Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
18.11.2016 00:13 - Осем години в блог.бг
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9930 Коментари: 14 Гласове:
24

Последна промяна: 26.01.2018 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наскоро станаха осем години откакто пиша тук, но покрай горещите политическите събития в България не успях да се събера и да отбележа тази важна дата в моя блог. Осмата ми година премина тук с малко изяви, но нямам намерение да си посипвам главата с пепел, а ще Ви разходя по сравнително новата екопътека „Под пръските на водопада“, пък дано да Ви поразсея малко от политическите теми напоследък.
Това лято, през август, гостувахме на приятели в с. Хубавене, където имат вила и по тяхна идея отидохме да разгледаме екопътеката, водеща от гр. Тетевен до един красив водопад Скока.
В Тетевен не бях ходила от близо 40 г. и ми беше много интересно да видя отново града, чието име произхожда от думата „тетива“ – по приликата на разположението му спрямо река Вит.

image

Градът е все така красив, но природата около него е направо умопомрачителна.

image

Направихме малка разходка в центъра, купихме си и плодове от пазара, който беше в близост до този мост.

image

Реката беше доста пресъхнала поради горещините и само с един поглед от моста успях да открия доста билки.

  image

Сетих се и за момента, когато преди време щях да ставам тетевенска снаха и чак сърцето ме заболя, че съм била толкова дива...:))) Това е дълга сага и няма да Ви занимавам с нея, само ще вметна, че от тетевенската греяна ракия по-хубава няма.
И така минахме моста и тръгнахме с колата по един път, който след 2 км. ни отведе до началото на екопътеката "Под пръските на Водопада", където след остър обратен завой имаше малък паркинг.

image

Тази снимка не е моя, но я слагам за яснота.

image

По пътя към водопада на много места небето не се виждаше, имах чувството, че сме джуджетата от книгата "Хобитът" на Толкин, ходещи по Средната земя и всеки момент ще изкочи драконът Смог. Там, за мое успокоение, открих и доста билки, което ми подейства разведряващо.

image

Пътеката е изключително приятна за разходка, заради красивия каньон около реката Козница, която се вие там.

image

image

Тук сякаш сме попаднали в някакво безвремие, в някакъв паралелен свят, в който дишаш дълбоко и свободно, въздухът е изключително свеж, а как ухае само на билки.....

image

Вечнозелените покрити с мъх заоблени камъни около коритото на реката направо къртеха.

image

image

image

image

Бяхме попаднали в царството на билката мъжка папрат. По стръмните склонове на каньона се бяха разположили като зелени птици, разперили крила, красиви представители на тази полезна билка, която трепе тенията, попаднала в хора и домашни животни. Използват се коренищата й.

image

image

Ето мъжка папрат в близък план. В специализираната литература се среща със следните наименования:
Dryopteris filix-mas (L.) schott (Nephrodium filix-mas (L.) Strempel; Aspidium filix-mas Sw.)
Aнглийски – Schott, Руски - Щитовник мужской, Френски - Fugere male, Немски - Gewdnlicher Wurmfarne,
Сем. Polypodiaceae — Папратови


image

Тук се е надвесила над река Козница.
В медицината широко се използва етерният екстракт от коренищата на билката, който е класическо средство при лечение на тениози. Екстрактът представлява зеленикава течност, неразтворима във вода, но разтворима в масла, с неприятен вкус. Според изследванията на Андонов от 1967г. и Дундаров от 1973г. техните екипи водните и спиртните екстракти от мъжка папрат притежават антивирусно действие спрямо извънклетъчен и вътреклетъчен вирус Herpes zoster.


image

Около реката на места видях това растение, за което реших, че е
жълта мъртва коприва  (Lamiastrum galeobdolon). След време в билкарската ми група разбрах, че то е от рода на салвиите-
Salvia glutinosa L. Наричат го още жълт конски босилек, жълта какула и е медоносно растение.

image

Тук е в близък план. А сега за да направите разликата ще Ви покажа как изглежда жълтата мъртва коприва:

image

Жълта мъртва коприва  (Lamiastrum galeobdolon)ъ
Снимка на Иванка Транкарова.
Видно е, че е по-дребничка, цветовете са по-заоблени,само  листата имат формата на жълтата какула.

За
жълта мъртва коприва  (Lamiastrum galeobdolon) Мария Требен е написала следното:

"Известна е още като пчелно смукало, глистна коприва и чародейна билка.
Цъфти през април и май, а в планинските райони - по-късно. От жилавия главен корен излизат изправени, до 50 см високи стъбла.

Кръстообразно разположените листа са набраздени, с яйцевидна форма и цветовете са разположени в пазвите им. Цъфти от май до октомври. Берем листата и главно цветовете.

Жълтата мъртва коприва, както и бялата (Lamium album) е чудесно лечебно растение. Чаят от тях помага при тежки коремни и менструални оплаквания - пият се по 2 чаши дневно. Действа още кръвопречистващо и е много ефективен при безсъние на нервна почва и различните женски болести както и при болезнено уриниране,заболявания на пикочните органи, паране при уриниране, тежки бъбречни заболявания и при ексудативен перикардит.

image

жълта мъртва коприва  (Lamiastrum galeobdolon)
Снимка: Дарина Пейкова

Цветовете се употребяват още при смущения в храносмилането, скрофули и кожни обриви. За тази цел се пие паничка чай преди обяд. Компреси с отвара помагат при разширени вени и язви от тях.

Жълтата мъртва коприва е много препоръчителна при парализа на мехура у възрастни хора, простудява-не на мехура и възпаление на бъбреците. В тези случаи особено благоприятно действа баня на долната полови на на тялото с отвара от това растение.
При нелечимо изсъхване и лошо оросяване на бъбреците и при болни на хемодиализа жълтата мъртва коприва, смесена с равни части енювче и енчец, пости га много добри лечебни резултати. При липса на жълта мъртва коприва може да се замени с бяла мъртва коприва.

image

жълта мъртва коприва  (Lamiastrum galeobdolon)
Снимка: Венета Петрова


Запарката за пиене се приготвя като 1 препълнена ч. л. билка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да кисне. За компреси 3 препълнени ч. л. билка се попарват с 1/2 литър вода и се оставят малко да се изкисват. С от варата се напояват кърпи и с тях се правят топли компреси.

За приготвяне на баня на половината тяло се използва цялото растение.
Смесен чай: жълта мъртва коприва, енювче и енчец се смесват в равни количества. 1 препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода."

Пак се отплеснах, продължаваме нататък.


image

Имаше и воден коноп, наричан още дъбравник, за който имам постинг. Всяка, уважаваща себе си река си отглежда тази билка. В грипно време тази билка е особено актуална.

image

А това е красивата Бударица, помага при проблеми на дихателната система и също обича да се кипри между водните билки. За нея също имам постинг от миналата година.
  image

Намерих и богородиче, но тогава не знаех, че е то. Видя ми се нещо познато и го снимах за да го открия по книгите. Наскоро писах и за него.

image

image

image

И ето го водопадът Скока, дълъг 30 м., намиращ се в края на пътеката  – красив и свеж, шумящ и пръскащ.

image

Вдясно от него се намира и още един доста по-висок водопад – Пръскалото, който обаче е маловоден и може да се види само  през пролетта. На снимката се вижда само следа от коритото му, точно зад дървото.

image

Около водопада видях много стръкове от билката волски език-на снимката се виждат на места дългите продълговати листа, които делят мегдан с бръшляна.

image

Бръшлянът символизира здраве и дълголетие. За лечебни цели се пие отвара от неговите листа и клонки, а при ревматизъм и др. подобни ги налагат върху болното място. Мъжът и жената пият при бездетство чай от бръшлян. При епидемични болести бръшлянът се носи като амулет — от клончета правят малки кръстчета, които носят на гърдите, слагат върху вратите на дома и обора. Като символ на дълголетие неговите листа украсяват сватбеното знаме в Югозападна България и бъклицата за калесване, от него се плете венчето за невестата. Правят и венец от бръшлян и коприва, през който на Гергьовден цръкват мляко и го заключват с катинар против магия. По неговите листа гадаят за здраве и живот на Бъдни вечер, Еньовден или на Йордановден. Бръшлянът участвува и в погребалната обредност. При посещение на гроб се оставя бръшлянова китка при главата, а при помени върху житото.

image

В един микрорайон на Пиринския край бръшлянът се смята за „юдинско растение", което расте по скали, където се крият юдите. Според някои вярвания по средното течение на Струма и Места юдите са три жени, които живеят в горите и в някои растения като бръшлян, здравец. За да се омилостивят юдите, когато тези растения се берат, се оставя монета или конец от дрехата.
Когато човек го бере, за да се откупи от тях, трябва да остави конец, стотинка, трохи от хляб. В противен случай този, който носи бръшляна, ще пострада. Там изглеждаше точно такова място, където нощем се вихрят разни юди, затова си тръгнах с празна торбичка и нищо не набрах.

image

Ето я пак горе билката волски език
(Asplenium scolopendrium), разположена по стръмните склонове на каньона.

image

Тук също я има в голямо количество. С тази билка ме снабди една приятелка от фейса, на която подарих други билки. Използват се листата без дръжките най-вече за лечение на дихателни и жлъчни пътища. Повече за това вижте ТУК.

image

Ето волски език в близък план, снимката е на Елена Нанкова, приятелка от фейса.

image

Друга приятелка от фейса-Ваня Жечева си го е засадила в двора, което ще рече, че волският език може да се култивира.

Надявам се да Ви е било полезно и интересно с моите снимки, не пропускайте и клипчетата.












Гласувай:
24



1. donchevav - Честита годишнина, мила Неви! П...
18.11.2016 07:07
Честита годишнина, мила Неви! Подаряваш ни пак красив, богат постинг, интересен и смислен! Нека и животът ти бъде такъв, мила приятелко! Твоите постинги лекуват - като билките, за които така упоително ни разказваш! Прегръдка!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Честита годишнина, мила Неви! П...
18.11.2016 18:45
donchevav написа:
Честита годишнина, мила Неви! Подаряваш ни пак красив, богат постинг, интересен и смислен! Нека и животът ти бъде такъв, мила приятелко! Твоите постинги лекуват - като билките, за които така упоително ни разказваш! Прегръдка!


Благсдаря ти за хубавите пожелания.
цитирай
3. wonder - Скъпа, моя, бяла, Пролет, бъди ж...
18.11.2016 22:06
Скъпа, моя, бяла, Пролет, бъди жива, здрава и честита! :)))
Продължавай да ни радваш с Даровете от Природата и да осмисляш това място с добролюбието и ценния си блог!

Черпя те с любим стих:

http://wonder.blog/izkustvo/2010/02/26/krasiva-biala-pustota.500677?reply=1820265
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Скъпа, моя, бяла, Пролет, бъди ж...
18.11.2016 22:19
wonder написа:
Скъпа, моя, бяла, Пролет, бъди жива, здрава и честита! :)))
Продължавай да ни радваш с Даровете от Природата и да осмисляш това място с добролюбието и ценния си блог!

Черпя те с любим стих:

http://wonder/izkustvo/2010/02/26/krasiva-biala-pustota.500677?reply=1820265


От мислите ми - бели лодки,
денят си свива стар акорд.
На вятърната ми походка
покланя клоните си бор.

Загребва шепа от снега ти -
красива бяла пустота.
И някъде през мен богато,
усмихва ти се пролетта.

Продължавай да носиш в себе си пролетта. Много е хубаво!!!
Благодаря!!
цитирай
5. tota - Скъпа Вени,
19.11.2016 12:47
Прекрасна осем годишнина! Жива и здрава бъди и продължавай все така да ни радваш с твоите постинги за заобикалящия ни лечебен свят на Природата!
Прегръдка!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Прекрасна осем годишнина! Жива и ...
19.11.2016 17:10
[Blquote=tota]Прекрасна осем годишнина! Жива и здрава бъди и продължавай все така да ни радваш с твоите постинги за заобикалящия ни лечебен свят на Природата!
Прегръдка! [/quote]
Blagodarja
цитирай
7. feq - Честита годишнина, Невенка! :)
20.11.2016 11:26
Много години по осем!!!
Приятно място ни показваш. Била съм на почивка в Тетевен. Екологично чист район с прекрасна природа.
„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.
Думите са изречени от Иван Вазов, когато за първи път посещава тези места.
Ето и моите постинги преди години:

http://feq/zabavlenie/2008/07/05/pod-pryskite-na-vodopada.209019

http://feq/zabavlenie/2008/07/06/utro-v-planinata.209275

http://feq/zabavlenie/2008/07/07/glojenski-manastir.209519
цитирай
8. erato7 - Честита годишнина на блога, Нев...
21.11.2016 10:42
Честита годишнина на блога, Неви!
Бъди това, което си!
Прегръщам те!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Прекрасна осем годишнина! Жива и ...
23.11.2016 17:53
kasnaprolet9999 написа:
[Blquote=tota]Прекрасна осем годишнина! Жива и здрава бъди и продължавай все така да ни радваш с твоите постинги за заобикалящия ни лечебен свят на Природата!
Прегръдка!

Blagodarja
[/quote]
Надявам се да не ме напусне желанието да пиша тук.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Честита годишнина на блога, Нев...
23.11.2016 17:59
erato7 написа:
Честита годишнина на блога, Неви!
Бъди това, което си!
Прегръщам те!

Чудесно пожелание, ще запазя положительного и само ще надграждам.
цитирай
11. katan - Чудесен постинг за хубава годишнина!
26.11.2016 16:31
Да си жива и здрава и да множиш годините по 100!
Винаги научавам нещо ново и интересно, което в повечето случаи използвам.
За всяка болка има и билка, а ние си имаме теб, да ни ги показваш.
БЪДИ!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Да си жива и здрава и да множиш год...
27.11.2016 19:05
katan написа:
Да си жива и здрава и да множиш годините по 100!
Винаги научавам нещо ново и интересно, което в повечето случаи използвам.
За всяка болка има и билка, а ние си имаме теб, да ни ги показваш.
БЪДИ!

Благодаря!! Целувки!!
цитирай
13. barin - Честито! Аз съм от малко повече от ...
29.11.2016 16:37
Честито! Аз съм от малко повече от година и половина и съм доволен от блога, като изключа някои русофили и русофоби, които постоянно се карат. Аз си харесвам моите теми. И твоите ги харесвам, така че продължавай!
цитирай
14. planinitenabulgaria - Поздрав и от мен с една разходка по Светите места на България:
07.12.2016 12:17
http://planinitenabulgaria.blog/turizam/2016/12/07/trakiiskoto-svetilishte-do-selo-doiranci-2.1495192
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319236
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031