Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: galinabg
Категория: Политика
Прочетен: 3396413
Постинги: 193
Коментари: 4461
Гласове: 21835
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.04.2009 20:34 - Ценя мненията на професора! Да ги четем внимателно!
Автор: galinabg Категория: Политика   
Прочетен: 2131 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2009 20:38



ПРОФ. ДИМИТЪР ИВАНОВ: НА ХОРАТА У НАС ИМ ТРЯБВА НЕ САМО ЗАЕТОСТ, НО И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ
 

http://www.bulgaria-news.bg/bg/news/read/1151 


Най-страшното за икономиката ни ще бъде ако след парламентарните избори, процесът на съставянето на новото правителство започне да буксува, а старото правителство продължи да управлява

Ива Николова
07:03 22.04.2009


Преди дни в свой анализ на българската икономика банка "Уникредит" предупреди, че „ще изпаднем в рецесия тази и следващата година”. Сега има и мисия на МВФ у нас. Какво е вашето мнение за развитието на кризата и отражението й в България?


Аз на няколко пъти алармирах, че българската икономика е вече в техническа рецесия. За две поредни тримесечия - последното на 2008 и първото на 2009 имаме значително и последователно намаляване на темпа на икономически растеж. Данните на НСИ го показват ясно. Още по-лоша ще е картината за второто тримесечие на 2009 година, тъй като тя няма как да не отрази затварянето на редица фирми, производства, предприятия. Реалността на българския икономически ландшафт е вече твърде мрачна. Десетки хиляди работници и служащи днес са изправени срещу ударите на кризата и липсата на адекватен и ефективен отговор от страна на правителството. Стотици фирми са под угрозата да се преструктурират или да изчезнат, работни места се закриват, безработицата нараства, заплатите и социалната сигурност на гражданите на страната са вече под силно напрежение, спестяванията на хиляди пенсионери се налага да бъдат изхарчени. И това свръхлошо състояние в което се намира реалната ни икономика, не може да бъде изненада за никого. Освен вълните на глобалната финансова криза, започналата от 2008 г. рецесия у нас до голяма степен бе повлияна и от липсата на действия от страна на „ковачите” на икономическата политика на България.


Но планът „Станишев” все пак се опитва да помогне на банковия сектор, на инфраструктурните проекти... 


Вижте, Станишев си мисли, че единствения начин да се спаси реалният сектор е да се накарат банките да кредитират. Но той е много далеч от истината. И от практическата, и от теоретическата. И Кейнс, и фон Мизес преди много години доказаха „неизбежните последствия от нарастването на количеството пари в обращение и от кредитната експанзия”. Повечето от потребителите у нас - индивидуални, домакинства и фирми не могат и не искат да влизат в нови дългове. Те вече са натрупали смъртоносно големи задължения и без това. Даже и да се стигне до някакъв вид рефинансиране на поети задължения и тяхното изплащане, нови заеми много трудно ще се поемат. Кой ще отиде да си купува автомобил, електроника, други скъпи стоки, когато не може да си плаща ипотечните и потребителски заеми? Без работа, без заплата, с опасност да ти вземат апартамента... 
В това се състои и философската грешка на плана „Станишев”, а именно, че с малко държавна помощ за банките и всички ще излезем от този водовъртеж, за да „влезем” отново в същия довел ни дотук финансов покер. Докато, и повтарям тази дума, докато няма достатъчно силно изявено търсене в икономиката, бизнесът няма да отиде да взема нови дългове, за да инвестира в нови заводи, екипировка и т.н. 
И това е големият проблем - продължаващата липса на достатъчно търсене. Сегашните стимули, отпускани според плана „Станишев” са твърде нищожни и нелогични бих казал, за да „запълнят” пропастта между това, което потребителите и бизнесът купуват, и това, което икономиката ни като цяло би могла да произвежда при пълен капацитет. Неизползваният капацитет, както и погрешно създаденият капацитет фактически отвътре захранват жизнеността на икономическата криза, захранват безработицата. Докато тя не се стабилизира, можете да давате на банките, колкото пари искате, но те няма да намерят сериозни кандидати за заеми. Вътрешноикономическият живот не е замрял само заради кредитното засушаване, а и заради силното свиване на редица изкуствено създадени и подържани пазари у нас, заради липсата на доверие в платежоспособността на всекиго, заради дълбоката задлъжнялост на всекиго. Така че даже и този изкривен днес, подложен на ударите на глобалната и на вътрешната криза наш български пазар е прав, а Станишев греши. И това е просто да се разбере.  


В същото време, правителството продължава да ни убеждава, че официалните макроикономически данни за България са все още много добри. Къде е скрита истината? 


Няма скрита истина. Никой вече не може да скрие реалните трудности пред абсолютно всички икономически агенти у нас. Реалните макроикономически показатели са много по-лоши отколкото актуализираните прогнози на МВФ и още по-лоши, отколкото равнищата заложени в Бюджет 2009. 
Нека сериозно да погледнем на 8 основни икономически променливи, които всъщност характеризират пулса на българската икономика: темп на икономическия растеж, темп на растеж на безработицата, темп на обезценка на жилища и имоти, размер на идващите преки чужди инвестиции, обем на експорта, размер на бюджетния излишък, размер на валутните резерви, задлъжнялост на фирми и домакинства. През тази година БВП на страната ни ще се свие с над 4-4,5% в сравнение с 2008 г., като спадът много няма да може да бъде спрян през 2010 г., тъй като икономиката ни се нуждае от сериозно преструктуриране, а и рецесията в Европа ще продължи да блокира увеличаването на търсенето. Вземете такъв ключов показател като безработицата – ключов, защото всъщност дава възможност за прецизна оценка на темповете на увеличаване на фалитите, на „лошите и необслужвани” заеми и т.н. Въпреки опитите на социалния министър да „декорира” безработицата и да я „облече” в ефирните дрехи на изкуствени и неработещи социални помощи, няма начин за 2009 г. тя да не достигне двуцифрено число. Искам да отбележа, че даже и най-големите и уж най-сигурни български фирми са пред невероятни задължения и трудности, така че, „кръвопускането” на безработни в момента се задържа просто изкуствено заради политико-партизанските интереси на управляващата коалиция, но след изборите - то ще „протече” с пълна сила, за съжаление (и това ще доведе до нови „лоши заеми” и загуби и за банките). Цените на жилища и недвижими имоти продължават да спадат, независимо от паническите опити на агенции и строителни фирми да прикриват този спад и за 2009 г. той ще бъде с още 20% минимум в сравнение с 2008 година. Този темп на обезценка ще продължи и през 2010 г. и заради минимум три фактора: силната задлъжнялост, извънредно голямото предлагане на нови и стари жилища, и свитата ликвидност. Спадът на преките чужди инвестиции удря и ще удари силно икономиката ни. От близо 16.8% от БВП за 2008 г. те ще са не повече от 6-6.5% за 2009 г. Само за първите два месеца на 2009 г. експортът ни е намалял с над 32%, бюджения излишък и валутните ни резерви се стопяват с изключително бързи темпове и няма да се се изненадам, ако в края на годината отчетем бюджетен дефицит, но не като следствие на една системна антикризисна политика, а като резултат на некомпетентността на правителството. Задлъжнялостта на домакинства и фирми е достигнала една неприемлива цивилизована граница (съотношението дълг към доходи вече надхвърля 31% средно!). Ще се стигне и до социален и икономически взрив и затова съм убеден, че България е вече в „интензивното отделение”, чакаща една фундаментална социална спешна „операция”. Как да се извърши тази „операция”, когато имаме един бюджет на „глинени крака”, когато публичният сектор е колабирал, когато частното инвестиране е вече импотентно?


Но социалната министърка казва, че безработицата почти не се е увеличила; че в плана на правителството има достатъчно социални буфери, предвиждащи създаване на нови или на временни работни места?


Съжалявам, но пак казвам философията на това правителство е сбъркана. Ние не подобряваме икономиката, за да създаваме работни места за хората. Ние искаме да имаме работа, за да можем да създаваме благосъстояние (и така да подобряваме икономиката). Политиците, които ни управляват, следва да разберат простата икономическа истина, че да имаш работа е само средство. Благосъстоянието, което можеш да създадеш с тази работа, е всъщност истинската цел. Така, че, когато социалното министерство или агенциите към него създават работни места за неща от които никой не се нуждае - те само „изглеждат” като работни места. Но те не създават благосъстояние. Така че с подобни социални „примамки” само се губи време и се лъже обществото. За съжаление, българската икономика няма повече нито производствения, нито пазарния капацитет да намери работа за тези, които са изхвърлени от работа заради колапса на задлъжнели фирми и бизнеси. 


Картината, която рисувате е много песимистична! Какво е необходимо, за да се промени ситуацията?


Картината не я рисувам аз. „Рисуват” я действията и бездействията на осемгодишното вредно управление на две поредни правителства, на евтините хитрости и грешките на политическата класа направени за 20-годишния период на промените у нас. Българският икономически модел е счупен и се нуждае от изключително сериозен ремонт, бих казал от цялостно нова философия. Време е да се разбере, че всички елементи на БВП - потребление, частни инвестиции, публични инвестиции, експорт и т.н., всички те се поддържат от нарастващи спестявания. Именно спестяванията са необходимият „тор” за нарастващи вътрешни инвестиции и растеж на заетостта без да е необходимо задълженията да експлодират във всички направления. В много отношения просто ще трябва да се започне наново - от основите на икономиката. И тук не бих искал да изпуснем и банковата ни система. И в тази област управляващите не помагат с действията си. Даже обратно, налагайки една съзнателно конструирана 
„мъгла” над действията на финансовите институции, те само забавят часа на истината. 


За какъв "час на истината" говорите? Председателят на БНБ ни убеждава непрекъснато, че банковата ни система е в цветущо здраве?


Часът на истината идва. Много скоро ще се наложи редица от големите западно-европейски банки-майки, имащи подразделения у нас да се изправят пред острата необходимост да започнат да разпродават. Една банка като „Уникредит” има над 17 банкови подразделения в Централна и Източна Европа и вече има много силни и влиятелни гласове в борда на директорите на банката да се започва процес на „олекотяване” на тези активи. Същото се отнася и до редица австрийски банки. Вие виждате, че австрийското правителство вече започна процедура по спасяването на някои австрийски банки. А австрийският банков сектор е най-силно изложен към страните от Източна Европа. Редица други големи банки и в САЩ и в Европа са технически неплатежоспособни (само за първите три месеца на 2009 г. в САЩ фалираха нови 23 банки - срещу 25 за цялата 2008 г.!). Тоест българската държава ще се окаже в ситуация в която ще трябва да се вземат съдбовни решения за собствената ни банкова система. Високите лихвени проценти по депозитите в настоящия период само доказват факта, че днес банките ни работят единствено на мускули, че свежи финансови инжекции от банките-майки няма и единствената цел на българските мениджъри на тези банки е оживяването им в родните икономически условия. Доколкото се издържи. На фона на мъчителното за наблюдаване увеличаване на процента на лошите, необслужвани кредити. 
За мен няма съмнение, че предстои процес на разпродажби, сливания и закупувания в банковата ни система. А за някои и национализация или рекапитализация с участие на държавата и публичния сектор. Редица от нашите банки твърдят, че са печеливши, но аз не бих заложил на това. Защото нито те, нито който и да е знае колко днес струват техните активи. И това е много опасно. Още от миналата година, нашите банки подцениха идващите загуби от обезценката на активи. Смятаха, че общото намаляване на цените на имоти и жилища няма да надхвърли 30%. Сега вече калкулират в рамките на 38% и все още тичат зад реалността. Смятам, че ще има минимум две-три трудни години пред банковата ни система, докато постигне една нова, по модерна и по-стабилна конфигурация от акционери и собственици, в новия финансов ред, който се установява. В този смисъл, аз съм убеден, че политическата ни система, в каквато и да е конфигурация след изборите - не ще продължи да толерира всички действия и бездействия, които БНБ заедно с финансовото министерство имаха през последните години. Този период ще трябва да бъде прецизно и обективно оценен, защото и БНБ стои пред много важни и отговорни промени.


И все пак, смятате ли, че до изборите нещо съществено и важно това правителство би могло да направи?


Въобще не вярвам. Вие виждате, че те не могат да се справят с изборното законодателство. Вече са започнали и силни търкания между коалиционните партньори. Всеки от участниците в това правителство единствено мисли за своето следващо спасяващо позициониране, а някои даже и как да си купят „Булгартабак” през оставащата политическа суматоха. Така, че не вярвам нещо ново да предложат. Това, което можаха - всички ние го видяхме. Даже премного. Аз разбира се бих посъветвал да се отнесем сериозно към мисията на МВФ (особено сега след новите препоръки и решения от лондонската среща на Г-20 фондът има редица нови права!). Смятам, че за България би било полезно най-малкото да се преценят възможностите и условията за използване на новият инструмент за „гъвкаво кредитиране” (flexible credit facility). За мен лично, най-доброто би било да се започнат без никакво отлагане всички закъснели структурни реформи. Но за да стане това, трябва да знаеш първо как да го направиш и второ - да имаш волята да скъсаш с олигархичните бизнес структури. Така че и това сега трудно може да започне. 
Най-страшното за икономиката ни ще бъде ако след парламентарните избори, процесът на съставянето на новото правителство започне да буксува, а старото правителство продължи да управлява. Това ще бъде действително последната мъртва примка на шията на икономиката ни. И затова, Гражданско сдружение ГЛАС е на мнение, че ако се стигне до такъв период следва да се търсят конституционни форми и опции за формирането на служебно правителство, но да не се оставя сегашното да продължи своята работа.


Вие изпратихте едно Отворено писмо до лидерите на Г-20 във връзка с тяхната среща в Лондон. Получихте ли ответна реакция?


Благодаря ви, че засягате и този въпрос. Гражданско сдружение ГЛАС, на което съм председател, подготвихме и изпратихме нашите виждания относно решенията, които лондонският форум следваше да приеме. Нашето отворено писмо бе подкрепено и подписано от над 30 български общественици, хора от академичните кръгове, икономисти, финансисти, индустриалци, председателите на основните синдикати у нас, председатели и представители на браншови съюзи, хора на свободните професии и хора на труда. Преди дни, получих адресиран до мене отговор чрез Негово превъзходителство посланика на Великобритания, от името на британския премиер Гордън Браун, който подкрепя нашите становища и изразява мнението, че България ще продължи да играе активна роля в общите координирани услия за преодоляване на глобалната криза.  


Редица икономисти, включително и икономическият министър Петър Димитров предлагат приемането на една ускорена процедура за влизане на България в еврозоната. Вие какво мислите по тази идея?


Мисля, че е крайно авантюристична. От много гледни точки. Между впрочем Иван Костов излезе с чудесна, много логична и ясна статия отговаряща на тези рискови предложения. Първо, влизането в еврозоната не зависи от желанията само на една или друга страна. Еврозоната по своята философия се подчинява на определени критерии, дисциплина и смисъл на съществуване. Днес, по времето на глобалната финансова криза, даже и при запазване на тези критерии се вижда, че някои членки на еврозоната страдат за сметка на други. 
Тоест неравностойното икономическо и социално положение на страните-членки днес разтърсва самата еврозона. Една Германия икономически е изправена срещу Италия. Една Ирландия, цитирана като икономическото чудо, е пред фалит. Така че там ще има силно затягане на процесите на съвместимост. Второ, ние очевидно икономически несъвместими на настоящия етап, не отговаряме и на част от критериите за влизане в еврозоната. Трето, правителството не направи сериозни стъпки за влизане в специалният механизъм за „проиграване” на съвместимостта ни да бъдем членки на еврозоната. А там периодът за „проиграване” или тестване е две години. И четвърто, сегашното преминаване към еврото би нанесло шоков удар на и без това ударените български домакинства и фирми. Тези, които предлагат подобни сценарии просто не си дават сметка за всички обстоятелства. 
Така, че, моят отговор е пределно ясен. Не става дума „дали”, а „как” и „кога” да направим влизането в еврозоната възможно най-добро и ефективно за България и за българските граждани.


И все пак, кажете, кога смятате, че ще започнем да виждаме някаква светлина в тунела, някакво подобряване в икономиката, в личните ни финанси, в стандарта на живота ни?


За съжаление, световната икономика като цяло все още е в дълбока рецесия. Ударите на кризата продължават навсякъде. Фалират световни компании като „Дженерал Мотърс” и „Крайслер”. Валутни противоречия и несъвместимост блокират световната търговия, даже и новите изгряващи световни икономически колоси като Китай и Индия са в огромни затруднения. Международните финансови институции смятаха в началото на 2008 г. че миналата година рецесията ще приключи и от 2009 г. отново ще има икономически растеж. Сега тези прогнози се отлагат за минимум една година. Г-20 пристъпи към важни решения, отнасящи се до световната финансова архитектура и нейното регулиране, но този процес ще трае доста време. 
Що се отнася до България - погледнете, ние влизаме в май месец и нищо съществено не е направено, за да се оттласнем от последното място в Европа, на което се намираме. Три-четири месеца политическа избирателна кампания, и август-септември ще ни шибнат жестоко с множество нови фалити и закривания на фирми, с проблеми по приходната част на бюджета, с нараснала до неузнаваемост криминална обстановка, поради невъзможността да се изплащат каквито и да е задължения. Как да я видим тази светлина в края на тунела? 
Може би тя е в това, че гражданите на страната след поредните измъчени четири години управление на тройната коалиция най-сетне имат възможността да се размислят и да решат какво в края на краищата желаят. Защото този път за всички - кръстопътят е последен. И какъвто избор си направим, натам ще поемат България и най-вече децата ни. Да, хората са обезнадеждени за добри и хубави новини. Но те, всички ние, трябва да знаем, че тези новини само ние можем да ги направим такива каквито искаме те да бъдат. Ако повярваме в това, то аз съм убеден, че ще можем да кажем не на България на андрешковците и далавераджиите, на политическите партизани и на техните олигархократични „съзвездия” от приятели и фирми. Ще можем да кажем „да” на България на своите граждани, „да” на проекта за едно ново, модерно, справедливо общество от европейци.





Тагове:   криза,   Станишев,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. ka4ak - Дано повече хора я прочетат!
26.04.2009 13:08
Поздравления!
цитирай
2. galinabg - @ka4ak
26.04.2009 21:32
Благодаря ти! Надявам се да я прочетат достатъчно, поне:))))Затова ги публикувам и в блога. Професорът винаги е бил изключително точен в диагнозите и анализите за случващото се в България!
цитирай
3. анонимен - demokrat - трябва да се обединим, на ...
26.06.2009 10:35
demokrat - трябва да се обединим, на една много широка пол. платформа и да променим пол. система. На всеки му е ясно, че нито БСП< ДПА НДСВ, няма да го направят. те са реакционните сили в обществото ни. трябва позитивните/демократияните/ сили да се обединим и да създадем общество , каквото искаме. моят пример на този етап е Словения. определено и аз ценя мнението на проф. Д. Иванов и определено смятам, че и други трябва да се вслушат в него. Идеята която предлагам за пол. платформа е позната, но никой до сега не я реализирал в България. Идеята на Левски за чиста и свята република. известна сред социолозите като теорията на Джон роуз или теорията за справедливостта. ако сте съгласни къжете къде да ви изпратя проект за устав. да реализираме и поговорката за неволята.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене