Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 09:13 - Гащите на Господ
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 23179 Коментари: 41 Гласове:
-32

Последна промяна: 30.03.2011 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ГАЩИТЕ НА ГОСПОД

 

 

 

През един есенен ден на 1999 г., по време на разходка, си купих от сергиите на площад Славейков книга. Подмами ме заглавието “БЕЛЕНЕ. Сказание за концлагерна България”. От корицата ме гледа строго, волево лице: Стефан Бочев. Още същият ден я прочетох на един дъх, смаян и  удивен. Останах развълнуван от една  невероятна съдба на човек, който отведнъж попада в една неочаквана, смазваща всяко човешко достоинство действителност – тази на лагерите за превъзпитание – “Богданов дол” и “Белене” /”Персин”/. Без съд, без присъда, без даже да му е прочетена някаква, макар и формална заповед от каквато и да е институция. За срок – неопределен. А е бил царски дипломат в Швейцария. Могъл е да остане без проблеми в тази благословена страна. Но не, като някакъв безумен наивник се връща в своята си страна, защото наивно смята, че ще бъде необходим в новото време, след войната.

              Книгата  е уникален и правдив документ за един повратен момент от българската история, за който по принцип се знае много, но зърното на истинската истина е  размесено, затрупано под пластове от полуистини  и пропаганда. Знае се, че в лагерите са изпращани "враговете на народа" /знае се също, че замесените в убийства и насилия през периода 1941/1944 г. са избити къде без съд, къде с присъди от Народния съд след 9-ти септември/, но е въпрос какви са тези народни врагове и всички ли са били народни врагове?           Въпрос: какво означава "народен враг" и кой определя това? Богатият или по-заможен човек народен враг ли е?

          Защо човек като Стефан Бочев е обявен за народен враг?

          Не само освободен просто  от работа като неподходящ за новата власт /което би било донякъде разбираемо/, а е изпратен в концлагер.

Постоянните унижения, насилия, гаври, физическо малтретиране и глад не смазват този необикновено силен човек. Той преминава през нечовешките изпитания на лагера и не загубва човешкото си достоинство и излиза нравствения победител в стълкновението си с "новата вяра" на “превъзпитателите”.

Представете си: човекът с европейско образование и възпитание, завършил правни науки в Швейцария, ерудит и диломат, е подложен на “превъзпитание” от полуграмотни хора, примитивни и жестоки. Новите му професии са  – говедар, свинaр, изкопчия...

Това, което покорява в тази във всяко отношение необикновена книга е високото присъствие на автора: с неподкупна морална устойчивост, с твърд характер и същевременно с вибрираща чувствителност.

В описанието на лагерния живот  авторът е правдив до  болка. От строгите редове, обаче,  струи  не униние и отчаяние, а благородна светлина, виталност,  тънка наблюдателност  по отношение на човешкото поведение и реакции на хората от двете  страни на "барикадата", светла самоирония, остроумие, устойчивост и нравствена сила. Той надживява мъчителите си – дори чисто физически /1910 – 2002/. Неволно си спомняш Хемингуей в "Старецът и морето": Човек може да бъде унищожен, но не и победен!

По своята документална сила тази неголяма по обем книга напомня за  знаменитите “Записки по българските възстания” на Захари Стоянов, макар че няма това епично платно и е далеч по -скромна като цел и постижение. Но е извънредно ценно свидетелство за едно отминало време, предопределило съдбата и пътя на България за половин век.

 

 

 image

 

“...По едно време излязоха ония: Малшанс! Води ги лейтенантът!Забравил съм името на тоя лейтенант от милицията, но беше един – хем злобен, хем педантичен човек. Няма съмнение: тоя ще иска да ме претърси основно...

В този момент обаче аз получих “вдъхновение”. Или по-точно засърбя ме крастата и изведнъж ми стана ясно какво трябва да правя, за да изляза сполучливо от създалото се опасно положение. Като мина прегледът на онзи селянин - какво имаше да му се гледа на него, глухонемия, някакво вързопче и една торба - аз пристъпих напред към лейтенанта, дръгнейки се, и отворих сандъчето с книгите ... Начинът, по който той ги обърна – само горе-долу, и то отдалече, с помоща на някаква пръчка, - ме увери, че всичко ще мине,  както съм го замислил.

Така че – все тъй дръгнейки се – аз се приближих към лейтенанта, поднасяйки му торбата и разгърдвайки се, като старателно изваждах разните си там вещи и ги приближавах към него. Той се отдръпна.

- Мърш от тука! – Аз обаче пак напред, просто се навирам.

- Мърш от тука! – викна ми пак той . –Хайде, да те няма! Подир тая волска кола! – И показа с пръчката една кола, впрегната с два вола, която очевидно тръгваше съм селото...

В ушите ми продължаваше да звучи това сладко “Мърш от тука!”, което ме спаси. Тоя лейтенант очевидно свързваше в мисълта си моята особа с мисълта за ... “мърша”. Не не му придирвах, с облекчение си поемах въздух, крачейки с моя глухоням спътник! Аз не само потеглях към свободата, ами и отгоре на това – със съкровището си  “спасено”.

И сега – в едно светкавично мигновение - ми просветля: крастата, мен ме пуснаха заради крастата! Както тоя селянин – заради глухонемотата му! ... Светкавицата на просветлението ми беше начупена, водеше далече: всичко това аз съзрях в едно мигновение. “Заради” крастата? Не: “благодарение” на крастата! Благодарение на това, че този милиционерски старшина Иван партизанина несъмнено беше докладвал за “опасността”, която представлявах: да заразя добитъка, свинете, даже ... питомците!

Но защо беше докладвал той за моята краста? Ами че ясно: защото бях на обора говедар и при това – крастав!

А откъде получих аз тая спасителна краста? От ... гащите на бригадирката механизаторка, гдето не ми ставаха други, освен нейните – мръсни, омазнени, пък се оказа, че били намазани с “потенциална свобода”! А пък как попаднах говедар? Ами нали зарад онова сбиване с дангалака приспособленец, който беше “четен” на обекта “Градината”.

Причинната връзка – начупена като тази светкавица на просветлението – беше очевидна. И отгоре на всичкото това това внезапно засърбяване от крастата тъкмо когато вече щях да попадна в ръцете на милицията с вичките мои тетрадки и тефтери! С една дума, както в народните приказки Господ праща някоя пчела да пошепне на ухото някому, чрез когото Господ иска да извърши някоя от своите – добри ли, други ли за нас - дела ! ... Корените на съдбата ни са дълбоко неизследваеми. Но средствата, чрез които тя се осъществяьва, са пред  нашите очи. Онзи, който върши всичките тия чудеса, върши ги с ... подръчни средства и без никакво нарушение на законите на естеството:та те са си негови! И понеже, изглежда беше решил да ме поизвади от персинската кал и лапите на “народната” милиция, той – да не губи време – си послужи с гащите на бригадирката механизаторка и с крастата й.

Е, това е пък вече съвсем много, чувам да казва някой читател. Да забърква Господ с гащите на някаква си крастава бригадирка механизаторка – как не ви е срам! Не, друго е срамното: не чрез тия крастави парцали да ми се дарява свободата, ами и в името на свободата, правдата, демокрпацията, социализма, комунистическия хуманизъм и мога ли да изброя още в името на какви все “висши стойности” да ми се отнема свободата, здравето и животът! И да ме напъхват в тия крастави гащи, калища, побоища и какви ли не още реалсоциалистически превъзпитания персински, та да трябва да се чуди чак и Господ как да ме освободи!”




 






Гласувай:
30



1. sande - Поздравлявам прочелите постинга с една стара популярна "арестантска" песен, изпълнена от
30.03.2011 09:16
Групата "Бисер" о т град Демир Хисар, Република Македония
цитирай
2. yotovava - Санде, Санде, :))))
30.03.2011 09:39
духът да е жив, другото е тлен :))))))))))))
Поздрави
Валя
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Били са тежки времена, покрай су...
30.03.2011 09:50
Били са тежки времена, покрай сухото е горяло и мокрото. Някои хора от властоимащите са разчиствали и лични сметки.
цитирай
4. pevetsa - Неведоми са пътищата Господни.
30.03.2011 09:58
Неведоми са пътищата Господни.
цитирай
5. sande - Да, Валя, духът на един човек, духът на един народ е всичко!
30.03.2011 10:08
yotovava написа:
духът да е жив, другото е тлен :))))))))))))
Поздрави
Валя


Всичко.
цитирай
6. sande - Добре е все пак, преди да затвориме тези страници, да ги прочетеме истински и честно.
30.03.2011 10:12
kasnaprolet9999 написа:
Били са тежки времена, покрай сухото е горяло и мокрото. Някои хора от властоимащите са разчиствали и лични сметки.


Голямият литературен историк и литературен критик Тончо Жечев казваше: Всичко положително в света е постигнато на базата на еволюцията, а революциите идват с насилия, беззаконие и терор. /по памет цитирам/
цитирай
7. sande - Има народна поговорка: Господ помага, но в кошара не вкарва!
30.03.2011 10:15
pevetsa написа:
Неведоми са пътищата Господни.


Има и друга. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.
цитирай
8. tota - Истината, тъжната истина изправяща брат срещу брата заради чужди интереси...Поздрави!
30.03.2011 10:29
Човешко - Ангел Балевски

Пилат Понтийски

даде вече разрешение

За снемане от кръста

и за погребение

На тялото Христово.

А Йосиф от Ариматея го запита:

Осъден бе невинен...

Той защо зачита решения сурово?

„Управник римски съм.

Аз съдя и решавам.

Със опит съм богат

И хората познавам.”

Отвърна му Пилат:

„Във разговор с Христа

Словата му следях;

Прониквайки в тях,

Аз истини прозрях:

- Не са за тоя свят!

Повярвалите люде

– чисти, възвисени,

Със неговото име

–небесно озарени

Блаженства ще съзират.

А други пак на кръста,

Само зарад слово

За мисъл само друга

В името Христово

Смъртта си ще намерят!

/24.06.1991 година/
цитирай
9. sande - Благодаря ти, Тота, за божественото слово, в което истината е всичко. Всичко!
30.03.2011 10:47
Истината е жестока! Казваше Венко Марковски. Да погледнем днес само братята - македонци. Накъде ги водят? В 21 -ви век истината се крие! Преиначава се всичко. Подменя се. Скрива се. Манипулира се. Лъже се. Насилват се хората.
цитирай
10. karambol5 - Поздрави за постинга !
30.03.2011 11:04
Поздрави за постинга !
цитирай
11. hristo27 - Дано я намеря тази книга. Поздрави и ...
30.03.2011 11:10
Дано я намеря тази книга.
Поздрави и от мен!
цитирай
12. syrmaepon - Хубаво е, че има такива книги да се ...
30.03.2011 11:18
Хубаво е ,че има такива книги да се помни,но на мен не ми се чете - тежко и тъжно ми става...
Поздрави!
цитирай
13. sande - Благодаря, Ангеле, че прочете този постинг, посветен на една книга, която заслужава внимание,
30.03.2011 11:36
karambol5 написа:
Поздрави за постинга !


... както и на автора й Стефан Бочев.
А най-много - посветена на хиляди българи, преминали "превъзпитанието" си и си останали истински хора, истински корави българи.
цитирай
14. sande - Поздрави, Христо, добре е във всяка домашна библиотека да я има тази книга ...
30.03.2011 11:39
hristo27 написа:
Дано я намеря тази книга.
Поздрави и от мен!


Зная, че има най-малко две издания и сигурно може да се намери. Потърси в Интернет информация.
цитирай
15. sande - Благодаря ти, Сирма, че прочете постинга за Стефан Бочев, достойният българин.
30.03.2011 11:42
syrmaepon написа:
Хубаво е ,че има такива книги да се помни,но на мен не ми се чете - тежко и тъжно ми става...
Поздрави!


Поздрави! И най-добри пожелания!
цитирай
16. petgen - Потрес!
30.03.2011 12:27
Как се преживява всичко това!!!...
цитирай
17. stela50 - Много се писа за лагерите ...трудно е човек да си го представи дори .
30.03.2011 13:17
А много хора са го преживяли ...интелигенти ,учени . Книгата има няколко издания.
Потресаващи са фактите в нея ...А духът е останал жив .
Споделям мислите на tota - тъжна е истината .
Поздрави за постинга !
цитирай
18. sande - Който забрави миналото е осъден да го повтори, не е моя мисъл, но я приемам като моя...
30.03.2011 14:03
petgen написа:
Как се преживява всичко това!!!...


Като че ли сме склонни да забравим бързо това недалечно минало, но то не ни забравя и ни държи в ноктите си. Плащаме още данъка му. Не сме се пречистили.

Поздрави, Учителко, поздрави Поетесо!
цитирай
19. sande - Благодаря, Стела, че прочете този постинг, посветен колкото на Стефан Бочев, толкова и на ...
30.03.2011 14:08
stela50 написа:
А много хора са го преживяли ...интелигенти ,учени . Книгата има няколко издания.
Потресаващи са фактите в нея ...А духът е останал жив .
Споделям мислите на tota - тъжна е истината .
Поздрави за постинга !


... този период от близката ни история, който се опасявам, че като българи не сме го още преосмислили истински. Не сме преживяли истински катарзиса си.

Поздрави!
цитирай
20. smile999 - Правилно казва Валя, духът ни да е ...
30.03.2011 15:41
Правилно казва Валя, духът ни да е жив!Времената ги помним, нашите деца ще помнят дълго и сегашното време, което си има своите негативни промени, но дали ще си останем истински българи, и останахме ли, изобщо?!
Стискам ти ръка Санде!
цитирай
21. sande - Благодаря ти, Валентина за добрите думи. Близкото минало поставя своите въпроси, което според мен ...
30.03.2011 16:14
smile999 написа:
Правилно казва Валя, духът ни да е жив!Времената ги помним, нашите деца ще помнят дълго и сегашното време, което си има своите негативни промени, но дали ще си останем истински българи, и останахме ли, изобщо?!
Стискам ти ръка Санде!


... има директна връзка и с днешното ни дередже, а и с бъдещето на българската нация.
цитирай
22. sande - Сега научих от варненските писатели, че Атанас Липчев е написал интересна книга "Тихият бял Дунав", посветена на Белене.
30.03.2011 17:03
анонимен написа:
Саше,за тези лагери в които е бил Трифон Селяновски/-пианист,завършие две висши образования във Виена,композитор/измъчван ми е разказвал много.


Все ми се струва, обаче, че темата за убийствата, Народния съд и концлагерите след 9-ти септември 1944 г. като че ли се мина набързо, като че ли се замете под килима.
цитирай
23. sande - Добре си забелязал този момент в книгата, приятелю ... Ами то така се и наричаше - ....
30.03.2011 17:40
анонимен написа:
Чел съм тази книга.
Има един момент в който един от пазвантите казва: През тези лагери за превъзпитание трябва да премине целия народ!
Сигурно е чул това от началниците.


... социалистически лагер. И превъзпитанието на народа си тръгва от първия ден на новата власт - от училищата, ВУЗ, ДКМС, БКП, радио, вестници, нагледна агитация, всеки ден и час - превъзпитание! А най-будните и непокорните - в специални концлагери, като Стефан Бочев и хиляди други.
цитирай
24. nre - Съпоставих разказа със сегашното ...
30.03.2011 20:22
Съпоставих разказа със сегашното капиталистическо време в което живеем и трепнах. В момента хората са масово обречени на бедност, а най-учените хора, каквито са работниците в БАН взимат по 300 лв! И ако това не е изтезание, здраве му кажи. И докато навремето си имал личния избор да не се противопоставяш на тогавашната власт и закони, за да не бъдеш съден и превъзпитаван, то сега нямаш никакво право. Единственото право е да мизерстваш наравно с целия български народ. Кое е по-добро?
цитирай
25. tota - Съпоставих разказа със сегашното ...
30.03.2011 22:10
nre написа:
Съпоставих разказа със сегашното капиталистическо време в което живеем и трепнах. В момента хората са масово обречени на бедност, а най-учените хора, каквито са работниците в БАН взимат по 300 лв! И ако това не е изтезание, здраве му кажи. И докато навремето си имал личния избор да не се противопоставяш на тогавашната власт и закони, за да не бъдеш съден и превъзпитаван, то сега нямаш никакво право. Единственото право е да мизерстваш наравно с целия български народ. Кое е по-добро?


Имате основание. Една система представена през призмата на един човек и преживяното от него винаги има такова въздействие. Проблемът наистина опира като цяло до две коренно различни политически и стопански системи въз основа на които се гради обществото. За съжаление малките държави не могат да избират сами развитиито си. Особено тук на Балканите.
цитирай
26. nre - Съпоставих разказа със сегашното ...
31.03.2011 00:38
tota написа:

Имате основание. Една система представена през призмата на един човек и преживяното от него винаги има такова въздействие. Проблемът наистина опира като цяло до две коренно различни политически и стопански системи въз основа на които се гради обществото. За съжаление малките държави не могат да избират сами развитиито си. Особено тук на Балканите.


Напълно съм съгласен. Законите на джунглата "по-силният печели" действат и при хората :)
цитирай
27. bizcocho - "подложен на “превъзпита...
31.03.2011 01:03
"подложен на “превъзпитание” от полуграмотни хора, примитивни и жестоки" - дали,ако се поогледаме ще успеем да забележим "същата песен", макар и с изменен съпровод?
цитирай
28. sande - Съгласен съм. И сега, в последните 20 години българите минават през "превъзпитание" и в това е драмата ... но ...
31.03.2011 04:26
bizcocho написа:
"подложен на “превъзпитание” от полуграмотни хора, примитивни и жестоки" - дали,ако се поогледаме ще успеем да забележим "същата песен", макар и с изменен съпровод?


... но защо? Сменя се системата, която се провали - от Германия до Виетнам /изключваме Китай/. Тази система ни бе натрапена със сила. Включително с концлагерите.
Пътят към нормалните, проспериращи европейски народи за нас се оказа много труден. Провален преход. Защо? Кой го провали? Така ли е в Словения? В Чехия, Унгария, Полша, Германия /ГДР/?
Директното сравняване на системите е абсурдно и късогледо.С една дума, за да няма обидени - сравняването на системите е в основата си погрешно. Да не бъркаме цивилизационния избор с нашите си, български бакии.
цитирай
29. tryn - В момента чета "Български хроники" на Стефан Цанев – книга четвърта.
31.03.2011 07:05
Описани са и тези трудови лагери за превъзпитание – след Девети септември.
Аз не мога да си представя как може да оцелее човек там и да запази духа си. А Стефан Бочев е намерил сили дори и за хумор.
Изключително жизнена и волева личност!

Благодаря ти, че ни представи книгата му, Санде!
И поздравления за атрактивното заглавие! :)
цитирай
30. sande - Поздрави, Елице, подсещаш ме, че трябва и аз да ги прочета тези "Български хроники"...
31.03.2011 09:06
tryn написа:
Описани са и тези трудови лагери за превъзпитание – след Девети септември.
Аз не мога да си представя как може да оцелее човек там и да запази духа си. А Стефан Бочев е намерил сили дори и за хумор.
Изключително жизнена и волева личност!

Наистина какъв корав българин е този Стефан Бочев, не трябва да ги забравяме тези хора!

Благодаря ти, че ни представи книгата му, Санде!
И поздравления за атрактивното заглавие! :)

цитирай
31. galicin - Господ има странно чувство за хумор понякога
31.03.2011 09:53
Да спаси човека с мръсни гащи! Гениално. Не напразно е Господ.
Измислил е и виното и водката, други хубави неща. Господ.
Без чувство за хумор и смях, без водка и жени, май нищо не ни остава.
Знаете има една приказка "Светът е оцелял защото се е смял и пил!"
цитирай
32. sande - Приветствам ви, поручик Галицин! За мен е чест!
31.03.2011 11:14
galicin написа:
Да спаси човека с мръсни гащи! Гениално. Не напразно е Господ.
Измислил е и виното и водката, други хубави неща. Господ.
Без чувство за хумор и смях, без водка и жени, май нищо не ни остава.
Знаете има една приказка "Светът е оцелял защото се е смял и пил!"


И Господ има чувство за хумор: не се колебае да използва даже едни мръсни гащи, но да спаси невинния човек.

Наздраве, господа офицери, медсестри и вся остальная непиющая ... молодьож!
цитирай
33. vladun - Поздрави за тая публикация, Санде. ...
31.03.2011 23:44
Поздрави за тая публикация, Санде. Тъстът ми е бил в Белене и ми е разправял и други, почти невероятно звучащи истории...И си прав, че преди да се затвори тая страница трябва хубаво да се прочете!
цитирай
34. sande - Лесно забравяме миналото, но миналото не ни забравя ....
01.04.2011 00:19
vladun написа:
Поздрави за тая публикация, Санде. Тъстът ми е бил в Белене и ми е разправял и други, почти невероятно звучащи истории...И си прав, че преди да се затвори тая страница трябва хубаво да се прочете!


Не може да избягаме от сянката си.
цитирай
35. razkazvachka - я, този постинг съм го изпуснала - поздравления за него!
06.04.2011 09:19
Четох откъси от тази книга - за човека-жаба и за други още неща
Преди години един мой познат ми разказваше за Белене - после почина, записах разказа му, но съм го дала на друг издател....
Невинни - виновни - а зверовете, на които се хвърлят и невинните и виновните остават същите, когато посоката на виновно-невинните се смени.
цитирай
36. mariposatracionera - Хубав постинг, , замислящ, Санде. ...
11.04.2011 20:31
Хубав постинг, ,замислящ, Санде.
Песента е разплакващо - хубава. Няма общо с чалгата, защото хваща здраво за сърцето.Много вълнуваща, чудесна!!!
Наистина не бях я чувала.Благодаря ти!
цитирай
37. sande - Да права си, посоката невинно-виновни се смени. Но трябва да се знаят работите. Да не се крият или...
12.04.2011 14:53
razkazvachka написа:
Четох откъси от тази книга - за човека-жаба и за други още неща
Преди години един мой познат ми разказваше за Белене - после почина, записах разказа му, но съм го дала на друг издател....
Невинни - виновни - а зверовете, на които се хвърлят и невинните и виновните остават същите, когато посоката на виновно-невинните се смени.



... омаловажават. Избити партизани и ятаци, запалени къщи, концлагери. После - обратно: избити без съд и присъда или от Народния съд, но в смутно време. И нови концлагери! Народен враг! Какво е това? Кой го определя. Във всеки случай не закона.
А трябва национално помирение.
цитирай
38. sande - Благодаря, Галина, че прочете този постинг и чу тази простичка, но вълнуваща песен за осъдените ...
12.04.2011 14:55
mariposatracionera написа:
Хубав постинг, ,замислящ, Санде.
Песента е разплакващо - хубава. Няма общо с чалгата, защото хваща здраво за сърцето.Много вълнуваща, чудесна!!!
Наистина не бях я чувала.Благодаря ти!


Поздрави!
цитирай
39. sande - "Далече е моят роден дом, зад албанските планини ..."
14.04.2011 18:32
Интересно, тази хубава песен за войниците, осъдени на затвор след тригодишна служба, е непозната в България.
А в Р Македония я пее само групата "Бисер" от Демир Хисар. Ще излезе,че войниците са от Демир Хисар.
Кой ги и оклеветил, кои са душманите? Накъде "плови" параходот?
Към Албанския бряг? Най-вероятно към италианския бряг ... Италианската окупация на Западна Македония 1941-1944 г. ??? Или от Първата световна война ?
цитирай
40. zarenkow - Тъжно е не само , като лична драма.
09.09.2013 20:59
Тъжно е, като събирателен образ на цялата ни интелигенция, защото не става дума само за система. Всяка култура е водена от елита си. Елит, който се създава с почтена конкурентна среда и приемственост поколения наред. Този елит в България е ликвидиран и заменен с псевдоинтелигенция, резултат от горски бандитизъм и шуробаджанащина. Нацията е обезглавена. Днес се вижда резултата от това , всеки посредствен идиот може да претендира за елит, защото това е нивото. Всичките ни величия било в изкуство, политика , дори в наука са величия само защото са нямали конкуренция. Както кучета с медали, на които като ги свалиш са си обикновени мастии. Нацията е обезглавена, а знае се какво следва след обезглавяване.
цитирай
41. sande - Накъде плови параходот?
01.11.2013 10:56
zarenkow написа:
Тъжно е, като събирателен образ на цялата ни интелигенция, защото не става дума само за система. Всяка култура е водена от елита си. Елит, който се създава с почтена конкурентна среда и приемственост поколения наред. Този елит в България е ликвидиран и заменен с псевдоинтелигенция, резултат от горски бандитизъм и шуробаджанащина. Нацията е обезглавена. Днес се вижда резултата от това , всеки посредствен идиот може да претендира за елит, защото това е нивото. Всичките ни величия било в изкуство, политика , дори в наука са величия само защото са нямали конкуренция. Както кучета с медали, на които като ги свалиш са си обикновени мастии. Нацията е обезглавена, а знае се какво следва след обезглавяване.


***

Благодаря за каментара. Точен си. Няма какво да се добави.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671562
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031