Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3408610
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.08.2009 20:33 - ЗА НОВИНИТЕ - АГЕНТ БОГДАН, ПЕТРОВ, ПАНАЙОТОВ
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 6885 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 03.08.2009 22:28


С днешното решение на Комисията по досиетата http://www.comdos.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=902&Itemid=47 лъсна поредното разочарование от 20 – годишния демократичен преход в България.

Като се замисля – какъв ти преход, още пък по-малко демократичен ?
Ама нали така го водят?

Убеждават ни от екрана на телевизиите, от ефира на радиостанциите, от сайтовете на информационните агенции!

КОЙ - е въпросът?

Проверка почни:
Владо Береану – водещ на предаването „Частен случай” в БНТ
Виктор Ангелоев – водещ на новините в БНР и телевизия VTV
Веселин Дремджиев - Директор на новини и актуални предавания в "ТВ СЕДЕМ" и Водещ новини в същата телевизия
Велизар Енчев – водещ на политически и коментарни предавания
Красимир Узунов – собственик на агенция „Фокус”
Радосвет Радев – собственик на „демократичното” Дарик-радио
Тома Спространов - радиолегендата, с която израстнахме и чийто „Пулсиращи ноти” бяха част от наченките на промяната през средата на 80-те!!!
Атанас Свиленов,
Владко Мурдаров,
Петър Вучков - "МИНУТА Е МНОГО"
Красимир Гергов – собственик, консултант и не знам още какво на телевизии,радиостанции и агенции
Петър Пунчев,
Константин Тилев,
Ники Априлов и още 88 знайни и незнайни "ЖУРНАЛИСТИ".

Ако не беше толкова тъжно, щеше сигурно да бъде много забавно.
Но не е!

Дори е страшно!

Някои от тези хора ги познавам лично. Работила съм с тях.
Лично за себе си, много пъти съм се изненадвала от „творческите” им възможности и съм се замисляла, в същото време, за устойчивата им професионална кариера?!

И при смяна на властта, говоря за БНТ, а и не само, може за известно време да изчезнат и хоп - появяват се пак, като личица на някое предаване, рубричка или там нещо, но...задължително на екрана или пред микрофона. В една или друга медия!

А то какво било!

Гарван гарвану око не вади!

Тази тема е толкова дълга, толкова смущаваща и толкова прикрито – стряскаща, че едва ли скоро / и дали изобщо/ ще се разкрие цялата истина около манипулирания ни „преход”.

По-важното сега за мен е :
ЩЕ БЪДАТ ЛИ ТАКА ДОБРИ „ЛИЦАТА” НОСЕЩИ ПО-ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ ИМЕНА ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЕКРАНИТЕ И ЕФИРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ?

Ако не го направят, моля медиите, в които работят, да бъдат така добри и когато тези известни и уважавани агенти, пардон, водещи се появят пред зрителите и слушателите да бъдат изписвани коректно.

Пример:
Веселин Дремджиев – агент Богдан
Владимир Береану - агент Георгиев

И т.н.

Мисля си, дали поредната порция „истина” от Комисията по досиетата този път, поне, ще накара мнозина да се замислят за процесите през последните 20 години?
За чудовищната манипулация и любимите лица от екрана?
За това, че са били лъгани откровено.
За честа си.
За достойството си.

За правото им да живеят в нормална държава, с прозрачни и ясни правила и неизмислени авторитети!

Дано!









 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. buratino - ЗаТомата и аз нямам думи! Видях и ...
03.08.2009 22:14
ЗаТомата и аз нямам думи! Видях и едно лице от Пловдивска обществена тв. Любомил Лазаров.
Наистина е ужасно! Обградени сме отвсякъде!
цитирай
2. galinabg - @buratino
03.08.2009 22:32
Да, buratino, аз съм откровено стресната от осветяването на някои от имената. Говоря за т.нар. "журналисти" - водещи и говорители. За собствениците на медии беше ясно!
цитирай
3. thetrooper - Хубаво е, че и тези са осветлени от Комисията по досиетата.
04.08.2009 01:05
Това е втората порция журналистически мърши, които КД разкрива (първата излезе някъде октомври-ноември миналата година). Сега в подготвяния нов лустрационен закон трябва да се предвидят такива текстове, които да отстранят тези сволочи от медиите. Например да се отнема лиценза на електронна медиа, ако в нея работят агенти на ДС. А в печатните медии да не могат да стават редактори, а само репортери и автори на статии. И когато се отпечатват техни материали (независимо дали на хария или в нета), те да бъдат придружавани с предупредителен надпис: "Статията е написана от сътрудник на Държавна Сигурност".
цитирай
4. анонимен - АГЕНТ ГОЦЕ
04.08.2009 07:48
За да бъдат изметени от публичният и обществен живот не е достатъчна личната воля на агентите,
а волята на новият Парламент да приеме закон за лустрацията, какъвто отдавна се прилага в Албания и Македония.
Да не забравяме, че късопаметният български народ си избра за президент- агент Гоце.
цитирай
5. thedarkangel1977 - я стига. . . . едно време, това е било ...
04.08.2009 08:41
я стига....
едно време,това е било начина за оцеляване....
всеки се спасява,както мже...
цитирай
6. flyco - =
04.08.2009 08:52
Костов каза, че преходът свърши.
"Лицата" няма да бъдат така добри да изчезнат, а ще са така зли за да остават и да се появяват. Освен това когато планината не идва при Мохамед, той отива при планината, само че в случая планината ще отиде при Мохамед, защото тези хора ще направят всичко възможно /и го правят/ за да се изкарат не жертви, а герои! Като го повторят 1000 пъти току виж наистина станали, а трибуна за повтаряне имат...при условие, разбира се, че въобще им пука от това.
цитирай
7. анонимен - da
04.08.2009 09:43
я стига, на такива позиции всички са били агенти
всеки втори българин е бил, какво се правите на стреснати, иначе няма постове няма командировки няма и т.н.
цитирай
8. анонимен - За журналистите-агенти
04.08.2009 11:34
До 1989 г. в БКП членуваха повече от един милион български граждани. Според мен на ДС са слугували не по-малко от 700 000. За жалост цитираните от Вас няма как да ги изгоним от ефира, но поне вече знаем кои са, когато започнат да ни поучават.
цитирай
9. анонимен - Независим българин каза:
04.08.2009 13:16
А бе, лицемери. Стига с тоя рев. Вижте кои са доносничели, а не кои са работили за родината. По вашата логика и в САЩ, и във Великобритания, и във Франция, и в Германия и във... да не изброявам, всички са кристално чисти. А там над 50% от жгурналистите, особено външните са от службите. Но никъде няма такъв вой. Затова си имат подредени държави, а не като хаоса и анархията у нас. А те се предизвикват от такива пиксливи драскачи като вас, които от некадърност с нищо не са допринесли за България, но сега бързат да клеймят вся и всьо.Те за друго шанс нямат. Не от това, че са им пречели, а от това, че винаги са били и ще си останат некадърници.
цитирай
10. boyanov - За съжаление много (предимно ан...
04.08.2009 13:18
За съжаление много (предимно анонимни) люде пъшкат "стига с тия агенти бе" и не разбират, че една от най-важните причини България да е на дъното във всяко едно отношение се дължи именно на тях.
Най-малкото защото още действа тази безумна система за издигане (професионално и материално). Безумна е защото тези хорица са на върха не благодарение на талант, умения и бизнеснюх, а защото са нюхали за ДС и са получили парички наготово, после са им подредили хубавите къщички и ...ето ти на - новите ни нотабили. Винаги съм се чудил как например Радосвет Радев - двайсетина годишен младеж тогава получава милионен кредит за да отвори собствено радио, а че по-късно винаги Дарик беше на правилното място по правилното време... Или пък като гледам хубавците собственици на по 5-6 радиа и телевизии...

Прав е 8-цата дето ги брои на стотици хиляди. Днес виждаме тези в медиите, утре онези в банките, вдругиден в образованието, медицината... И се чудим защо нищо не ни е като хората. Ми то как да е като разни ушевци "управляват" всичко - правят ни здравеопазването, образованието, културата, историята...

Ай стига, че леко се нервирах... :)
цитирай
11. анонимен - бивш радиоработник: Разлики има
04.08.2009 13:36
Трябва да се гледа внимателно в огласените данни - някои имат протоколи, взимани пари и т.н., други - нищо. Само са били набелязвани или започнати за разработка. Все пак има разлика. Старите ТВ-корифеи примерно, /Конакчиев, Гарелов, Дм.Иванов, Т.Томов/ като са пускани да ходят по света, им се е търсел отчет - дали са давали остава на техния морал.
За Томата - ами да имаш жена англичанка по онова време сигурно е значело, че са те накарали да подпишеш обещание, че ще браниш социалистическа България от английско-капиталистическо-буржоазно влияние и ако някой там /нашенец или чужд/ стъпи накриво или възнамерява да стъпи накриво - ще донесеш. Което не значи, че е правено.
Обратното. Ето тандема Тилев-Пунчев: крупни радиособственици и пичове /иначе/. Единият дори е бил щатен, преди да мине на тихия фронт. Коритаров и П.Вучков са писали доноси - обявено е; но за Вл.Танев например не е ясно какво е писал и дали - изобщо.
Така че: от една страна, ама разбира се, да не би някой да си е мислел през всичкото това "демократично" време, че ей-така, двамца-тримца приятели и колеги събрали по 50-60 лв. /както навремето петима направили Часовете с по 50 лв.; двама от които почти студенти като възраст/ и спретнали Дарик, Експрес или ФМ+, хм, и сега това е невъзможно, камо ли преди 15 г. при още по-силните служби.
От др.страна - ами каквито потребителите, такива и медиите. Нали сами си избираме Гоце, Жан, БСП-то, Царя, Костов..., нали сами се обаждаме на обявените телефони и почваме обикновено с "много ви е добро предаването, г-н Едикой си, аз само него слушам/гледам".
Бях на един семинар преди седмица, хората казаха, че у нас т.нар. Гражданско общество може да се случи след още 30 години.
цитирай
12. анонимен - До г-н Боянов,
04.08.2009 14:19
Г-н Боянов,
Не съм анонимен, по ΙP никой не е анонимен, но нямам навик постоянно да се регистрирам във всякакви блогове и пр.
Абсолютно сте прав, че много хора използуваха ДС за собствено благо и такива и аз заклеймявам, но има и много свестни, които са работели за идеята. Пример - Велизар Енчев. Прочетете книгата му. Затова пиша, че повечето драскачи не са дали и грам, от това, което той е направил по македонския въпрос за България, а аз съм от този край и много от нещата са ми ясни повече от на някои други. А с тази 20 год. история на досиетата в България, едва ли някой вече ще работи за нашите служби и националната ни сигурност. Защото винаги ще се намерят хора по-католици от папата, които да громят държавната сигурност на собствената си страна.
цитирай
13. анонимен - До № 9
04.08.2009 15:08
Няма спецслужба, която да не ползва журналисти - това е вярно! Само че тези журналисти най-вероятно не поучават американските граждани на почтеност и морал като нашите хубостници!
цитирай
14. boyanov - 12 вероятно си прав. Сигурно има ...
05.08.2009 09:31
12 вероятно си прав. Сигурно има хора, които са работили в ДС по патриотични подбуди. Това обаче не прави системата по-добра, нито влиянието и върху живота ни днес по-благотворно. Ако гледаме реално във всяка по-голяма група от хора (наричана тогава колектив) е имало внедрени агенти. Щатни или нещатни. Така онази власт е била чудесно "информирана" за всичко. Крива дума пред колета и...айде кариерата ти отива на кино, кофти виц за Тато и - опа в лагер за превъзпитание, ексцентрично поведение, невписващо се в определенията на Партията - интерниране. Не е било гот май. Но да кажем, че това е останало в миналото. Да видим последните 20 години. Агентите на ДС са навсякъде и във всичко. Агент - шеф на БНБ когато банките в "демократична" България фалираха, агенти в министерства, от които изчезнаха милиони, агенти във водещите партии, агенти във водещите медии. За мутрите и новите "бизнесмени" няма да говорим изобщо. Излиза, че "цвета на нацията" е бил в ДС или поне агентура. Проблемът обаче е очевиден - България е винаги на последно място във всичко хубаво и сред първите във всичко лошо. Нищо при нас не работи както трябва - икономика, здравеопазване, образование, сигурност. 20 години е така. А, всеки ден научаваме, че всъщност ни управляват агенти. Като се почне от президента и се стигне до собствениците на медии и любими медийни "звезди". Моите и твоите пари са отишли да осигурим тяхното добро битие и просперитет. Това не те ли смущава? Не те ли смущава факта, че това добро битие и просперитет се дължи не на талант, умения, бизнес качества, а на принадлежност към една структура отпреди 20 години, която се е трансформирала в мафия, оперираща с нашите пари за собствено (и само собствено) благо? Ето тук е проблемът. Не в лицето Х или У.
цитирай
15. gantree - @ boyanov
05.08.2009 10:20
boyanov написа:
12 вероятно си прав. Сигурно има хора, които са работили в ДС по патриотични подбуди. Това обаче не прави системата по-добра, нито влиянието и върху живота ни днес по-благотворно.

Въпросната "система", за която говорите, от същите тези хора се наричаше диктатура. "Диктатура на пролетариата" е псевдофилософското й омекотяване. Никакви патриотични подбуди не може да се намерят у служителите и сътрудниците на нито една диктатура, още повече пък обявена за престъпна със закон. "Имало много свестни, работели за идеята", казва въпросния 12, като остава само да му се припомни каква е същата тази идея, на същата тази диктатура, защото двайсет години минаха и явно я е забравил. Припомнете му я, вместо да се съгласявате с неговата къса памет.

Поздрави.
цитирай
16. ka4ak - Галя да не се хабя,но 20 годишно облъчване,прави и чистите,повредени и това е страшно,а погледни и това!
05.08.2009 22:32
04.08 16:31 - А има още толкова журналисти-ченгета !
Комисията по досиетата пак скри агенти



PlovdivMedia - Комисията по досиетата пак скри агенти
Обявиха ни и ченгетата сред журналистите от електронните медии, но този път към осветените имена прибавете поне още толкова, които Комисията съвсем съзнателно скри.

Христо МАРКОВ

Не, вината не е в хората на Евтим Константинов, а в депутатите ни от миналия парламент, които по напълно необясними причини изключиха агентите сред журналистите, работили от 1990 до 2006 год. или точно в преходните години. Тези, които ни сервират сега са едва след 2006 г. Самото Решение 72/3.08.2009 г. ни информира, че са проверени 2 366 лица, а от тях 1 263 не подлежат на проверка и обявяване по силата на Закона, защото не попадат във времевия ограничителен маркер. Защо е това разделение, никой дума не обелва.
Не е лошо да се питат десните и ГЕРБ кога ще променят закона – имат и основание, и мнозинство. Пък и нали самият Бойко Борисов бе категоричен – всичко на масата. Да, ама засега не се вижда краят на сагата „Досиета и архиви от комунистически времена”. Останалите източноевропейски страни забравиха за проблема. Иначе и този път има някои изненади, ако може да се нарече изненада фактът, че почти всички собственици на електронни медии са били хора на ДС. Собственикът на ББТ Петър Манджуков бил хем секретен сътрудник и агент с партизанско име Омуртаг, хем и нещатен сътрудник на Първо главно, регистриран като „Пампоров” вероятно от Пампорово? Известният радиоводещ Данчо Георгиев пък го ползвали изглежда да държи в течение ченгетата с новостите в музиката, като ползвал псевдонима Луи, а съгражданинът ни и музикален корифей Тома Спространов пък бил Ян. Неприятен факт е, че и при двамата са направени след 1990 г. опити да бъдат заличени всички документи за тях. Защо ли?!
Отново присъства и пресният ни министър Божидар Димитров /Кардам; Тервел; Телериг/, но този път за него се появява забележката: „Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Божидар Димитров Стоянов към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.”. Опаа, облаците се сгъстяват около главата му, защото едва ли емигрантите ще пропуснат новата информация.
Да се чуди човек и на Владко Мурдаров /Драган/ защо му е трябвало да се забърква още на 27 г. с юнаците от Шесто и да става секретен сътрудник и агент едновременно. Да не говорим пък за веселия рапър Ники Априлов, който веселял и водещите си офицери с гръмкото Орис или пък човекът „Минута е много” Петър Вучков /Балкански/.
Но има няколко наистина впечатлителни. И все едри собственици, представители на олигархията в медиите. Сега се оказва, че просто са продукт на тайните служби. Собственикът на империята „Дарик” Радосвет Радев /Карак/ също се постарал да заличи следите за себе си в архива на Шесто, а пък собственика на „Евроком – България” Георги Барбудев сторил същото, но под партизанското име Хари. Софийският общински съветник от ГЕРБ и притежател на няколко радиа Константин Тилев /Първан/ бил едновременно и агент, и секретен сътрудник, но пък си получавал от тайните служби и възнаграждения. Демек заплащало му се за доносите.
За държателя на медийния бизнес и голфаджия Красимир Гергов се знаеше, че се е трудил като шофьор на УБО, което обяснява принадлежността му и в списъка, и в редиците на новия бизнес. Истински рекордьор обаче е Петър Пунчев, собственик на "Радио FM+" и още няколко други медии, който бил хем щатен служител, хем агент Троянски, вербуван от самия досегашен шеф на ДАНС Петко Сертов. Видният кадър на „Атака” и водещ в СКАТ Стефан Солаков също бил хем щатен служител, преназначаван в ДС десетина пъти, хем нещатен агент с псевдоним Сидер. Той също получавал възнаграждения за двете си „деятелности”. Националист, та дрънка! Собственикът на „Фокус” Красимир Узунов агентствал като Завадски, Цветан Начев от СКАТ пък бил „само” щатен служител и т.н. Общо взето, няма собственик на частна електронна медия, който да не е минал школовката на тайните служби и да не се е опитал да скрие миналото си, а сега някои ще кажат дежурното: „Гордея се, че съм бил част от службите!”.
Какво ли щеше да е, ако бяха разкрили и останалата половина... Аз поне се сещам за още две-три дузини дейци на тихия фронт, подвизавали се и като служители на свободата на словото.

Автор: toross Категория: Политика
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене