходи, на социални програми, на неглижиране на частния сектор, на изоставяне на българските домакинства на произвола на съдбата; на тотална ерозия на покупателната способност на българските граждани – е политика, която осъжда и ще осъжда България на още по-голяма изостаналост.

Това е политика, която ще погребе мечтите на редица поколения българи за напред.

Това е политика, която ще погълне бъдещето на българската икономика и ще я обрече за много години напред на един още по-анемичен живот, „куцане на един крак” след останалите, разрастващи се социални конфликти и непрекъснато обедняване.

Не е възможно с такава политика да се очаква голямо икономическо възраждане и растеж на българската икономика.
Стабилността на една икономика не е само на повърхността й; тя трябва да бъде стабилност на всеки един бизнес, публичен или частен; стабилност и модернизация на индустрията; стъпване върху реални локомотиви на икономическия растеж и политика на тяхното стимулиране; стабилност на фирмите и домакинствата; редуциране на тяхната задлъжнялост; възприемане на нова политика на доходите и постигане на покупателна способност, която да намали решително социалните напрежения в страната и да отпуши мотивацията на българските граждани.

Дали звуча песимистично и дали правя черни прогнози, това е въпрос, на който хората сами да си отговорят и то както си искат.
Така или иначе, обективно смятам и предупреждавам, че е наистина опасно сегашното и бъдещото правителство на България да игнорира моите виждания, предупреждения и прогнози.


Димитър М Иванов
Лондон, 9 август 2011

Източник: http://www.facebook.com/notes/dimitar-m-ivanov/%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8/252911618066873

ПП 
Ето този коментар оставих аз под статията на професора:

"Както винаги, сте безкрайно прав, проф. Иванов! Докато четях написаното от вас обаче си мислех следното: Последните 22 години са безвъзвратно загубени за България и хората в тази страна. Завинаги. При новите световни процеси и прекрояване на глобалната икономика БГ няма втори шанс. Всичко от тук нататък трябва да се "случва" отначало. При нов световен икономически ред. Но това, ще могат да го направят други лидери и други политически водачи. Героите от 22 - годишния преход са очевидно уморени и изчерпани. Само че,питам се, възможно ли е да случи това? Възможно ли е хората в тази страна да осъзнаят тази нова необходимост и да потърсят своите нови лидери?? Не искам да отговарям, защото оптимизмът ми е под хигиеничния минимум. Но, ако тези нови обстоятелства не бъдат осмислени - значи....няма смисъл нито от това, което пишете вие, нито от това, което си позволявам да споделя и аз."

Ще се радвам, ако споделите и вие вашето мнение :))  !





Гласувай:
38


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - моят коментар:(
10.08.2011 00:59
"Това е политика, която ще погребе мечтите на редица поколения българи за напред.

Това е политика, която ще погълне бъдещето на българската икономика и ще я обрече за много години напред на един още по-анемичен живот, „куцане на един крак” след останалите, разрастващи се социални конфликти и непрекъснато обедняване."
цитирай
2. galinabg - "Това е политика, която ще ...
10.08.2011 01:01
анонимен написа:
"Това е политика, която ще погребе мечтите на редица поколения българи за напред.

Това е политика, която ще погълне бъдещето на българската икономика и ще я обрече за много години напред на един още по-анемичен живот, „куцане на един крак” след останалите, разрастващи се социални конфликти и непрекъснато обедняване."


