Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3396623
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.04.2010 18:25 - Ето защо съм десен*
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 12972 Коментари: 30 Гласове:
25

Последна промяна: 07.04.2010 18:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпреки политическите ми симпатии, които, както знаете, никога не съм крила, но пък и не съм демонстрирала излишно, това е едва третото интервю, което си позволявам да публикувам в блога си, на лидера на ДСБ Иван Костов.
Първото, преди година, го нарекох култово. Ето го:
 
ИВАН КОСТОВ: НУЖЕН Е НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС С ПРАВИТЕЛСТВО НА ДЕСНИЦАТА. ЛЕВИ ЕКСПЕРТИ? ЗАЩО НЕ!

Не знам дали да ви посъветвам първо да си го припомните него, или първо да прочетете това,последното, което копирам по-долу. Преценете си сами.
Искам още тук, горе, обаче да уточня, че няма да слагам филтър на коментарите, с изключение на анонимните, които просто съм спряла от скоро, но и няма да влизам в безсмислени спорове по темата Иван Костов.
Още по-малко да се превръщам в негов адвокат и защитник.

Мисля си, че понякога е ценно да прочетем такова интервю, ей така, просто за себе си. Насаме със себе си.....


**************

Иван Костов: Ето защо съм десен в-к "Седем",   imageС лидера на ДСБ Иван КОСТОВ разговаря Милена БОРДЪН 

- Какво направи Европа за българската десница след падането на комунизма? 

- Вниманието на европейците беше фокусирано върху комунистите. А не върху нас. На нас никой не ни обръщаше внимание. Целта на прехода след 1989 беше да се спечелят комунистическите елити и техните секретни служби. Това беше, така да се каже, голямото усилие на европейците. Те се насочиха към комунистите. Не към нас, десните. Докато съм бил лидер на СДС, не получихме една стотинка помощ. Това обаче не значи, че европейската демокрация не е повлияла мощно на процеса на демократизиране в България. Но това беше едно общо влияние. 

- Американците не подкрепяха ли определени хора? 

- Не знам кого са подкрепяли. Ако става въпрос за политическа подкрепа - една стотинка нямаше. По никакъв начин това не беше така с левите. Много се даде за либертариански трансформации. Всъщност левите се направиха на либертарианци. Никой не се обърна към десницата с такова внимание с изключение на немската фондация "Конрад Аденауер". И в определени периоди английската фондация "Уестминстър". Но за кратко. След това се изтегли. Това не го казвам, за да се жалвам. А дори с благодарност. По този начин ние сами си намерихме път. Създадохме своя политическа традиция. Имаше хора като Стефан Савов, които помогнаха при възстановяването на дясната традиция. 

- Какво е присъствието на САЩ в България днес? Чрез дипломация и бизнес? 

- Ние не сме на картата на американците. Въпреки че сме в НАТО. 

- Защо? 

- Защото те имат други отговорности. В тях са концентрирани големи надежди. Те трябва да поддържат световния политически баланс. И там, където нещата са се регулирали, те нямат работа. Те бяха тука активни, когато Балканите се тресяха от конфликти. Тогава те участваха, решиха ги, създадоха временна устойчивост и оттук нататък ЕС трябва да се занимава с останалото. Няма нужда някой непрекъснато да се грижи за нас - като за малолетни. 

- Не е ли хубаво да има американско присъствие, с енергично отношение към живота изобщо, че всичко може да се направи, да се постигне? 

- Няма американско присъствие в България. Мисля, че няма и да има. Встрани е България от техните интереси. Не виждам и сериозен американски бизнес у нас. 

- От днешна гледна точка как да гледаме на комунизма, на БКП и БСП, на всички комунистически неща? 

- Младите хора трябва да се възпитават да разпознават и осъждат комунизма. Така, както фашизма. И да бягат от него. Истинските демократи трябва да бъдат възпитавани като демократи. В това отношение не трябва да има толерантност. 
Криворазбраната толерантност на европейската левица носи нещастия специално на България. Комунизмът е осъден с резолюция на Европейския парламент, която се прие след Пражката декларация от 2008. Тя трябва да се изпълни. Там се казва, че децата трябва да бъдат възпитавани да разпознават, хайде да не казваме "мразят", комунизма и като фашизма да не го допускат никога. Комунизъм и националсоциализъм са равни там. 

- Но на практика това не е така. 

- Има изградено мнение, че комунизмът е отречен. Макар че невинаги се вижда. Трябва да си напълно извратен, за да се гордееш с това, което се нарича комунистическо. Въпреки че например в българските медии това го правят понякога. Защото са леви в голямата си част. 

- Днес в Европа е прието, че трябва да се разговаря с бившите комунисти в името на мирния компромис? 

- Бившите комунисти са най-удобни за Великите сили. На тях те се подчиняват безпрекословно. Те са послушковци. Свикнали са да правят всичко, което се иска от тях. Те бяха готови да забравят собствения си комунистически корен и да влязат в матрицата на европейските социалисти. Те са готови всичко да забравят. Това е разликата между тях и нас. 

- Има ли разлика между българските комунисти и европейските социалисти? 

- Голяма част от европейските социалисти са си бивши комунисти. Десницата е труден партньор навсякъде. И в Европейския съюз. Десницата не изпълнява. Тя не е послушна. Тя си стои върху собствените неща. На нея не може да й кажеш например да изпрати войски където и да е. Или да се включи в безумни инициативи. Това са се-риозпи хора, които знаят собствената си цена. Затова не ни обичат. Затова по-добре с пос-лушковците в ЕС. 

- На какво се основава българското дясно? На западноевропейски образец, на българска история или спонтанно развитие на политическите събития след 1989? 

- Десницата има корен в България. Той е в партиите отпреди 9 септември 1944. Които са с буржоазни програми за капиталистическо развитие. Десните земеделски партии носят също богат опит. Тази традиция слабо се познава на запад. Но напоследък се изследва от български специалисти. Има блестящи политици на десницата отпреди Втората световна война. 

- Например? 

- Константин Стоилов, Александър Малинов, Никола Мушанов, Никола Петков и много други. 

- Колко солиден е десният корен? 

- Солиден е. Аз съдя по това, че 45 години комунистически експеримент в България не можа да изличи културния слой от десни хора. Всъщност истината е, че в България не е имало лява политическа традиция. А когато я е имало, тя е била от абсолютно екстремен, маргинален характер. Най-големите български философи са били десни. Икономическата мисъл е била изцяло в ръцете на десни възпитаници. Както и юридическата наука. Блестящите български юристи са били десни. Най-силните направления на хуманитарното мислене преди Втората световна война в България са били десни. Много груба грешка е да се каже, че българската десница се е пръкнала по някаква европейска матрица. 

- Била е в крак с Европа. Но защо е винаги по-слаба? Не е станала влиятелна истински. Например английският консеватизъм е могъщ. Него го копират, разпространяват, изучават. Защо българската дясна традиция остава местна? 

- Английският консерватизъм се е развил в империя. Докато българската десница е била силна и доминираща тук. Вярно е, че няма влияние върху европейските процеси. То не може да бъде иначе. Но пък е имала много силно влияние на Балканите. Което може да ви изненада. Включително и за реформирането на Турция. Кемал Ататаюрк е бил дипломат в София. Също така е имала влияние в Албания. Силна е била. Но не точно английска. Младите български хора тогава са се образовали във Виена, Франция, Швейцария, Германия. Оттам са се влияели. Те носят континентална политическа традиция. Австро-унгарски образци са били популярни тук. Има много заимствано от Белгия. Белгийската конституция е била имплементирана, така да го кажа, в България. Белгийското банково дело е било прилагано тук от хора, които са го познавали. Имали сме европейска традиция, с наистина блестящи български хора. 
И да не забравяме едно много важно нещо. Българската църква, която се включва в политическите процеси след Освобождението. Едни от най-видните политици са духовници. Имаме двама министър-председатели духовници от това време. Имаме сериозна православна политическа традиция. Църквата е била носител на реформацията. 

- В Европа църквата се пази от политиката. Защо смятате, че е хубаво, че българската църква е била в политиката? 

- На запад слабо се познава Източната римска империя и православието. Западът не си дава сметка, че в България е запазено християнство, семейство, култура, архитектура въпреки османското владичество. 

- В западното общество се вижда ясно как хората се срамуват от греховете си, разкайват се, плачат, ходят на църква. Защо религиозните принципи в западното общество са по-силни от българските? 

- Така е заради 45 години комунизъм. Тука тоталитарната власт имаше за цел изцяло да измести духовния живот. 

- Възможно ли е една политическа власт да замести духовното, ако наистина го има? 

- Опита се. Поне го разруши, ако не го замести. Много слабо си дават сметка на запад за пораженията от комунизма. Ние не сме по-малко вярващи от тях. Православието е автентично и близко до ранното християнство. До първия начин, по който е вярвал християнинът. През упованието в Бога. Не през знанието. Той не вярва, защото разбира. За него самата наука е един вид ерес. Такова нещо няма на запад. 

- Точно това е лошото. България има нужда от западния тип знание. Какво е държавата без писани закони? Какво е изобщо култура, без да е записана? Ако не напиша този разговор, той ще стане на въздух. 

- Цветан Стоянов казва, че от гледна точка на вечността едно написано нещо или един добър разговор са едно и също нещо. И е прав. В православието се молят за всички нас. Кой някъде на запад прави нещо такова? За другите. 

- В Англия и богати, и бедни имат благотворителна дейност, която е точно това – правиш нещо за другите. Всеки ден ни се казва, че който има, трябва да дава.   - Не става въпрос за къшей хляб. Е, в такъв смисъл английският консерватизъм не може да влезе тука, защото е далеч от българския културен и политически корен.    - Как да си представим крайната цел на ЕС?   - Представете си обща инфраструктура. Пътища, които свързват целия континент. Единни граници, свободно движение на хора, на капитали, на стоки и, разбира се, на културни прояви. Това е Европа. Простор за развитие. Но и много по-тежка конкуренция между страните. Това много хора не си го представят. По-голяма продуктивност и конкурентоспособност. Но за съжаление ЕС обрасна бързо и тежко с бюрокрация. И корупция. Не точно като в България. Но има корупционни практики. Много власт има самата европейска администрация. Много „държава” има в съюза.   - Може ли да се иска „малка”държава в България? Повечето хора работят на „соцзаплати” и си представят живота само на държавни служби, с пенсии и платени болнични.    - Така е. Но въпреки това в момента България има „малка” държава, пресметнато спрямо други европейски страни. Почти всички по-стари страни в Европа са с „по-големи” държави. Но на България и тази й е много. А надеждите на хората, че държавата ще ги оправи, са абсолютно неуместни. Казвам това не заради политическите си възгледи. Навсякъде администрацията заграбва власт. В момента това го виждам в усвояването на европейските фондове. Заграбват власт и част от парите. Българската администрация, а и не само българската, когато оперира с пари, насочва част от тях към себе си. Хората трябва да разберат, че държавата трябва да е „малка”.   - Защо?Не е ли това една модна идея на дясното?   - Не. За да е ефикасна. Представете си държавата като едно истинско, не фалшиво NGO – като истинска неправителствена организация.   - Не трябва ли държавата да е на по-високо ниво?   - Едно истинско NGO харчи много малко за себе си и дава много на обществото. Това е „малката” държава. В нея парите на данъкоплатеца трябва да отиват обратно при него във формата на услуги.Държавата трябва да произвежда евтини услуги. Услуга „образование” – евтино и качествено; услуга „здравеопазване” – евтино и най-качествено. Това е, което се иска. Другото са глупости. Сега например борбата за болниците. В България има 400 болници. В Израел, която е страна, еднаква с нас по население, има 20. Денонощни, мощни, могъщи, световноизвестни. Нашите са абсолютно неизвестни. Няма и 20 от тях, които да отговарят на дефиницията, както е в Израел – денонощно здравно обслужване. Всичко се лекува непрекъснато. Казваме ние, десните, дайте да се рационализира системата. И всички скачат срещу нас. А къде са истинските български болници? Това са хосписи, специализирани клиники, диспансери и други. На всичко това му казваме болници и се издържа като болници.   За да станеш голям доктор, трябва да лекуваш хиляди хора. Как ще станеш добър доктор в Нови пазар например, когато при тебе няма никой да дойде? Опит се натрупва с по 12 часа работа, пациенти, мощна техника. Всичко това трябва да е обърнато към човека, а не към самата болница. Има болница с гигантска сграда в Нови пазар. За какво? Кой ще отиде там да се лекува? Във Варна има изключително авторитетна болница - „Света Ана”. Там се ходи. Защо да ходим в Нови пазар? Поддържат бърза помощ и какво ли не още!   - Какво здравеопазване трябва да има по принцип според десните? Трябва ли да има национално, платено от всички за всички?   - Трябва да има. За лекуване на социално значимите болести. Ако няма, рязко спада средната продължителност на живота. Ако няма силна, здравна мрежа, която да защитава обществото, се губят много работни дни в болнични. За специалните болести също трябва да се осигури помощ. Здравната каса трябва да поддържа живота на хората в една държава. Това е грижа на цялото общество. В това няма ляво или дясно.   - Защо е популярна лявата идея?    - Хората са много бедни. И си мислят, че тя е решение.   - В по-общ план. Например в английските университети има много изследвания на леви за други леви. По-малко на десни теми.    - За да направиш сериозен принос в дясната мисъл, трябва да потънеш много дълбоко. В сложни работи. Като например да познаваш английския консервативен мислител Едмънд Бърк. А в лявата е достатъчно да гледаш в маргиналните неща. Изобщо в живота е така. Дясната мисъл е много по-дълбока. Да виждаш историята по десен начин е трудно. Да мислиш дясно за това кое е правилно и кое не - не е проста работа. По-лесно е да си ляв.    - Не е ли идеята за равенството, която прави левите популярни? Често изглежда, че десните говорят жестоки неща, като например, че винаги ще има бедни и богати, щастливи и нещастни хора?    - Равенството не е лява идея. Тя е буржоазна идея по произход. Идеята за Европа също е дясна идея. Разбира се, в нея има и ляво участие. Но самата идея за равенство, че България е например една силно изостанала страна, която трябва да се изравни с европейските, европейската интеграция е дясна идея у нас.   - Какво мислите за парите принципно? С какво трябва да се възпитава един десен човек? За какво са парите?   - Средство. Основно за икономическо развитие. Парите са събирателната структура на конкуренцията. Стремежът към пари ни кара всички да влизаме в съперничество. Така се развиват в света икономическите отрасли. Така се развиват собствените възможности на човека. Така човек се дисциплинира.    - Поквара ли са парите?   - Парите сами по себе се не са поквара. Има покварени хора, които с помощта на парите се допокваряват. Самите пари не са злото. Те са живата сила на икономическия живот. Покварата може да бъде само в човека. Самите пари в обществения живот са живата сила на икономическия живот. В основата на семейния живот. Парите учат човека да е морален. Да не харчи за всичко. За пороци, наркотици например. Да ги пази, за да изгради една по-висока платформа за този, който идва след него. Така се развива обществото. Ако всички използваме парите, за да живеем по улиците с алкохол и наркотици, докъде ще стигнем? С отрицание на парите. Без стотинка в джоба. Да просим.    - Защо има бедни и богати?   - Защото едни хора могат да работят много ефикасно, да организират деня си и да правят неща. Бедните, това, което се вижда, е, че не могат точно така. За да станеш богат, първо трябва да дадеш много. Да инвестираш. Трябва да произведеш много добавена стойност, за да станеш богат. В богатите страни е произведена гигантска добавена стойност. Затова са богати. Там хората са работили страшно много време и са трупали. Нали се разправя, че англичаните, когато са в Индия, местните хора им се чудят защо работят много и ги хапят комарите. Всичко това, за да се приберат в дъждовна Англия за пенсионни години. Уморени. Докато местните не се преуморяват, не работят така много. И това се отдава сега на културни различия. Но истината е, че богатство натрупва този, който работи, а не този, който се чуди защо другият работи.   - Всъщност не са ли развитите страни със съзнание, че животът трябва да се гради с мисъл за бъдещето и опит от миналото?   - Да. Не просто да зяпаш и да не те интересува нищо.   - България и Русия? За какво става въпрос?   - Става въпрос за руски имперски амбиции. Икономически, политически, културни. От тяхна страна за това става въпрос. От българска – за неспособност да защитаваш българските интереси.   - Каква е вашата дясна политика към Русия?   - Ние се опитваме да формулираме българския интерес навсякъде. Особено в енергетиката. България е точно колониална страна. По дефиницията на известния колониализъм. Русия изцяло доминира в неравностойни икономически отношения с България. Те изнасят над 90% повече у нас, отколкото ние – у тях. Това някога се е наричало колониализъм. Всяка година ние даваме на Русия милиарди валута. Това е България. Ние не изнасяме за тях почти нищо, а те внасят много – основно енергийни суровини. И отнасят пари. Това е икономика, която активно смачква българската. Ако ние изнасяхме за тях толкова, колкото те за нас, това би значело много работа, доходи за българите, икономическа мощ за България. България е смачкана от Русия. Това е сърцевината на отношенията. Това е историята за транзита на газ у нас.   - Къкъв е изходът?   - Както е било решението на Стефан Стамболов някога. Силна конфронтация с Русия. Налагане на българските интереси на всяка цена. Това е историческият опит на българската десница. Това е примерът на българската дясна история. Понеже не вярвате много, че е силна. Тогава това е било осъществено. Всъщност малкото периоди на силно българско икономическо развитие са били тогава когато сме били далеч от Русия.    - А сега?   - Има много „рубладжии” у нас. Както дирекно са им казвали навремето в Народното събрание. Тия, които са били български политици, но са защитавали руски интереси. И сега ги имаме. Освен това Русия не е европейска страна. Тя е една странна империя. Но тя не купи само България. Тя купи например бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.   - Би трябвало да има някакво дясно решение за отношенията с Русия. Как виждате след 50 години този проблем?   - ЕС трябва да има силна политика към Русия. Тогава ЕС ще бъде старши партньор, а Русия – младши. Тогава и ние ще можем да решим въпросите си с нея. За ток, енергетика и др. Когато Русия подпише европейските споразумения и наистина им се подчини.   - Без ЕС не може ли България да се оправи с Русия?   - И сама може. Но много по-трудно. Ще унищожават хора като мене руснаците много. Всеки, който се опита да им се противи, ще бъде елиминиран.   - Много време ще мине, докато ЕС изгради такава политика. България да чака ли?   - Да, много време ще мине. Но ако някой го направи на европейско ниво, това ще е европейската десница. Не европейската левица. Ето защо съм десен. 


Тагове:   политика,


Гласувай:
27


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - За по-кратко отговарям с няколко стиха.
07.04.2010 18:42
"ДЕМОКРАТИ"

Иска ми се да отворя нов дебат.
Как възникна, професията "демократ".
Таз' история е доста любопитна.
Ще се опитам в нея да надникна.

Преди "десети", бяха комунисти.
Кой от кой по-лични активисти.
В това число, не прави изключение,
и лидера на "Синьото движение".

В деня във който Живков бе опарен,
Костов, почна да се прави на ударен.
Преподавал, комунистическо учение,
но дет' се вика "с много отвращение"?!?

За възхода на кариериста,
не се изисква съвест чиста.
Важното е, да гребе с лопата,
от там, където, се върти парата.

И ей го, вече, пишман-комуниста,
се набутал във синята листа.
Дето, вчерашните бюрократи,
се превъплътиха в "демократи".

Така възникна синята върхушка,
дето после, здраво ни ошушка.
Затова, такъв разкош ги клати.
Защото по професия са "ДЕМОКРАТИ".
цитирай
2. haralanov - Здравей,Галя!
07.04.2010 20:49
Четох го днес във в.Седем!
Поздрави...Не ми се коментира!
Мисля си,че у нас почва нямат нито автентичното дясно,нито автентичното ляво!
Мога да кажа,защо аз съм десен...Бъди здрава!
цитирай
3. bowman - ...
07.04.2010 20:55
Костов не е светец , мисля че именно неговото раздържавяване набързо на земеделските земи съсипа селското стопанство в момента в който то най много се нуждаеше от внимателно обмислена и изпълнена държавна политика , която отсъства и до днес. Зависимостта ни от руските газови доставки и зависимостта в която ни поставят е факт и страната ни трябва да направи всичко по силите си да намали силно тази зависимост. Мисля че това трябва да бъде обща българска политика , в това няма идеология единствено български интерес .
цитирай
4. анонимен - За съжаление
07.04.2010 21:24
на такива "позакъсняло поумняли десни", днес автентично десните са бясни !
цитирай
5. flyco - ...
07.04.2010 23:35
Нито когато прочетох първата част, нито когато прочетох втората част на това интервю успях да си отговоря защо го дава. Нищо конкретно не казва. Няма повод.
цитирай
6. krom - Благодаря ти Галя
08.04.2010 00:50
Благодаря ти Гяля. Ценно е и то супер ценно е да има материали на такава тема. Десно мислещите според мен имаме страшно много нужда от подобни четива. Аз мисля, че дали си десно мислешт е ген,но без знания си за никаде.
цитирай
7. galinabg - Четох го днес във в. Седем! Поз...
08.04.2010 09:37
haralanov написа:
Четох го днес във в.Седем!
Поздрави...Не ми се коментира!
Мисля си,че у нас почва нямат нито автентичното дясно,нито автентичното ляво!
Мога да кажа,защо аз съм десен...Бъди здрава!


Аз знам защо си десен,Минчо, и за това си сред приятелите ми. Ще се радвам, ако ти се пише, да го споделиш и с повече хора. От опит знам, че мнозина, определящи себе си като десни, не могат да артикулират ясно защо :))))
Поздрави и от мен!
цитирай
8. galinabg - Костов не е светец, мисля че именно ...
08.04.2010 09:43
bowman написа:
Костов не е светец , мисля че именно неговото раздържавяване набързо на земеделските земи съсипа селското стопанство в момента в който то най много се нуждаеше от внимателно обмислена и изпълнена държавна политика , която отсъства и до днес. Зависимостта ни от руските газови доставки и зависимостта в която ни поставят е факт и страната ни трябва да направи всичко по силите си да намали силно тази зависимост. Мисля че това трябва да бъде обща българска политика , в това няма идеология единствено български интерес .


Разбира се, че не е Светец. И Слава Богу. Но е държавник! И мога да изредя достатъчно аргументи в подкрепа и да се подпиша под тях. Що се отнася до селското стопанство, от твърдението ти разбирам, че Филип Димитров вече може да спи спокойно, защото той беше основният обвиняем за разсипването му. Само не ми казвай, че още ти е мъчно за ТКЗС-тата? Както казах и на Флайко, в коментар във ФБ, нека не забравяме, че Костов,когато пое управлението, получи една разпадната и обезкостена държава. И направи това, което беше възможно да се направи като начало. Сигурно не е било най-доброто, но ако политиката му беше продължена сигурна съм, че сега България щеше да е с 20 години напред, а не с 30 назад!
Благодаря ти за коментара и поздрави!
цитирай
9. galinabg - Нито когато прочетох първата част, ...
08.04.2010 09:44
flyco написа:
Нито когато прочетох първата част, нито когато прочетох втората част на това интервю успях да си отговоря защо го дава. Нищо конкретно не казва. Няма повод.


Флай, не мога да разбера защо ти е необходим повод?!
не е ли достатъчно дереджето ни като държава, за да чуем мнението на един доказан управленец и политик. И да си направим, за себе си, една равносметка. Просто ей така. За изтрезняване!
цитирай
10. galinabg - на такива "позакъсняло по...
08.04.2010 09:46
andreshko написа:
на такива "позакъсняло поумняли десни", днес автентично десните са бясни !



Твърде спорен въпрос поставяш, Андрешко :)))) Аз също считам себе си за автентично и последователно дясна и никак не съм бясна на хора като Костов. Бясна съм на ченгетата-предатели около него!
цитирай
11. galinabg - Благодаря ти Гяля. Ценно е и то супер ...
08.04.2010 09:50
krom написа:
Благодаря ти Гяля. Ценно е и то супер ценно е да има материали на такава тема. Десно мислещите според мен имаме страшно много нужда от подобни четива. Аз мисля, че дали си десно мислешт е ген,но без знания си за никаде.


Дясномислещите, казвам аз, имаме страшна нужда да подкрепим още по-силно хора като Иван Костов! Стига с гледането в миналото. няма безгрешни! но по-важното е от тук нататък на къде?!? Защото оправданията и тезите за лошия Костов вече ми звучат комично и много изтъркано. Иска ми се да спрем да се обясняваме, че Костов не яде деца на закуска и да подкрепяме ясно и категорично едно дясно управление с ясна мисъл за бъдещето на България.
Нали за това сме десни!
Спомените и вайканията нека оставим на маргиналите!
цитирай
12. flyco - Флай, не мога да разбера защо ти е ...
08.04.2010 10:43
galinabg написа:

Флай, не мога да разбера защо ти е необходим повод?!
не е ли достатъчно дереджето ни като държава, за да чуем мнението на един доказан управленец и политик. И да си направим, за себе си, една равносметка. Просто ей така. За изтрезняване!

Необходим ми е, защото според мен политик претендиращ за титлата "държавник" не бива да говори по принцип. Всичко, което казва в това интервю Костов вече го е казвал, ти какво ново научи от него? Най-новото беше, контекстното внушение, че за да си десен трябва да си умен. Браво! Според мен времето за това интервю беше, когато ДСБ излязоха с антикризисните си предложения. Веднага след тях и като тяхно тълкуване от дясна гледна точка. Например: ние предлагаме еди какво си, което е дясно решение защото... и част от интервюто. Това вече не е говорене по принцип. Тогава не бих имал нищо против.
цитирай
13. haralanov - Хм...
08.04.2010 11:07
То мен ако питаш и определящите се като леви не могат ясно да го артикулират защо са леви.Чуват се приказки за ,,общо благо,, и за ,,държава,,.Изобилие от клишета...Онази вечер имах неблагоразумието да се заслушам в един разговор с Румяна Желева.Боже,Господи!Клише след клише.При това от устата на зам.-председател на ЕНП.Езиковите баналности уморяват.Те не казват нищо.За Дясното...Може би някога ще напиша постинг за това.ГЕРБ е всичко друго но не и дясна политическа партия.Живеем във време на абсолютен популизъм.Големите идеи останаха някъде в ХIХ и ХХ век.Плебса а не гражданинът взема реванш по време на избори.Затова и омерзението ,,след,, е толкова голямо.
цитирай
14. daskalow - "Ако става въпрос за полит...
08.04.2010 11:07
"Ако става въпрос за политическа подкрепа - една стотинка нямаше." Ето това казва всичко. Каква политическа подкрепа, какви стотинки. Това е фундаментално - политическата подкрепа да се мери със стотинки.
А иначе имаше и стотинки - например първите компютри за вестник "Демокрация" бяха американско дарение, имаше и микробуси за организиране на разпространителска мрежа. Обаче всичко се окраде, а накрая седесарският гений съсипа и вестника. И сега Костов, понеже всичко, което помни как беше, е изчистено от СДС, ни поучава и излиза, че едва ли не е платил от джоба си, та да я има демокрацията в България. И заедно с Мартин Димитров издигат Ива Николова за десен кандидат за кмет на Габрово.
Боже, Боже, мили Боже.
цитирай
15. flyco - Re: 13. haralanov
08.04.2010 12:01
Всеки е длъжен сам да го направи: самоопределянето в политическия спектър и съответно да може да го защити в спор.
цитирай
16. rakurs - 13 haralanow
08.04.2010 13:28
Устоите на дясното са ясни,а на лявото някак ми се губят.Равенство,братство,да ама с кого,защо?А пък ляв капиталист?
цитирай
17. monarchism - Що за "десен" е този к...
08.04.2010 14:21
Що за "десен" е този комуноид?!? И именно този ли се обявява за наследник на партиите отпреди 9-ти септември? :)) Я да си каже с какво се е занимавал баща му и от какъв род произхожда.
Другарят Костов дали знае за човек на име Александър Цанков? Виждам, че е сложил сред десните и Никола Петков. Какво нагло безочие. Подобни елементи на БКП водеха и все още водят за носа хиляди хора. Как може един абсолютен марксист да излезе и да каже, че е десен и разни зомбита да му се възхищават??

А откъде ще знае другарят Костов дали истинските десни са имали връзки с американците, при положение, че никога не е бил десен? Истинските десни, тези около бай Илия Минев, Бог да го прости, имаха приемно време в американското посолство. Илия Минев и НДЗПЧ поддържаха връзки с правителството на Роналд Рейгън. Ама откъде ще ги знае тези неща другарят Марксист, той по това време най-вероятно е бил на обучение в Москва. Изпуснал е момента.

Един блогър преди време спомена, че по време на първите избори другарят Костов е бил кандидат за депутат от листата на БСП за район Студентски. Аз лично не се съмнявам, но ако някой иска да провери, нека го направи.
цитирай
18. baletlnetpepas - Проблемът на Иван Костов
08.04.2010 14:30
е не че е десен, а че е ляв
цитирай
19. petra111222 - ляв или десен :)
08.04.2010 15:02
той е Костов!

жалко, че няма още няколко такива като него!
цитирай
20. анонимен - Много приказки не обичам. Ще го кажа накратко.
08.04.2010 15:04
КРАТКА ИСТОРИЯ НА СДС

Отдавна не е нов проблема.
Остава си една дилема.
Дали, отива СДС-то,
стремително в небитието?

Май, нещата, днес са ясни.
Но, имаше и дни прекрасни.
На митинги със лъвски знаци,
събирахме бая глупаци.

Със кеф разтягахме локуми,
насред озъбени муцуни.
И макар и тъпанари,
чувствахме се господари.

Времето си присвоихме.
С Васко много бира пихме.
"С малко, но завинаги"
и в изборите "победихме".

По-късно почна разложение.
Спомням си със огорчение.
Наш'та монолитна чета,
се нацепи на парчета.

Пръкнаха се "командири".
Всеки келепира дири.
Няма помен от единство.
Какво е туй-ако не свинство?

Разпръсна се електората,
навсякъде, дори в "Атака".
Едва отчитаме наличие,
в среда от пълно безразличие.
цитирай
21. baletlnetpepas - Костов или не
08.04.2010 15:13
petra111222 написа:
той е Костов!

жалко, че няма още няколко такива като него!


той е ляв. За жалост е пълно с такива като него
цитирай
22. petra111222 - даммммммм :)))
08.04.2010 15:15
героите винаги са присъствали в народното творчество :)))
цитирай
23. petra111222 - 22
08.04.2010 15:17
бе за kushel .. :))

впрочем, добре се справяте ...с писалката!
творете в нещо по-абстрактно, не си губете времето с Костов :)
цитирай
24. thetrooper - (защото десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени)
08.04.2010 17:35
Книга Притчи Соломонови (4:28)
цитирай
25. minchomin - Днес имаше постинг на тази тема&...
08.04.2010 19:04
Днес имаше постинг на тази тема" УМЕН МЪЖ ли е ИВАН КОСТОВ? - ДА СИ ПРЕЦЕНЯВА ВСЕКИ САМ...." на gerbsenior
Аз ще направя същия коментар, който е при него:
"Всичко това, за да се приберат в дъждовна Англия за пенсионни години. Уморени. Докато местните хора не работят така много, не се преуморяват.
И сега се отдава това на културни различия. Но истината е, че богатство натрупва този, който работи, а не този, който се чуди защо другият работи."
Така мисли, така говори Иван Костов.
А в очите и главите на някои хора минава за умен човек..., та наистина ли е умен мъж господин Иван Костов"?
Затова казвам така:
- Според това, което казва и така поставен въпросът излиза, че той не е глупав мъж, не говоря "умен", защото ум има всеки. Но г-н Костов има още много да се учи за да стане "мъдър" човек.
Но си мисля за друго и то е, че професионален журналист, поне може да ... политическите си пристрастия. Би следвало мъдроста да заема връх. "Въпреки политическите ми симпатии, които, както знаете, никога не съм крила"
цитирай
26. flyco - Re: 24. andrei
08.04.2010 22:30
Колкото повече избори прави българинът, толкова повече изборът му става независим отвън. Не казвам по-добър, по-лош или по-качествен.
цитирай
27. kostadin - Битието определясъзнанието. Дано ...
09.04.2010 10:38
Битието определя съзнанието .
Дано да си позабогатяла по някакъв начин,че то иначе все ще си въздух ,даже и без налягане.
Поучи се от българският Кашпировски- ето вчера оново изпусна парата от котела на недоволството ,или постъпи така с исказването си за скъпият ток ,защото е гледал какво става в бившата реублика на СССР.
цитирай
28. анонимен - Въпросът не е толкова спорeн ...........
10.04.2010 14:52
galinabg написа:
andreshko написа:
на такива "позакъсняло поумняли десни", днес автентично десните са бясни !



Твърде спорен въпрос поставяш, Андрешко :)))) Аз също считам себе си за автентично и последователно дясна и никак не съм бясна на хора като Костов. Бясна съм на ченгетата-предатели около него!


Екипът той сам си го подбра. Въпросът е защо тях и по какъв критерий ги прие.
Което показва, че наистина или "късно поумня", или има други причини.
Колкото до възможностите му като политик и икономист, никой не може да ги отрече.
цитирай
29. kostadin - Неприятното е, че на България не и ...
10.04.2010 15:12
Неприятното е ,че на България не и трябват прохождащи водачи ,а напълно подготвени люде.
За съжаление маята ни вече е много слаба и не сме в състояние да въпроизведем необходимата ни личност.
цитирай
30. krom - Дясната мисъл е много по-дълбока.
27.08.2010 00:40
"Да мислиш дясно за това кое е правилно и кое не - не е проста работа. По-лесно е да си ляв".

Така си е! Затова във форума е пълно с немислещи т.е. левичари"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене