Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3402853
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.05.2009 11:52 - Проф. Димитър Иванов в Re:TV: "Ние се намираме във възможно най-лошата комбинация от политическа и икономическа ситуация."
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 4514 Коментари: 2 Гласове:
0



http://www.glasove.com/article-909.php

image

 

Проф. д-р Димитър Иванов: Правителството заблуди българското общество, заблуди и себе си
28.05.2009 г.

България трябва да излезе от този колапс по един не политико-партизански начин. Аз не считам, че еднопратиино или коалиционно правителство може да реши проблемите на страната. Те могат да се решат само чрез мобилизация на националния експертен мозък. Затова аз предлагам съставяне на такова експертно правителство с мандата на победилата партия или доминиращата коалиция в бъдещия парламент, каза проф. д-р Димитър Иванов в интервю пред Явор Дачков в сутрешния блок на RE:TV. И още: Ние сме изумени от циничността и на финансовия министър и на премиера, които сега казват, че България я очакват тежки времена - същите тези хора, които казваха, че няма да има криза.



Явор Дачков: Днес ще говорим както за икономика, така и за политика. По-късно през деня ще се състои една работна бизнес закуска под надслов: “Подготовка към преминаване към антикризисно управление на страната”. Тя е организирана от сдружение “Глас”. Един от инициаторите е проф. д-р Димитър Иванов, с когото сега ще разговаряме. Преди няколко месеца Вие говорихте за сериозността на кризата. Вашият глас беше в дисонанс с официалната позиция на българското правителство. Каква е равносметката сега?

Димитър Иванов: За съжаление, прогнозите, както моята, така и на други експерти, се сбъднаха. Оказа се, че правителството заблуди българското общество, заблуди и себе си. То казваше, че сме остров и кризата ще ни заобиколи, но сега виждаме мнението на един икономически министър, който още не е разбрал за каква криза става дума. Ние сме изумени от циничността и на финансовия министър, и на премиера, които сега казват, че България я очакват тежки времена. Същите тези хора, които казваха, че няма да има криза.

Явор Дачков: можеха ли да предотвратят тези тежки времена или това е една игра в края на мандата?

Димитър Иванов: Това е една комбинация от безотговорност, некомпетентност, от безгрижност, от ангажираност към други неща. Имаше една песен на Джон Ленън, в която се казваше, че животът е това, което се случва с нас, докато сме заети да правим други планове. Правителството си правеше други планове, заето в своя брак с олигарсите, заето да циментира властта, заето да създаде в България една акционерна компания, в която псевдополитици и псевдоолигарси да владеят съдбата на страната. Докато беше заето с всичко това, кризата дойде, кризата се случи, тя удря България по един тежък и съдбоносен начин.

Явор Дачков: Искам да поговорим за тази олигархия и за механизма, по които тя се свързва с властта. Но преди това кажете в какво се изразява кризата.

Димитър Иванов: Икономическият министър говори за толкова различни неща: бюджетът нямал нужда от актуализация, тогава, когато и МВФ, и Световната банка казаха, че в България ще има икономически и социален шок. Един бюджет, който разчита темп на икономически растеж от 4,7% за годината, а ние вече сме на 0%. Един бюджет, който вече има дупка от около 6 милиарда лева в областта на приходите. Един бюджет, който не забелязва т.нар. “скрит дълг” в публичния сектор на страната - образованието, здравеопазване, вътрешна сигурност, система на социално осигуряване, пенсионна система. Проблемът на България е огромната задлъжнялост на целия корпоративен сектор, която е над два и половина пъти равна на брутния вътрешен продукт. Темпът на икономически растеж, така хвален от сегашното българско правителство, се дължеше преди всичко на една кредитна експанзия. Той беше подхранван и от големите комисионни по корупцията, плащани за различни проекти. И всичко това сега се срути. Оказа се, че българската икономика е една икономика на колене. И ние не знаем, дори да свърши кризата, какво да направим с този огромен дълг. Този огромен дълг на корпоративния сектор генерира престъпността, той генерира отвличанията, той генерира липсата на конкурентноспособност в икономиката. И за съжаление в т.нар. “план Станишев” ние не виждаме никакви реални здравословни мерки. Вече няма смисъл да приказваме има ли, няма ли криза, тогава, когато тя удря по джоба, удря семействата, децата, всеки един български гражданин. Ние искаме да знаем какво ще се случи в ден номер едно след формиране на следващото правителство. Аз, за съжаление, не виждам никаква готовност от страна на нито една политическа партия да предложи реалистична, силна, агресивна антикризисна програма, основаваща се на едно дългосрочно решение на проблема. Очертава се, че кризата в България ще продължи минимум до 2012 г.

Явор Дачков: Това е много важно. Ние се радвахме, че не сме толкова обвързани със световната икономика и кризата няма да ни засегне много силно. Сега обаче се оказва, че това ще забави излизането ни от тежката ситуация. Освен прогнозата, че кризата ще продължи дълго, се очаква следващото правителство да бъде съставено много трудно, поради патовата ситуация, в която ще се окажем след изборите. Какво може да струва това на страната?

Димитър Иванов: Ние се намираме във възможно най-лошата комбинация от политическа и икономическа ситуация. Аз се чудя защо не се коментира т.нар. “абдикация” на правителството от отговорността да се бори с кризата. Основният министър – вицепремиер, който трябва да отговаря за икономиката, той е в политическа кампания. Финансовият министър влиза да води пропорционална листа. Премиерът ще води две листи. Всички се втурват да спасяват своите позициии. Кой носи отговорността в тези месеци? Кой носи отговорността за активното управление на страната в тези месеци? Никой! След това, Вие ме питате за патовата ситуация. Тя е наистина драматична, защото правителството се ожени за псевдобизнеса. Днес, политиката е заложник на парите в България. Политическият спектър се владее преди всичко от една каста и страната е разцепена на две. Едната, която се владее от тези, които спечелиха от този преход и другата - всички останали граждани. Обърнете внимание на така нареченото политическо лидерство. Няма друга страна в Европа, в която нито една от политическите партии да не обявява кой е нейният кандидат за премиер. Това означава, че всички партии, дори и тези, които се бият в гърдите, че са сериозни и т.н., са неподготвени да управляват.

Явор Дачков: Друг интересен въпрос е кой фактически управлява в България? Как се смесва политическата власт с икономическата?

Димитър Иванов: Считам, че у нас има редица елементи на един тип управление, който беше създаден през последните два мандата, който не може да се нарече нито монархия, нито диктатура, който аз наричам олигархократия. Един модел на управление, в който господарите на парите си стиснаха ръцете с господарите на властта. Налице е узурпиране на властта от страна на обръчите от фирми. По времето на Станишев ние наблюдаваме регресия на демократичните устои, с които стартира преходът през 1989 г.

Явор Дачков: Не е ли тук мястото на президентската институция, която трябва да се намесва в този вакуум?

Димитър Иванов: Вие ми напомняте нещо: на следващия ден след преизбирането на държавния глава за втори мандат, аз излязох седно интервю, в което казвах, че задача на президента през втория му мандат трябва да бъде премахването на пропастта между двете Българии. За съжаление, днес, тази пропаст е по-голяма, отколкото беше тогава, през 2006 г.

Явор Дачков: Въпросът е коя е алтернативата, къде е тя? ГЕРБ ли е алтернативата или ГЕРБ и Синята коалиция? И още един въпрос: как гледате на лансираната идея за експертно правителство? Днес във вестниците Вашето име е спрягано за бъдещ премиер в такъв експертен кабинет.

Димитър Иванов: България трябва да излезе от този колапс по един не политико-партизански начин. Аз не считам, че еднопратийно или коалиционно правителство може да реши проблемите на страната. Те могат да се решат само чрез мобилизация на националния експертен мозък. Затова аз предлагам съставяне на такова експертно правителство с мандата на победилата партия или доминиращата коалиция в бъдещия парламент.  
Явор Дачков: Такава идея не води ли до бягане от отговорност? Няма да е ясно кой управлява и кой носи политическата отговорност.

Димитър Иванов: Ако имате предвид т.нар. “марионетна експертност” – да, но това не е моята идея.

Явор Дачков:  Има ли хора за такова експертно управление?

Димитър Иванов: Това, за което аз говоря, ще изисква хора на принципите, хора възрожденци, хора, способни да възродят страната. Защото това не е просто криза, това е краят на една епоха за България и начало на друга, нова, в която страната може да влезе по-модерна, по-справедлива, по-богата, по-уважавана в Европа.
 


Тагове:   лондон,   криза,   Станишев,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. kosara2008 - !!!
29.05.2009 19:21
готин е този професор...
цитирай
2. galinabg - @ kosara2008
30.05.2009 13:06
Да, kosara2008, такъв е! Познавам го и като човек, и като професионалист. Страхотен е!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене