Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 23:29 - Българските евреи са спасени от Учителя
Автор: silvaantonydon Категория: Политика   
Прочетен: 12519 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 23.07.2012 00:37


Българските евреи са спасени от Учителя Понеделник, 12 Април 2010

 

image В тези дни, в които се отбелязва за пореден път Холокоста, отново истината за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943г. ще бъде спестена
За оригиналните събития по този въпрос пак ще се мълчи, както и спря да се говори за „Великите българи”. Може би, защото ще стане въпрос за Учителя и този факт, както обикновено буди странен страх и объркване сред медиите и управляващите.
Но истината си е истина! Българските евреи преди 63 години бяха спасени главно чрез намесата на Учителя. Всички други спасителни мерки, както на депутати, църковни дейци и професионални организации, които разбира се им правят чест, нямаше да се окажат ефективни и над 50.000 български евреи поетапно щяха да заминат за лагерите на смъртта.

Още в началото на 1942 г., председателят на Софийската еврейска община – равин Даниел Цион, отива при Учителя Петър Дънов да обсъди надвисващата над евреите заплаха от Третия Райх. Двамата разговарят няколко часа, след които равинът получава обещание от Учителя, че нито един евреин от България няма да бъде депортиран. След това Даниел Цион сяда и записва този разговор под заглавие „Откровение от Бога.“ Напечатва го на пишеща машина в над 200 екземпляра и го предоставя на всички български манастири, както и лично на цар Борис.

Даниел Цион е и в делегацията от софийски равини, които в изпълнение на решение на еврейската община и на синагогата молят още през 1941г. Учителят да съхранява диамантите, които се използват при богослужението в Софийската синагога. По това време по ЗЗД еврейските права и свободи са значително ограничени. Петър Дънов се съгласява и приема еврейските диаманти, сложени в една епруветка. Така те са съхранявани на „Изгрева”, откъдето след войната са върнати отново на тримата равини.

Разговорът на Даниел Цион с Учителя през 1942г. пък е предизвикан от решението на Германия на 20 януари 1942г. да разреши окончателно еврейския въпрос на териториите на окупираните и присъединени към Третия райх страни. В този план България е разглеждана в пакет с Румъния и Унгария. В България има строго антиеврейско законодателство, което отнема правата на евреите. То е гласувано от българския парламент, въпреки протестите на много организации и видни личности През 1943г. българският парламент също не подкрепя протестите с изключение на депутатите, застанали зад подпредседателя Димитър Пешев. Датата на арестите и заминаването е определена за нощта срещу 10 март 1943г. Под указа е и подписа на цар Борис. Евреите, по заповед на вътрешният министър Петър Габровски, един от най-яростните привърженици на депортирането, е определено да бъдат придружавани от д-р Методи Константинов, човек добре познаващ условията в Полша и завършил международни отношения там.

Д-р Методи Константинов обаче е и един от най-близките ученици на Учителя. Получавайки заповедта от министър Габровски на 6 март, той веднага се отправя на Изгрева и съобщава на Петър Дънов за намерението на правителството да депортира евреите. Когато прочита заповедта Учителят безкомпромисно заявява: „Не разрешавам пред лицето на Бога да се извърши това престъпле¬ние!“ След това нарежда да бъде извикан Любомил Лулчев, съветник на цар Борис и негов ученик. Наредено му е да намери царя и да му съобщи, че ако той допусне само един евреин от България да бъде депортиран в Полша, от него, семейството му и царското съсловие нищо няма да остане. Оказва се обаче, че царят е изчезнал и никой не знае къде е. След три дена безрезултатно издирване, вече на 9 март, Лулчев се връща при Учителя и съобщава, че царят се е скрил. Тогава Учителя влиза в приемната си стая, затваря вратата след себе си и след малко, когато излиза му казва само една дума: „Кричим.“ Любомир Лулчев веднага тръгва за резиденцията и открива царя да се разхожда в двора на земеделското училище. Още при първия поглед Борис го пита, „Кой ти каза, че съм тук” Лулчев му отговаря: „Учителят ми каза. Той ме изпрати да те предупредя, че ако ти допуснеш, само един евреин да бъде депортиран от България, от тебе, семейството ти и царското съсловие ни¬що няма да остане.“ Реакцията на царя, който много добре е знаел, кой е Учителят е мигновена. Двамата с Лулчев веднага тръгват за София и малко по-късно на 9 март в кабинета на вътрешния министър Петър Габровски, царят скъсва собствения си указ за депортацията на българските евреи. Лулчев се навежда взема от пода листче от скъсания документ и го занася на Методи Константинов, с когото по-късно го показват и на Учителя. Така евреите са спасени. Всичко друго са само допълнителни щрихи към въпроса за еврейското спасяване. В този смисъл действията на много други видни българи са достойни и забележителни, но не са решаващи за крайния положителен резултат.

Добре е да се знае, че и софийският митрополит Стефан, председател на Св.Синод, който заедно с пловдивския митрополит Кирил, вземат най-дейно участие в акциите в защита на евреите, е привърженик на Учителя. Това се е случило след намесата на Петър Дънов, пак чрез Лулчев, за отмяна на смъртното му наказание, което ВМРО са му били издали. А както всеки знае, смъртните присъди на ВМРО са изпълнявани ужасяващо последователно и спасението е невъзможно. Впечатляващ факт е, че и Даниел Цион, равин в Софийската синагога, приема Иисус като Месия и изучава Новия завет. Същевременно той се е придължал стриктно и към Тората. По съвет на митрополит Стефан, равинът не се присъединява към нито една от християнските църкви, но приема Иисус лично като жадувания месия. След 1947г. той заминава, както и повечето евреи за Палестина, където продължава да проповядва идеите на Учителя. Поради това и сега там се изучава Словото Му и се играе Паневритмия. Разбира се, Даниел Цион е преследван и гонен, но въпреки това той никога не се отказва от идеите си и убеждението си относно това Кой е Учителят.

Евреите имат много тежка съдба във връзка с неспособността им да разпознаят и приемат Божия син преди 2000г. Унищожението на Йерусалим след възстанието през 69-73г. от император Тит, разпването на хиляди евреи от двете страни по целия 60 километров път от Йерусалим до морето, сриването на храма на Соломон и унищожаването на еврейската държава, не са случайни събития. След това следват разпръсването и гоненението им в продължение на 2000г. Холокоста е също част от тази ужасна съдба. По този повод Учителят е казал: Еврейският народ трябва да приеме Христа. Докато не Го приеме, ще бъде разпъван на римските кръстове.” Известен факт за интересуващите се е и, че голяма част от германците по това време, а и самият Хитлер са преродени римляни.

Българският народ, който е много тясно свързан с еврейския има също подобно призвание и то е:
- Да подготви условията за приемането на Словото /език, държава, азбука, Христовото учение/
- Да приеме Словото.
- Да разпространи и приложи Словото, което е истинно християнско и славянско.

И когато говорим за евреите, неизпълнените им задачи и Холокоста е добре да си пропомним, че „Преди 2000 г. в Назарет се роди Синът, а в България през 1864г. дойде и говори Бащата.” Затова да си българин означава да познаеш Бога, да изучаваш и разпространяваш Словото Му, да не съмняваш нито за миг. Защото във връзка с отношението към Него, Учителят е казал също: „Каквото е отношението на българите към Мене, такова ще е отношението на света към тях.”
И това е Истината и тази Истина е съобщена още през 1898г. с „Призвание към народа ми – български синове на семейството слявянско.” http://silvaantonydon.blog.bg/politika/2010/02/20/zashto-bylgarite-vinagi-stradame.496955  , за който също почти нищо не се знае. Не се знае нито от българите, нито от другите славяни. Защото Холокоста би трябвало да включва не само изтреблението на евреите, но и на другите неарийски нации, включително и на славяните. И това е особенно актуално сега, когато трябва да се скърби не само за 6 милиона евреи, но и за 10 милиона съветски военнопленициза и за още 5 милиона други славяни, когато се скърби и за жертвите от Катин, когато и мъката по заминалите си полски държавници е покосила сърцата и на поляци и на руснаци .

Защото и трагедията край Смоленск, определена и като проклятие и излизаща от рамките на логичните обяснения, единствено доказа, че между Полша и Русия, може да има единствено и само братска любов. Всичко друго; възмездие, огорчение, обида, гордост, паметници, възпоменания и легитимни или нелигитимни демонстрации на почит са направо пагубни и явно недобри пред Божиите очи. А това увеличава само жертвите и то на най-високо ниво.

Независимо дали искаме и ли не, ние всички сме славяни и носим Словото. А то не е просто нито философско, екологично, религиозно или пък сектанско послание, до дори не е човешко, защото е Божествено. А от това, какво правим с Него, зависи как ще живеем и дали ще намерим мира, който евреите все още търсят.

Силва Дончева





Тагове:   Холокост,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. podvodni - Много точно казано. Една малка п...
12.04.2010 23:58
Много точно казано. Една малка поправка убити евреи не са 6 млн., а 400 000 души.130 000 са убитите от бомбандировките над Германия от съюзниците. Най-високо поставеният евреин в нацистка Германия е ... Адолф Шикългрубер - Хитлер. Вторият - Алберт Айхман. Инак за всичко останало - поздрави. Прекрасна статия!!
цитирай
2. анонимен - Когато сърцето е живо
13.04.2010 08:32
Понякога, политиците претърпяват трансформация повратна на стълбата на Смирненски. Такъв е случаят с Кенеди. От газар преди властта, става друг след като влезе във властта - и се среща с такива човеци - подобни на Дънов. Обещавам се, че и с Обама - ще се случи същото - и той ще се жертва за човечеството.
цитирай
3. minchomin - Цитат
30.09.2010 10:11
"Евреите имат много тежка съдба във връзка с неспособността им да разпознаят и приемат Божия син преди 2000г. Унищожението на Йерусалим след възстанието през 69-73г. от император Тит, разпването на хиляди евреи от двете страни по целия 60 километров път от Йерусалим до морето, сриването на храма на Соломон и унищожаването на еврейската държава, не са случайни събития".

Крайно време е Юдейският народ, наречени "евреи" като Богоизбран народ, т.е. човек на БОГА, да разберат тази истина, че случайни събития няма. Добре е да погледнат на Духовната страна на сполетелите ги събития. В момента част от този народ считат, че управляват света под форма на ФИНАНСИ и се играят с търпението на целия свят. Вчера в Брюксел 80 хиляди демонстранти явно показаха, че търпението вече е изчерпено. В случай, че този бивш "ЕВРЕЙСКИ" банков елит не се вразуми от това, което стоварва на света ще стане така, че сигурно няма да си намерят място на земята. Също така е крайно време все повече да им се казва истината за тяхната съдба, без заобикалки и страхопочитание. Всеки си носи заслуженото. Пред Бога всички са равни. Те като народ бяха Богоизбран народ, който имаше за задача да разпространи по света Божието учение. Те не го направиха, включително и това, че не изпълниха делото започнато от Мойсей. Даде им се втора възможност, като в този народ се роди Исус. Вместо да го приемат като дар Божии, те го разпнаха. По тази причина се разпръснаха по света без държава и в даден момент трябваше да понесат съдбата си. Проблемът е, че те все още не приемат тази тяхна съдба.
цитирай
4. solinvictus - А кой ще ни спаси Нас от Учителя?
30.09.2010 13:55
А кой ще ни спаси Нас от Учителя?
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Научих нещо ново за учителя, което ...
24.03.2011 12:41
Научих нещо ново за учителя, което ме прави много щастлива, прибавих го към моята блогвълна-за учитела с любов:
http://blog.bg/theme.php?theme=887&success=1
Поздрави за хубавия и интересен постинг.
цитирай
6. watchtowerman - Има две дати
26.03.2011 17:54
на които са спасени българските евреи - 10 март 1943 и 20 май 1943. Коя от двете дати визирате, че е следствие на Дънов?
Парламентът на България НЕ РАЗГЛЕЖДА И НЕ ПОДПИСВА депортацията на българските евреи - депортацията, за която говорите и изглежда искате да бъде визирана, е Договорътподписан между българският Комисариат по еврейските въпроси - оглавяван тогава от Ал.Белев, и Данекер, посланникът на Айхман, натоварен със задачата по депортацията на всички европейски евреи. Визираният Договор е подписан от Правителството на 3 март 1943 и не е влизал за разглеждане от Народното събрание.
Не виждам да сте дали обяснение как Дънов е спрял за изпълнение Правителествено решение?!
Да се спре Решение на Правителството се изискват ДЪРЖАВНИ ПРАВНИ ПРОЦЕДУРИ. Ако Дънов по онова време е бил едноличен диктатор в държавата тезата, че Дънов спасява евреите би изглеждала правдоподобна. Но да се спре от изпълнение Решение на Правителството е в ПРАВНИТЕ ПРЕРОГАТИВИ САМО на Народното събрания и на Царя. В Народното събрание "еврейския" въпрос не е дебатиран. Остава Царя...
При повторния опит за депортация на българските евреи - на 20 май 1943г. м-рът на вътрешните работи Габровски лично носи на Царя да подпише Договора, относно съдбата на българските евреи, ясен ЗНАК, че еврейският въпрос в България ВЕЧЕ НЕ СЕ РЕШАВА от Правителството, а САМО СЪС СТАНОВИЩЕТО НА ЦАРЯ !!!
Колкото до участието на равин Даниел Цион, в биографичната си книга той ИЗОБЩО НЕ СПОМЕНАВА за каквато и да било РОЛЯ на Дънов.
Когато започват да се носят слухове за изпращането на евреите в Германия, Даниел Цион и секретарят му А.А.Ански написват писмо до българския цар, в което Даниел Цион го моли в името на Йешуа да не позволява българските евреи да бъдат отведени в Германия. Равин Даниел пише в писмото си, че е имал видение на Йешуа, който му казва да предупреди царя да не предава евреите в ръцете на нацистите. Равин Даниел Цион и секретарят му успяват да предадат писмото на царя. На следващия ден цар Борис заминава в Германия на среща със самия Хитлер, където отстоява позицията си да не изпрати българските евреи в лагерите на смъртта в Полша и Германия.
Ето откъс от дневника на равин Даниел Цион с цитат от проповедта му в съботата след посещението си при царя и предаването на писмото: „Не се страхувайте, скъпи братя и сестри! Уповавайте на Святата Канара на нашето спасение... Вчера ме информираха, че митрополит Стефан се е съгласил на незабавна среща, за да обсъди с мен разговора си с българския цар. Когато отидох да видя митрополит Стефан, той ми каза: „Кажи на народа си, че царят е обещал българските евреи да не напускат границите на България...” Обясних на митрополита, че хиляди евреи ме чакат в синагогата и очакват да чуят добрата новина. Когато се върнах в синагогата, цареше пълна тишина в очакване на резултата от срещата ми със Стефан. Когато влязох, думите ми бяха: „Да, братя мои, Бог чу молитвите ни...”.
цитирай
7. kpandjarova - В хронологичен и документален п...
27.03.2011 00:09
В хронологичен и документален порядък,отговорите и историята с евреите са изложени много добре от Христо Маджаров "Големият заговор срещу българите" т.2.Впечатлена съм от обектовността на историята и в настоящата публикация.На съдбата на евреите се гледа като обратната страна на монетата,ако едната е българите.Каква е точно връзката между българи и евреи,коя е невидимата нишка между двата народа,надявам се авторът на постинга да изложи .Ще ми бъде интересно да прочета.Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1975993
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019