Да. Това е.
цитирай
3. анонимен - ?
10.08.2011 01:49
Не съм убеден , че това е единствената причина.
цитирай
4. swanlake - Аз не искам да взема становище по ...
10.08.2011 03:59
Аз не искам да взема становище по въпроса за политиката защото мога да бъда упрекната ,че нямам моралното право за това,но установих ,че Българския морал е фалирал и като че ли е безвъзвратно. Само за една година в България човещината е изчезнала почти напълно,много хора са неграмотни, а с високо мнение за себе си,видя ми се страшно този път това което видях..толкова страшно,че още се колебая да пиша ли за него ..
цитирай
5. apostapostoloff - България бавно и мъчително върви
10.08.2011 05:09
напред и нагоре. От една "обрулена страна" тя се превърна в балкански лидер. България има чудесно бъдеще, особено ако не се присъедини към еврозоната.
цитирай
6. анонимен - Kой лидер ще поеме
10.08.2011 07:56
Уважаема Галина,Уважаеми професор Иванов . Всичко се прави / да няма лидери / с една цел. Един лидер да поеме нещата в свойте ръце. Ред след Хаоса......Титлата му на лалтински е Vikarius Fili Dei........
цитирай
7. diso - Страшно е:((
10.08.2011 08:32
И при "социализъма" и и при "прехода" управниците се постараха да убият надеждата на хората, че нещо могат да променят, вярата в собствените им сили. Превърнаха "Гражданина" в "електорат", който чака все някой друг да му реши проблемите...
Толкова много бедни и такава безработица в най-рядко населената държава от Евросъюза са твърде много. С това население, не би трябвало изобщо да имаме неработещи.
Най-страшното е, че не се вижда кой може да поведе хората, а и те вече не вярват, че има смисъл. Остава им едното живуркане...
цитирай
8. galinabg - Аз не искам да взема становище по ...
10.08.2011 09:33
swanlake написа:
Аз не искам да взема становище по въпроса за политиката защото мога да бъда упрекната ,че нямам моралното право за това,но установих ,че Българския морал е фалирал и като че ли е безвъзвратно. Само за една година в България човещината е изчезнала почти напълно,много хора са неграмотни, а с високо мнение за себе си,видя ми се страшно този път това което видях..толкова страшно,че още се колебая да пиша ли за него ..



Ами, виж, това, което можем да правим засега,без да изисква кой знае колко голямо усилие е да пишем. Така че пиши. Далече съм от мисълта, че това ще има кой знае какъв ефект, но ако и спрем да пишем - значи....да я закриват тази държава. Чета, че по данни на прокуратурата МВР не е разкрило 660 000 престъпления. В същото време се вадят данни за милиони,получени от частни дарения и криминални "партньори" на родната полиция + повече от милиард, които това ведомство получава от държавния бюджет за издръжка. Е, питам аз - пука ли му някого??? Как не скокна този народ да попита - кой и как се гаври с неговите пари, от данъците и да потърси сметка ?? Пустиня.......
цитирай
9. galinabg - Уважаема Галина, Уважаеми проф...
10.08.2011 09:34
анонимен написа:
Уважаема Галина,Уважаеми професор Иванов . Всичко се прави / да няма лидери / с една цел. Един лидер да поеме нещата в свойте ръце. Ред след Хаоса......Титлата му на лалтински е Vikarius Fili Dei........


Точно така - няма лидери, няма проблеми.....
цитирай
10. galinabg - И при "социализъма" и и ...
10.08.2011 09:35
diso написа:
И при "социализъма" и и при "прехода" управниците се постараха да убият надеждата на хората, че нещо могат да променят, вярата в собствените им сили. Превърнаха "Гражданина" в "електорат", който чака все някой друг да му реши проблемите...
Толкова много бедни и такава безработица в най-рядко населената държава от Евросъюза са твърде много. С това население, не би трябвало изобщо да имаме неработещи.
Най-страшното е, че не се вижда кой може да поведе хората, а и те вече не вярват, че има смисъл. Остава им едното живуркане...



Точно така. Страшно е. Много!
цитирай
11. andrei - За съжаление,господин Иванов е прав в разсъжденията си!
10.08.2011 09:57
От себе си ще споделя,че Бъдещето на българската икономика и политика ще е белязано с постепенно оттегляне на България от европейските структури и ангажименти,което ще се съпровожда със задкулисно прикачване на България към руските олигархични структури,от там и политики,които ще ни върнат с десетилетия назад в времето на "социализма".Това ще е последицата от управлението на Б.Б.т.е.Бърдоквата,който се оказа едно тъпо комунистическо мекере,но и визуално заприлича на битолски циганин.Походът и въжделенията на българите,към ЕС приключи безславно.Европа няма да заплаче за нас,но столетия ще бъдем сочени с пръст,като ненадежден партньор и съдружник.Извода,който ние,пък и ЕС трябва да си направим е;че не може да се правят демократични и пазарни реформи в България,от най-ретроградната и престъпна комунистическа паплач...
цитирай
12. svoboda64 - Българите сме майстори в "срастванията"
10.08.2011 10:18
Преди беше срастването на Партия и държава, сега - на олигархия и остатъците от държава :) Ако някой ми посочи как да се излекуват сраствания ще повярвам, че нещо може да се направи. За моите биологични сраствания, с които живея вече 25 и повече години, лекарите казаха, че може да се отстранят, само ако се режат. Но и тогава не е много сигурно, че нещата ще се подобрят (от био-физиологична гледна точка).

За социалното тяло подобна терапия би означавало революция. Само че и на това не сме решени или готови: твърде сме уморени, а и революциите в Европа не са на мода. Тук-таме по някой неосъзнат бунт - може :) Освен това върху нас вече бе експериментирана "Нежната революция" отгоре, та още се тресем в гърчовете от последиците й :)

Според мен се намираме в патова ситуация. Единственото, което не ми е ясно, е докога ще можем да издържим напрежението...
цитирай
13. andrei - Галина,защо не пусна коментара ми?
10.08.2011 10:31
Уж искаш мнение,а се страхуваш...От какво?По този начин-със страх нищо няма да се промени!Щом не ти харесва предишният коментар ще повторя накратко;ВЪРВИМ КЪМ РЕСТАВРАЦИЯ НА СОЦИАЛИЗМА.А ти продължавай да се страхува'...
цитирай
14. анонимен - Защо България умира...?
10.08.2011 12:06
Приятели,

Американският свръхлиберализм е пагубен за България...

Облагане само на „депутатските безотчетни пари” не стига…, защото в България ИМА ПАРИ за нормални заплати и пенсий…, и за УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност…?

Много е просто...
- От американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН, трябва ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел…, като:
1. Физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки, без „таван” за облагането и независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или социални помощи…
2. Преките(за богатите) и косвените(за бедните) данъци се изравнят… Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа…!!!
3. Заплатите да се повишат до нивото на реалната производителност на труда…
- Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските… БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските…
4. Печалбите се обложат по европейски…
- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма…, около 35 милиарда…). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците…, които междувременно на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА…
- За инвестираната в България част от печалба – данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!
- За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа „при източника”(тук в България) - тогава в бюджета след тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница… от „честните частници”…!!!

Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...?

- Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД… и трябва да се облага както и доходите и осигуровките на всички българи…, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, „таваните” за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ…!!!
- Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество…, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ…!!!

цитирай
15. galinabg - Уж искаш мнение, а се страхуваш. . . ...
10.08.2011 12:26
andrei написа:
Уж искаш мнение,а се страхуваш...От какво?По този начин-със страх нищо няма да се промени!Щом не ти харесва предишният коментар ще повторя накратко;ВЪРВИМ КЪМ РЕСТАВРАЦИЯ НА СОЦИАЛИЗМА.А ти продължавай да се страхува'...


Андрей, как си помисли, че няма да ти пусна мнението?? Кога не съм го правила? Та аз споделям всяка твоя дума :)) Просто не стоя пред компютъра постоянно :))
цитирай
16. анонимен - визия
10.08.2011 13:36
Професорът е прав. Заставам зад всяка негова дума. На "елитите" обаче не им пука, съжалявам за клишето, но то си е съвсем на място. Бъдещето е следното: "висшата класа" ще се заселва в тежко охранявани квартали, всички останали ще са "нисши" и ще живеят отвън в гета. Средната класа ще бъде унищожена- т.е. ще има малко свръхбогати всички останали ще са бедни- в смисъл ще са заети основно с биологичното си оцеляване, без възможност да създават/произвеждат каквото и да било. Периодично ще избухват бунтове, които ще бъдат смазвани от армията. Държавата ще дава помощи, но те ще потъват в джобовете на криминалните босове от гетата. Това е. Сегашните политики могат да доведат само до такова развитие, защото от тях следва единствено разрастване на задлъжнялостта, бедността и неграмотността. Това е например положението в Латинска Америка. А най-богатия човек на света живее в "богатото" Мексико!
цитирай
17. bojo12345 - Днес нещата у нас са както преди т.н. "Демокрация"
10.08.2011 13:42
Преди имаше една партия и един Вожд. Днес партиите може да са много, но Вожда
пак е един. Предишният - селянче , днешният пожарникарче.
Преди на партията съюзници й бяха ОФ-то и Профсъюза.
Днес на управляващите съюзници им са новородените , така наречени "независими
народни представители" . За синдикати и дума не може вече и да се каже.
Вижте само: Подкрепа на последния си конгрес не можаха да изберат нов лидер е се получи куриоз за Гинес - да се молят отново на стария си Вожд.
Докато няма Синдикат, който да може да организира ефективна национална стачка , няма и да има коректив на действията на ВЛАСТИМАЩИТЕ!!!
цитирай
18. andrei - Извинения от мен Галина
10.08.2011 15:34
:)))))))))))
цитирай
19. анонимен - Ако никой не смее да го каже и срам...
10.08.2011 15:49
Ако никой не смее да го каже и срамежливо потърква кълки, аз ще го кажа направо.
Демокрацията е бедствие, а капитализмът - зла участ. Махаш и двете и всичко се оправя. Ако все още има някой тъпак който не го е разбрал, и е омаян от фалша и лицимерието на Запада, да иде да се застреля. Келешите хулиганстват защото са против статуквото, което ги превръща във вечните лузери. Нека изгорят цяла Англия и после да карат наред - от Швеция до Гърция.
цитирай
20. bigbro - Пишещи отдалеч хора не уважавам. ...
10.08.2011 17:08
Пишещи отдалеч хора не уважавам. Нека професора дойде тук, да направи партия, да се бори, да убеди БГ гласоподавателите в правотата си.
Това което казва е вярно и всеки нормален българин го вижда и ...хваща пътя за навън
цитирай
21. galinabg - Пишещи отдалеч хора не уважавам. ...
10.08.2011 17:20
bigbro написа:
Пишещи отдалеч хора не уважавам. Нека професора дойде тук, да направи партия, да се бори, да убеди БГ гласоподавателите в правотата си.
Това което казва е вярно и всеки нормален българин го вижда и ...хваща пътя за навън


Преди около 3 месеца професорът създаде своя формация - Национален съюз за нова България. Потърси инфо в мрежата :)
цитирай
22. mt46 - Съгласен съм...
10.08.2011 18:35
Колкото до въпроса ти защо народът си кротува, ето какво мисля:
1. Голяма част от народа е умишлено смазан, обезсилен...
2. Умишлено се дава път на хората да се махат оттук, за да не пречат на у-правляващите...
3. Част от народа е партийно обвързан и е сравнително добре о-хранен, угоен...
цитирай
23. lado - При капитализма има експлоатация ...
10.08.2011 19:40
При капитализма има експлоатация на човек от човека. При комунизма е точно обратното...
цитирай
24. анонимен - интелектуална неграмотност
10.08.2011 19:41
Добре е писал господина. Текст, който може да се пише от милиарди глави.
Нищо ново нито пък дава идеи за осъществяване на едно сполучливо начало с трайно действие. При това той си стои в Лондон и лафа от далече за състоянието на България без да понася лично последствията на мизерията й. Прав ли е?

После в Лондон тези преди всичко с цветна кожа хулигани са деца без посещение на училище нито пък с възпитание, но станали по паспорт англичани. Възползват се да осъществят на дело видяното в интернета - насилие, грабеж ... Вулгарност, безчовечие, егоизъм, безотговорност, безразличие, интелектуална неграмотност без граници и от двете страни на населението!!!!!!!!!!! Гадно! Много гадно!
цитирай
25. diso - И при "социализъма" и и ...
10.08.2011 20:13
galinabg написа:
diso написа:
И при "социализъма" и и при "прехода" управниците се постараха да убият надеждата на хората, че нещо могат да променят, вярата в собствените им сили. Превърнаха "Гражданина" в "електорат", който чака все някой друг да му реши проблемите...
Толкова много бедни и такава безработица в най-рядко населената държава от Евросъюза са твърде много. С това население, не би трябвало изобщо да имаме неработещи.
Най-страшното е, че не се вижда кой може да поведе хората, а и те вече не вярват, че има смисъл. Остава им едното живуркане...



Точно така. Страшно е. Много!

Страшно е... Но още сме живи - значи още има шанс... надявам се.
Вярвам, че и без нас нещата може да се оправят, но по-добре е да не разчитаме на това.
За да се развие у нас истинско гражданско общество, е нужно основната част от хората да станат "средна класа" - бедните са често ограничени в мирогледа си и податливи на подкупи, а богатите са развили твърде силна зависимост от парите и също не стават за управленци.
Нужно е да се спре маргинализацията на големи групи от населението - чрез образование и чрез работа. Следващата стъпка е преструктуриране на икономиката към отрасли с по-висока възвръщаемост и т.н.
цитирай
26. анонимен - Здравейте отново!
10.08.2011 20:19
Каква приятна изненада - след "Дъщеря ми овчарката" спряхте да пишете!...
Благодаря Ви за препечатката на статията на проф.Иванов!
Съгласен съм с него и бих си позволил да го допълня единстевно по темата за огромната емиграция от Азия и Африка, която задушава вече последните опити за спасяване на наложената насила толерантност у европейските народи към чужденците, която за по-кратко и по-модерно звучене беше наречена "мулти-култи".
Разбира се, осмиването, подигравките и атаките срещу Християнството и християнските църкви доведоха до това в Европа да расте една безморална младеж, ценностите на която са единствено парите и материалните придобивки и когато на част от тази младеж й се отреже легалния път към тях, тя тръгва по другия, който го виждаме в погромите в Англия.Само че, за да спазим глупавата традиция да не засегнем нежните и чувствителни души на разни цигански народности(за да не ни обвинят в расизъм!), не пишем истината, че тези погроми се извършват предимно от черни емигранти и разни циганоподобни същества, набрали толкова много злоба, отчаяние и завист - ресентимент, че чакат само някакъв повод, за да тръгнат на революция.
Нека си припомним как започна т.н. "Велика френска революция"!
Ами руската?На която ни караха насила да манифестираме, като че ли ни е някакъв национален празник!
Всяка идея, която е наложена насила на едно общество, е обречена на провал - "свобода, равенство, братство", "комунизъм", "югославия", "мулти-култи" и т.н.
И всяка една свършва именно с това - с насилие.
Бях Ви писал, че няма бъдеще за България, а сега ще Ви цитирам и едно заглавие от съвременната немска литература, която потвърждава темата: малките и бедни страни от Източна Европа и света ще трябва да се простят с мечтите си за постигане на един по-добър стандарт на живот, защото световната икономика изисква редукция на консумацията на енергии. "Картената пирамида на световната финансова система" - Волфганг Айххорн/Дирк Золте,изд.Fischer Verlag, 2009.

Поздрави от Германия!
цитирай
27. evrazol - Аз пък не виждам нищо лошо
10.08.2011 20:22
в един икономически и социален Армагедон. По-добре ужас със край, отколкото мъка без край. Грижата да не настъпи Армагедон не е наша грижа. Или ако е наша - то сме съвсем неспособни да я берем тая грижа.

Правителствата прилагат традиционни и утвърдени практики, на които ние не можахме да противодействаме. Тези практики водят до срив.

Е какво толково лошо вжда в този срив обикновения гражданин? По-малко сигурен ли ще бъде, или по-малко осигурен. По-беден ли ще стане, по-неграмотен, или по-малко обнадежден? А?
Или пък по-малко свободен?
цитирай
28. galinabg - Радвам се, че не сте ме забравили:)) Благодаря ви за коментара!
10.08.2011 20:43
[quote=анонимен]Каква приятна изненада - след "Дъщеря ми овчарката" спряхте да пишете!...
Благодаря Ви за препечатката на статията на проф.Иванов!
Съгласен съм с него и бих си позволил да го допълня единстевно по темата за огромната емиграция от Азия и Африка, която задушава вече последните опити за спасяване на наложената насила толерантност у европейските народи към чужденците, която за по-кратко и по-модерно звучене беше наречена "мулти-култи".
Разбира се, осмиването, подигравките и атаките срещу Християнството и християнските църкви доведоха до това в Европа да расте една безморална младеж, ценностите на която са единствено парите и материалните придобивки и когато на част от тази младеж й се отреже легалния път към тях, тя тръгва по другия, който го виждаме в погромите в Англия.Само че, за да спазим глупавата традиция да не засегнем нежните и чувствителни души на разни цигански народности(за да не ни обвинят в расизъм!), не пишем истината, че тези погроми се извършват предимно от черни емигранти и разни циганоподобни същества, набрали толкова много злоба, отчаяние и завист - ресентимент, че чакат само някакъв повод, за да тръгнат на революция.
Нека си припомним как започна т.н. "Велика френска революция"!
Ами руската?На която ни караха насила да манифестираме, като че ли ни е някакъв национален празник!
Всяка идея, която е наложена насила на едно общество, е обречена на провал - "свобода, равенство, братство", "комунизъм", "югославия", "мулти-култи" и т.н.
И всяка една свършва именно с това - с насилие.
Бях Ви писал, че няма бъдеще за България, а сега ще Ви цитирам и едно заглавие от съвременната немска литература, която потвърждава темата: малките и бедни страни от Източна Европа и света ще трябва да се простят с мечтите си за постигане на един по-добър стандарт на живот, защото световната икономика изисква редукция на консумацията на енергии. "Картената пирамида на световната финансова система" - Волфганг Айххорн.


Поздрави и от мен и...горката България :))
цитирай
29. анонимен - Благодаря Ви за поздравите!
10.08.2011 21:18
Цитирах ви немското заглавие не с цел да Ви отчайвам, а да Ви насоча вниманието към словесността, която битува в българското политическо пространство.
Която и партия да дойде на власт, каквато и политическа програма да представи, какъвто и премиер или президент си изберете, резултатът ще е един и същ - България е обречена на бедност и всяко правителство ще се съобразява с налаганите му отвън наставления.
Затова борбата е само за власт, не за подобряване на екзистенцията.
Вярвам, че вече и най-простите българи разбраха една проста истина, а именно, че те, обикновените хора, никога не са били цел, а само средство в ръцете на ловки играчи, които винаги намират подходящата и актуална формула, с която да активират електората да излезе да гласува и с това да узакони поредния им грабеж.
Аз лично престанах да гласувам за когото и било.Последното ми гласуване беше за мадридския хитрец, заради което се срамувам, разбира се.Единствената ми утеха е, че и много други се излъгаха като мен...
Каквото и да ви говорят и отвътре, и отвън, истината е една - България е бита карта и такава ще си остане.No future!
Слава Богу, успях да се спася от тази античовешка държава!

Желая Ви успех!
цитирай
30. galinabg - Цитирах ви немското заглавие не с ...
10.08.2011 21:29
анонимен написа:
Цитирах ви немското заглавие не с цел да Ви отчайвам, а да Ви насоча вниманието към словесността, която битува в българското политическо пространство.
Която и партия да дойде на власт, каквато и политическа програма да представи, какъвто и премиер или президент си изберете, резултатът ще е един и същ - България е обречена на бедност и всяко правителство ще се съобразява с налаганите му отвън наставления.
Затова борбата е само за власт, не за подобряване на екзистенцията.
Вярвам, че вече и най-простите българи разбраха една проста истина, а именно, че те, обикновените хора, никога не са били цел, а само средство в ръцете на ловки играчи, които винаги намират подходящата и актуална формула, с която да активират електората да излезе да гласува и с това да узакони поредния им грабеж.
Аз лично престанах да гласувам за когото и било.Последното ми гласуване беше за мадридския хитрец, заради което се срамувам, разбира се.Единствената ми утеха е, че и много други се излъгаха като мен...
Каквото и да ви говорят и отвътре, и отвън, истината е една - България е бита карта и такава ще си остане.No future!
Слава Богу, успях да се спася от тази античовешка държава!

Желая Ви успех!


Нямам какво повече да допълня. Така точно сте го казали: "....средство в ръцете на ловки играчи, които винаги намират подходящата и актуална формула, с която да активират електората да излезе да гласува и с това да узакони поредния им грабеж."
Е, ако има кой да осмисли това.....може би Надежда все пак ще има.

Завиждам ви, но много искрено и добронамерено, за късмета, който сте имали. Дай, Боже, всекиму :)))

Бъдете здрав и още късмет ви пожелавам :))
цитирай
31. vesko - Армагедон
10.08.2011 23:20
Армагедон???
Това е конкретно историческо и времево събитие което предстои.
И няма човек на тази земя, който да може дори бегло да си представи последната битка на обединените народи срещу Единственият Син!!!
Внимавайте с употреба на изрази, които не са ясни!
Един ден ще го видите ( истинския Армагедон ) и ще онемеете от ужас... или радост...
цитирай
32. ko642 - Не знам защо професора счита че това ...
10.08.2011 23:32
Не знам защо професора счита че това се отнася само за Европа. За мен това е резултат от т. нар. 'глобална икономика' и способноста на малък борй хора да дирижират икономическите процеси в световен машаб. По надолу е линк към статия на известен американски икономист за ситуацията в щатите - лесно е да се направят паралелите. Поздрави!

http://www.vanityfair.com/society/features/2011/05/top-one-percent-201105?currentPage=1
цитирай
33. анонимен - Моите уважения към Професора, но
11.08.2011 12:09
в изказването му виждам констатации на ситуацията, които всички ние знаем и малко добри (далечни) пожелания. Били сме свидетели на много политици в изминалите 22 години, които яхват неудовлетвореността на масите, говорейки очевидни неща, но неспособни да променят статуквото, когато вземат властта. Как мислите да постигнете нещата, които сте написали, че трябва да се случат?
цитирай
34. анонимен - Един чужденец, дълго живял в Бъл...
11.08.2011 14:58
Един чужденец, дълго живял в България (Г. К. Логио), казва:
“Трагедията на България се състои не в това, че тя е лишена от достойни хора и способни водачи, а в това, че българите са слепи за добрите качества на малцината свои сънародници, отношение, което осъжда неоценимото богатство, каквото съставляват дарбите на тия хора, да бъдат похабени в бездействие.”
Но не , не това е причината .Ние не сме слепи.Причината е че образованите ,умни и кадърни хора не искат да се занимават с политика,защото в Бъргария "политика " е мръсна дума.Причината че честните,принципните и отговорните хора не желаят да се занимават с политика,защото знаят ,че ще им извият ръцете.
цитирай
35. vbu - 11. andrei
11.08.2011 22:10
И всеки андрей, докога с тези етикети? Комунисти, социалисти, либерали и кашиталисти, леви и десни, наши и ваши. Целта е да се поддържа илюзията за различност и надеждата за промяна. Има само една партия и политика, един бог и вяра - парите и властта. Не им наливайте вода в мелницата!
Колкото до настоящата криза в България и света - тя е преходен етап по пътя към абсолютното и безизходно дъно на ямата където ни тикат. Още нищо не сме видяли. Все още имаме надежда. Докато и тя изчезне, и тогава сами ще молим за спасение и защита от крадците-политици и от вандали-емигранти. А спасението е само едно - Novus Ordo Seclorum.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене